Obarsia luminii

Islamul siit in texte alese

Cartea de fata reprezinta o selectie de texte alese realizata de Allamah Tabatabai - unul dintre cei mai proeminenti ganditori contemporani specializați in filosofia islamica si islamul siit - a carui contributie a ajutat mult la deschiderea Occidentului catre cultura si filosofia siita. Pana la el - aproape toate studiile occidentale se limitau la punctul de vedere al islamului sunnit si se bazau pe sursele si colectiile sunnite.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Obarsia luminii - Islamul siit in texte alese
Colectia
PRINCEPS
Anul publicarii
2012
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
224
ISBN
978-973-111-344-9
Cod Bare EAN
5948417300052

Descriere

Cartea de fata reprezinta o selectie de texte alese realizata de Allamah Tabataba'i, unul dintre cei mai proeminenti ganditori contemporani specializați in filosofia islamica si islamul siit, a carui contributie a ajutat mult la deschiderea Occidentului catre cultura si filosofia siita. Pana la el, aproape toate studiile occidentale se limitau la punctul de vedere al islamului sunnit si se bazau pe sursele si colectiile sunnite.

Literatura hadith-urilor siite include toate spusele Profetului islamului acceptate de siiti, cat si traditiile celor doisprezece Imami, de la Ali ibn Abi Talib pana la Mehdi. Aceasta colectie este asadar considerata a fi, dupa Sfantul Coran, cel mai important fond de texte religioase pentru siiti. La fel ca in islamul sunnit, si in acest caz hadith-urile alcatuiesc, impreuna cu Coranul, cartea revelata, baza tuturor stiintelor teologice, incluzand bineinteles si Sari'ah, precum si viata religioasa in ambele sale aspecte, cel intelectual si cel devotional.

Termenul de imam, asa cum este el folosit in siism, difera de intrebuintarea sa obisnuita in limba araba, unde inseamna "conducator", sau in teoria politica sunnita, unde inseamna califul insusi. Asa cum este el folosit in siism, termenul se refera la o persoana care detine "lumina lui Muhammad" (al-nur al-mahammadi). Imamii sunt precum un lant de lumina care izvoraste din "soarele profetiei". Tot ceea ce spun ei provine de la aceeasi comoara sacra a intelepciunii calauzitoare. Din moment ce ei reprezinta o prelungire a realitatii launtrice a nobilului Profet, cuvintele lor provin chiar de la acesta. Siitii incorporeaza spusele Imamilor, transmise pe o perioada de mai bine de doua secole, intr-un singur corpus cu cele ale nobilului Profet. Prin aceasta se deosebeste conceptia siita referitoare la hadith-uri de cea sunnita.


CUPRINS

Introducere 5

Note explicative 16

Prefata 23


Partea intai

Despre unicitatea lui Dumnezeu 25

Nota Introductiva 27

A. HADIT-URI transmisE DE LA PROFETUL MUHAMMAD 31

B. HADIT-URI transmisE DE LA ALI, PRIMUL IMAM 37

C. IMAMUL AL BAQIR, AL CINCILEA IMAM 69

D. JAFAR AL SADIQ, AL SASELEA IMAM 73

E. IMAMUL MUSA, AL SAPTELEA IMAM 79

F. IMAMUL ALI AL RIDA, AL OPTULEA IMAM 81

Partea a doua

Guvernarea societatii 97

Nota Introductiva 99

SFATURILE LUI ALI PENTRU MALIK AL ASTAR 101

Partea a treia

Viata spirituala: Rugaciunile si rugile 135

Nota Introductiva 137

A.IMAMUL AL HUSEIN, AL TREILEA IMAM 141

B. ALI ZAYN AL ABIDIN, AL PATRULEA IMAM 179

C. MUHAMMAD AL MEHDI, AL DOISPREZECELEA IMAM 201


Anexa 205

Cei doisprezece imami 207

Bibliografie 217

Allamah Sayyid Muhammad Husayn Tabataba'i 219Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AS005
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
CLASIC, Islam, Islam - CLASIC, Pe calea Inimii, Ziua limbii persane, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-344-9
Traducator
Carmen Vestali

Articole