15%

Marea Trezire

Bodhidharma (Autor)

Necunoscut tuturor, cu exceptia catorva discipoli in timpul vietii sale, Bodhidharma a fost primul care a introdus in China, invataturile specifice care au definit scoala Zen. Din punct de vedere istoric, de la Bodhidharma s-a realizat prima transmisie a Zenului, fiind considerat fondatorul si primul patriarh care a marcat inceputul descendentei Zen, o linie neintrerupta care continua si astazi.

Invataturile sale indica o experienta directa a naturii lui Buddha, mai degraba decat o intelegere intelectuala a acesteia, si el este cel mai bine cunoscut pentru stilul sau concis care i-a infuriat pe unii (cum ar fi imparatul Wu din Liang), in timp ce i-a condus pe altii la iluminare. Viata si invataturile sale continua sa fie o inspiratie pentru practicantii budismului zen de astazi si el exemplifica munca grea, disciplina si determinarea pe calea catre realizarea spirituala.

Disponibil in stoc
Marea Trezire
25,50 RON 30,00 RON
(-15%)
25,50 RON 30,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-676-1
Cod Bare EAN
5948417050346

Descriere

Adevarata Cale este neasemuita. Ea nu poate fi descrisa in cuvinte. La ce bun scripturile? Cel care isi vede propria natura afla Calea, chiar daca nu stie sa citeasca... Adevarul ultim este dincolo de cuvinte. Doctrinele sunt cuvinte. Ele nu sunt Calea. Calea este fara cuvinte. Cuvintele sunt iluzii. Ele nu se deosebesc de lucrurile ce se ivesc in visele voastre de peste noapte. Nu cautati placere in astfel de lucruri. Ele nu sunt altceva decat leagan pentru renastere. Nu va atasati de aparente si veti depasi toate obstacolele. Calea este fundamental perfecta. Ea n-are nevoie sa fie imbunatatita. Calea n-are forma sau sunet. A o percepe este lucru greu si subtil.

Bodhidharma



Maestrul Bodhidharma venea din sudul Indiei și era al treilea fiu al unui rege local. Inteligenta lui era foarte vie și limpede, și el a inteles profund [invataturile] ce i-au fost predate. El voia sa urmeze [doctrina] Marelui Vehicul și de aceea a parasit viata de laic, devenind calugar. El a ingrijit samanta intelepciunii si a facut-o sa infloreasca. Cu cea mai profunda minte vida si linistita, el a patruns intelesul lucrurilor si a deslusit fenomenele lumii. Atat inlauntru, cat si in afara, el era limpezit cu privire la toate. Virtutea lui a mers dincolo de cele lumesti: compasiunea si intelegerea sa au ajuns in fiecare colt al lumii.


Fragment din biografia [lui Bodhidharma], in Continuare la vietile calugarilor eminenti de Tao Yuan.



Pentru a-l gasi pe Buddha, trebuie sa va vedeti propria natura. Oricine isi vede propria natura este Buddha. Daca nu va vedeti propria natura, invocarea lui Buddha, recitarea sutrelor, inchinarea ofrandelor si respectarea preceptelor sunt toate zadarnice. Invocarea lui Buddha creeaza karma buna, recitarea sutrelor dezvolta o memorie buna, respectarea preceptelor provoaca o renastere buna, iar ofrandele, neindoielnic, aduc binecuvantari mai tarziu. Dar nimic [din toate astea] nu duce la Iluminare.

Bodhidharma


CUPRINS


INTRODUCERE


Cuvant inainte ..................... 5
Analele maestrilor si discipolilor din Lanka ..................... 21
Bodhidharma sau satoriul adevarului cosmic ..................... 37


TRATATELE LUI BODHIDHARMA
Principiile Practicii ..................... 45
Dincolo de gandire ..................... 51
Despre Trezire ..................... 80
Contemplarea mintii ..................... 93


ANEXA 1
Patriarhul Ch’an Hui Ko (EKA) ..................... 139
Despre iluminarea mintii (Predica a lui Hui Ko) ..................... 143


ANEXA 2
Tratat despre Scoala iluminarii spontane a Marelui Vehicul ..................... 155
Glosar de termeni chinezi ..................... 204
Glosar de termeni sanskriti ..................... 212
Transmisia Zenului in India ..................... 219
Transmisia Zenului in China ..................... 220


Bodhidharma

Ceea ce cunoastem despre viata lui Bodhidharma se bazeaza pe doua surse. Prima, este o carte scrisa de Tao Hsiuan, la inceputul dinastiei T'ang, intitulata Vietile marilor calugari. Autorul era fondatorul unei secte Vinaya in China si un savant erudit; el a trait mai inainte ca noua scoala ce urma sa fie cunoscuta sub numele de Zen sa fi ajuns la maturitate sub Hui Neng, al saselea patriarh. Cealalta sursa o reprezinta Analale transmisiei luminii lampii (1004 d.Ch.) a lui Tao Yuan. Aceasta opera, compusa de un calugar Zen dupa ce Zenul a fost unanim recunoscut ca o scoala speciala a buddhismului, contine faptele si vorbele maestrilor sai.

Este firesc ca aceste doua scrieri privitoare la viata lui Bodhidharma sa se deosebeasca sub mai multe aspecte. Prima a fost redactata pe vremea cand Zenul inca nu se intemeiase ca o scoala distincta, iar a doua provine de la unul din maestrii Zen.

Inceputul vietii lui Bodhidharma, asa cum este povestit in Anale, poate fi privit cu o anumita rezerva, deoarece pare sa contina o mare doza de fictiune, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre partea a doua; or, tocmai in acest punct Analele completeaza istoria relatata de Tao Hsiuan in Vietile sale, care, desi scrisa de un bun istoric, ignora totusi dezvoltarile ulterioare ale Zenului. Asadar, potrivit Analelor, primul personaj de vaza pe care Bodhidharma l-a intalnit cand a sosit in China a fost imparatul Wu.

„- De cand sunt imparat, am construit numeroase temple, am pus sa se copieze sutrele si am ajutat nenumarati calugari. Cu siguranta, in viitor voi dobandi merite mari. La ce pot sa ma astept?

- Nici un fel de merit, a raspuns Bodhidharma.

- Cum asa? s-a mirat imparatul.

- Meritele pentru serviciile dumneavoastra sunt neinsemnate in lumea aceasta si vor deveni sursa de noi iluzii si dorinte. Este ca si cum ati urmari o umbra. Desi exista, ele nu pot fi ferecate in fapte, se manifesta fara substanta.

- Ce inseamna atunci un adevarat merit? a intrebat imparatul.

- Pura intelepciune este minunata si desavarsita in realizarea sa. Substanta ei este vacuitatea, calma in sine. Astfel de merite nu pot fi cantarite cu masurile acestei lumi.

- Care este acest sfant adevar? a mai intrebat imparatul.

- Vidul total, dincolo de sfintenie, a raspuns patriarhul.

Imparatul a fost foarte impresionat si, privindu-l, l-a intrebat:

- Cine este cel care se afla dinaintea mea?

- Nestiutul, a raspuns Bodhidharma.”

Intrucat mesajul sau nu a putut fi inteles nici de imparat, nici de carturarii si practicantii budisti din vremea aceea, Bodhidharma s-a retras in munti, la manastirea Wei de pe muntele Tai, unde a asteptat linistit, vreme de noua ani, practicand "meditatia in pozitie asezat", de unde i s-a tras si numele de "brahmanul pi-kuan".

Intr-o zi, un calugar pe nume Hui Ko a venit sa-i ceara insistent sa-l lumineze cu privire la adevarul Zenului, insa Bodhidharma nu l-a luat in seama. Hui Ko nu s-a descurajat, caci el stia ca toti marii maestri spirituali din trecut trecusera prin multe incercari coplesitoare inainte de a atinge telul final.

Intr-o seara, el statea asezat in zapada asteptand ca maestrul sa-si faca aparitia si omatul care cadea din abundenta il acoperise pana sus de genunchi. In cele din urma, Bodhidharma l-a intrebat: "Ce doresti sa fac pentru tine?"

"Am venit, raspunse Hui Ko, pentru a primi minunata dumneavoastra invatatura; va rog, fiti bun si puneti mana izbavitoare peste sarmanul ce va sta dinainte."

"Nu vei putea intelege neasemuita doctrina a lui Buddha, raspunse Bodhidharma, decat dupa o disciplina lunga si aspra, indurand tot ce e mai greu de indurat si practicand tot ce e mai greu de practicat. Oamenii a caror virtute si intelepciune este inferioara nu vor putea sa o inteleaga, orisice ar face. Toate suferintele pe care le vor indura nu le vor servi la nimic."

Atunci Hui Ko si-a retezat bratul stang cu securea, oferindu-l Maestrului drept marturie a sinceritatii si dorintei ce-l insufletea de a fi initiat in doctrina tuturor iluminatilor. Atunci Bodhidharma i-a spus: " [Invatatura aceasta] nu poate fi aflata prin mijlocirea altuia".

"Mintea mea inca nu este pacificata; va rog, Maestre, purificati-o", a spus Hui Ko.

"Adu-mi mintea ta si o voi purifica", a raspuns Bodhidharma.

Hui Ko a ezitat un moment si in cele din urma a zis: "Ani de-a randul am incercat sa o gasesc si tot nu sunt in stare sa o sesizez".

"Iata! Mintea iti este pacificata o data pentru totdeauna!", veni neintarziat raspunsul lui Bodhidharma.

Misterul invaluie sfarsitul vietii lui Bodhidharma in China. Nu stim cum, cand si de ce a parasit el pamantul acesta. Unii spun ca a fost otravit de rivalii sai, altii ca s-ar fi inapoiat in India traversand desertul, iar dupa altii ca s-ar fi dus in Japonia. Insa cu totii sunt de acord ca el a trait vreme indelungata - dupa Tao Hsiuan, de pilda, mai mult de o suta cincizeci ani. Dupa plecarea lui Bodhidharma, Hui Ko a devenit principalul interpret al buddhismului Zen, ivindu-se astfel o noua linie de transmisie.

*

Dupa parerea lui Tao Hsiuan, Bodhidharma a lasat mai multe tratate sau predici, care aveau o larga circulatie in epoca autorului Vietilor marilor calugari. Singura scriere autentica a fondatorului Zenului, insa, care a ajuns pana in zilele noastre, este un document foarte scurt, intitulat "Principiile Practicii", care s-a pastrat atat in Vietile lui Tao Hsiuan, cat si in Analele lui Tao Yuan.

In afara acestui tratat, ne-au parvenit si alte scrieri atribuite lui Bodhidharma: "Dincolo de gandire", "Despre trezire", "Contemplarea mintii", "Analele transmisiei Lampii"  chiar daca le consideram apocrife, ele sunt totusi profund impregnate de spiritul Zenului, de "maduva invataturii tacute" a primului patriarh Zen.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E034
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC, Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, titluri Herald
SKU editii anterioare
000E06, 000E21
ISBN editii anterioare
973-9453-35-x, 978-973-111-389-0
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-676-1
Cod bara editii anterioare
5948417050063, 5948417050216
Traducator
Radu Duma

Articole