Patanjali

Yoga Sutra

Categorii: CLASIC , Hinduism (yoga) , Hinduism (yoga) - CLASIC

Patanjali isi insuseste intreaga filozofie Samkya - dar - dupa parerea lui - cunoasterea metafizica nu poate - ea singura - sa-l conduca pe om la eliberare. Cunoasterea nu face decat sa pregateasca drumul in vederea dobandirii libertatii. Eliberarea trebuie cucerita prin lupta grea - cu ajutorul...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Yoga Sutra
Patanjali isi insuseste intreaga filozofie Samkya - dar - dupa parerea lui - cun...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Patanjali isi insuseste intreaga filosofie Samkya, dar, dupa parerea lui, cunoasterea metafizica nu poate singura sa-l conduca pe om la eliberare. Cunoasterea nu face decat sa pregateasca drumul in vederea dobandirii libertatii. Eliberarea trebuie cucerita prin lupta grea, indeosebi cu ajutorul unei tehnici ascetice si al unei metode de contemplatie. Scopul Yogai este de a suprima constiinta normala in favoarea uneia calitativ diferite, capabila de o intelegere exhaustiva a adevarului metafizic.

Mircea Eliade

*

Termenul Yoga, dupa definitia pe care o da Patanjali, inseamna definitiva anihilare (nirodha) a tuturor modificarilor constiintei (cittavritti), incluzand stadiile pregatitoare, in care mintea trebuie sa fie obisnuita sa ramana ferma in diferite stari mentale graduale.

Bazele doctrinei Yoga a lui Patanjali trebuie cautate in filosofia Samkya, formulata de inteleptul Kapila. Invatatura lui, privita ca cea mai inalta dintre toate sistemele yoghine, este atat de importanta, incat a influentat toate sistemele gandirii indiene.

Surendranath Dasgupta

*

Yoga Sutra este considerat cel mai precis si mai stiintific text scris vreodata despre Yoga. Alcatuit din 196 de aforisme (sutra), tratatul a fost scris de inteleptul Patanjali. Titlul s-ar putea traduce prin „aforisme despre yoga", dar de fapt cuvantul sutra inseamna „fir". Implicatia acestui termen este ca vorbele scrise sunt purtatoare ale unei gandiri subiacente continue; diferitele idei se leaga laolalta asemenea unui sirag de margele, pentru a forma o filosofie completa. Scrierea mai este numita si Yoga Darsana, titlu tradus indeobste ca "Filozofia Yoga", dar in realitate cuvantul darsana are o semnificatie mult mai profunda. Literal, el inseamna „a vedea", iar darsana este procesul vederii. Prin urmare, Yoga Darsana inseamna „procesul vederii prin yoga", dar nu in sensul vederii cu ochii sau cu orice alt simt destinat lumii exterioare. Inseamna a vedea ceva dincolo de simturi si dincolo de minte. Este procesul vederii cand ochii si celelalte simturi sunt inchise si mintea se afla sub un control absolut. Yoga Darsana este o metoda de perceptie superioara; astfel, este un mijloc de „a vedea invizibilul" sau „de a vedea prin intuitie spirituala".

CUPRINS

Nota asupra transcrierii cuvintelor sanskrite 4

Introducere 5

Partea intai

[DESPRE] SAMADHI 23

Partea a doua

[DESPRE] SADHANA 85

Partea a treia

[DESPRE] VIBH UTI 133

Partea a patra

[DESPRE] KAIVALYA 177

Anexe

Glosar 210

Index 217

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AS003
Colectia
PRINCEPS
Autor
Patanjali
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
CLASIC, Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - CLASIC
SKU editii anterioare
000B06, 000B103
ISBN editii anterioare
973-7970-56-x, 973-9453-18-x, 978-973-111-339-5
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-569-6
Cod bara editii anterioare
5948417020066, 5948417021032
Traducator
Walter Fotescu