15%

Palmierul Deborei

Moise Cordovero (Autor)

Tomer Dvora (Palmierul Deborei) este o lucrare clasica de Cabala - care reuneste invatatura Cabalei cu etica. De aceea - ea poate fi citita de oricine - specialist si nespecialist - iubitor al unei lecturi educative - om traditional si om modern. Si putem adauga: evreu si persoana de orice alta religie sau ateu - insa dornic de a cunoaste - de a intelege iudaismul - gandirea si morala iudaica.

Disponibil in stoc
Palmierul Deborei
22,10 RON 26,00 RON
(-15%)
22,10 RON 26,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PRINCEPS
Anul publicarii
2015
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-513-9
Cod Bare EAN
5948417300106

Descriere

Tomer Dvora (Palmierul Deborei) este o lucrare clasica de Cabala, care reuneste invatatura Cabalei cu etica. De aceea, ea poate fi citita de oricine, specialist si nespecialist, iubitor al unei lecturi educative, om traditional si om modern. Si putem adauga: evreu si persoana de orice alta religie sau ateu, insa dornic de a cunoaste, de a intelege iudaismul, gandirea si morala iudaica. O carte destinata initial evreilor invatati in Tora, dar care astazi este potrivita tuturor, ajungand sa fie menita sa prezinte gandirea iudaica atat evreilor, cat si tuturor oamenilor - o adevarata punte catre iudaism. O carte scrisa in secolul al XVI-lea, dar care este utila pana astazi, interesanta pentru oamenii secolului al XXI-lea. O carte care reuneste spiritualitatea cu viata zilnica.

Aceasta carte a fost tiparita pentru prima oara la Venetia (Italia) in anul 1589 de catre fiul lui Moise Cordovero, Ghedaliya, in colaborare cu Moise Basola. Ambii erau invatati in Tora. Era o publicare postuma, pe baza manuscrisului autorului. Tomer Dvora a cunoscut numeroase editii si traduceri: in luna octombrie 2014, in catalogul Bibliotecii Nationale a Israelului de la Ierusalim erau inregistrate 110 editii ebraice ale ei. Multe dintre aceste editii au fost publicate din considerente practice, fiind destinate studiului in academiile talmudice; unele dintre ele au aparut in ultimii 25 de ani. De asemenea, exista cel putin doua traduceri (si patru editii) in limba engleza, precum si cate o traducere in limbile franceza, spaniola si germana, toate relativ recente, uneori insotite de textul ebraic si de note explicative intr-o forma academica, alteori publicate sub forma unei editii populare. Numarul relativ mare de editii recente, precum si traducerile, de asemenea recente, indica o redescoperire a acestei carti de catre publicul intelectual si mediu preocupat de spiritualitate si de morala sociala, precum si o crestere a interesului asupra filosofiei, eticii si gandirii mistice iudaice.

Traducerea in limba romana a acestui text este prima de acest gen.


Moise Cordovero

Moise Cordovero este considerat cel mai mare cabalist din orasul Safed dinainte de Isaac Luria. S-a nascut probabil in anul 1522, insa anul nasterii sale nu este cunoscut cu exactitate. La fel stau lucrurile in privinta locului nasterii sale. Ceea ce se stie este ca numele tatalui sau era Iacob si ca provenea dintr-o familie importanta de evrei de origine sefarda (= spaniola), probabil originara din orasul Cordoba, dupa cum arata numele sau. El este cunoscut in lumea evreilor invatati in Tora dupa prescurtarea numelui, bazata pe initiale, RaMaK (Rabi Mose Kordovero). Ceea ce este cunoscut biografilor lui este faptul ca a locuit majoritatea vietii in orasul Safed, unde a si murit, la varsta de numai 48 de ani, in vara anului 1570.

A fost discipolul renumitului Rabi Iosif Caro, codificatorul legislatiei iudaice (autorul cartii Sulchan Arukh) in domeniul halahic. Desi Cordovero nu este renumit in calitate de specialist in domeniul halahic, se stie ca a fost „€ždayan”€ (= judecator rabinic), precum si sef al unei iesive (= academie talmudica), deci profesor de Tora, la Safed. El s-a bucurat de pretuirea maestrului sau. La randul sau a avut numerosi discipoli, printre acestia numarandu-se Rabi Elia de Vidas, cel care ne-a lasat importanta lucrare cabalistica intitulata Resit Chokma („€žInceputul Intelepciunii”€); se spune de asemenea ca celebrul cabalist Isaac Luria, venit la Safed cu putin timp inaintea mortii lui Rabi Moise Cordovero, i-ar fi fost discipol.

Gandirea lui Cordovero a fost influentata atat de mistica din cartea Zohar, cat si de filosofia rationalista a lui Moise Maimonide. A lasat multe scrieri, unele publicate, altele ramase in manuscris. Cea mai renumita dintre lucrarile lui este Pardes Rimonim (= Livada cu rodii), care sistematizeaza si prezinta gandirea cabalistica de pana atunci. Cartea Eilima Rabbati este o prezentare explicativa a celor zece sefirot din Cabala; aici, gandirea lui Cordovero este mai teista decat cea infatisata in Pardes Rimonim, in care avem de-a face cu puternice accente panenteiste.

Alte lucrari ale lui Rabi Moise Cordovero:

Or Yaqar (un comentariu la cartea Zohar); Or Ne'€™erav (o introducere in Cabala, destinata invataceilor interesati de a o cunoaste si de a o studia); Sefer Gherusin (un numar de amendamente innoitoare asupra Cabalei, datorate atat lui, cat si prietenilor lui, compuse atunci cand au plecat din orasul Safed pentru a se ruga la mormintele invatatilor evrei din perioada Misnei si Talmudului, respectiv ale „€ždreptilor”€); Tefila leMose (un sidur, respectiv o carte de rugaciune zilnica, insotita de comentarii bazate pe gandirea cabalistica); Si'€™ur Qoma (o prezentare a structurii lumilor si a celor zece sefirot din Cabala); Perus Seder haAvoda beYom HaKipurim (o prezentare comentata a rugaciunii de Yom Kipur, ziua expierii si a pecetluirii soartei fiecarei fiinte omenesti in calendarul ebraic, zi de post, la 10 ale lunii ebraice Tisrei).

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AS010
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
CLASIC, Cabala, alchimia si puterea cuvantului, Iudaism, Iudaism - CLASIC, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-513-9
Traducator
Lucian Zeev - Herscovici

Articole