Dao, Marele Luminator

Huai Nan Zi (Autor)

Filozofia daoista sustine existenta a trei esente fundamentale: ching - partea eterica - opusa partii trupesti a fiintei umane; unii numesc aceasta instinct. Ch‛i este elanul vital transformat in substanta materiala; cuvantul este identic cu cel pentru aer. In sfarsit - shen - spiritul...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
DAOISM
Anul publicarii
2005
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
264
ISBN
973-7970-31-4
Cod Bare EAN
5948417170051

Descriere

Filozofia daoista sustine existenta a trei esente fundamentale: ching, partea eterica, opusa partii trupesti a fiintei umane; unii numesc aceasta instinct. Ch‛i este elanul vital transformat in substanta materiala; cuvantul este identic cu cel pentru aer. In sfarsit, shen, spiritul animal, mintea, etc.; unii identifica aceasta cu constiinta. Toate acestea sunt, sau ar trebui sa fie, sub controlul vointei. Fiintele sunt rezultatul combinarii celor trei elemente. Fiintele superioare dispun de vointa de a-si alege propria cale in viata: pentru binele lor, insa, ele trebuie sa adopte vointa lui dao ca principiu calauzitor.

Procesele de creatie decurg intr-un mod foarte natural. Combinatia celor trei factori are loc continuu si da nastere Cosmosului - Cerul [tian], Pamantul [di] si Omul [ren]. Intrucat acestea sunt creatii ce au loc prin mijlocirea lui dao, plinatatea vietii lor poate fi mentinuta numai prin armonia si identitatea deplina cu dao. Dotat fiind cu o putere de vointa proprie, omul este inclinat sa neglijeze acest lucru, sedus de simturi si creandu-si o viata artificiala in care simturile si carnea domina in dauna spiritului, ceea ce duce in final la ruinarea vietii.

Dar Cerul si Pamantul isi mentin si pe mai departe contactul original si, implicit, urmeaza in toate miscarile lor miscarea lui dao. In aceasta privinta, "asa cum a fost la inceput, asa este acum si asa va fi mereu". Insa omul, inzestrat cu putere de vointa, nu urmeaza impulsurile lui dao, ci propriile sale dorinte si-si conduce sistemele administrative, executive, educationale si ceremoniale fara sa-i pese de dao. In felul acesta el a pierdut contactul cu realitatea si a creat un mod de viata artificial, in care armonia naturala este pierduta in mare masura. La randul ei, artificialitatea aceasta a alterat puternic mersul Cerului si al Pamantului. Regasirea armoniei pierdute reprezinta tema insasi a eseurilor prezentate in acest volum!

CUPRINS

INTRODUCERE

1. Viata si vrema lui Lao Tan: Prolegomene la Huai Nan Zi 5

2. Cele doua lumi: Lumea Spiritului si lumea senzoriala 14

ESEURI

I. Spiritul cosmic (dao) 33

II. Inceput si Realitate 63

III.Viata si Sufletul, sau Pazitorul vietii 91

IV. Legea naturala 113

V. Raspunsul materiei la miscarile lui dao 134

VI. Scurta expunere despre influenta lui dao asupra Universului 173

VII. Strategia de prevenire a anarhiei 211

VIII. Stradanie si datorie 247


Huai Nan Zi

Liu An, adica printul Huai Nan, a fost nepotul fondatorului dinastiei Han si a murit in anul 122 i.H. El a editat faimoasele eseuri din lucrarea cunoscuta sub numele de Huai Nan Zi.

Mama printului Liu a fost o doamna de la curtea printului din Chao; ulterior  a devenit concubina  imparatului Kao. Dupa ce a dat nastere unui fiu, frumoasa femeie se sinucide. Copilul a fost luat de imparat, care i-a acordat vlastarului imperial titlul de "Printul Huai Nan

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000S05
Anul aparitiei
2005
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
Daoism, Daoism - MODERN, MODERN
Limba
Romana
Nr. pagini
264
ISBN
973-7970-31-4
Traducator
Walter Fotescu

Articole