15%

Masonerie oculta si initiere hermetica

Masoneria oculta se adreseaza celor preocupati de stiintele esoterice - dupa cum precizeaza insusi autorul in introducerea lucrarii sale. Volumul este structurat in doua parti destinate studiului masoneriei oculte - respectiv masoneriei filosofice - numita si initiere hermetica. Emanata din marile...

Disponibil in stoc
Masonerie oculta si initiere hermetica
28,90 RON 34,00 RON
(-15%)
28,90 RON 34,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
ARTA REGALA
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-763-8
Cod Bare EAN
5948417470090

Descriere

Masoneria oculta se adreseaza celor preocupati de stiintele esoterice, dupa cum precizeaza insusi autorul in introducerea lucrarii sale. Volumul este structurat in doua parti destinate studiului masoneriei oculte, respectiv masoneriei filosofice, numita si initiere hermetica. Emanata din marile mistere antice, masoneria oculta si filosofica ii reveleaza omului misterele naturii sale precum si modalitatea prin care poate accede la perfectiune si fericire.

Studiul naturii, al transformarilor sale miraculoase si al puterii sale regeneratoare a dat nastere unei stiinte denumita in evul mediu Alchimie sau Filosofie hermetica, de la numele celui mai mare dintre toti inteleptii, Hermes Trismegistul (de trei ori mare). Fondator al religiei egiptene, acesta a fost primul filosof care, in interiorul piramidelor, invata Stiintele oculte, adica intreaga cunoastere despre om, natura si Dumnezeu. Toate aceste stiinte alcatuiau baza secreta a intelepciunii religioase din sanctuarele Orientului.

Prin cultivarea acestei arte, marii invatatori si civilizatori ai speciei umane descopera celor initiati cunostintele pierdute ale sufletului omenesc, la origine divin, pentru ca prin insasi natura sa, omul sa atinga desavarsirea.

*

<<Francmasoneria, indiferent de obedienta ei, se confunda cu o traditie celebrata narcisic si apare drept o miscare ce-si cultiva indaratnic o codificarea oculta. De aceea, pentru un neinitiat este cvasi-imposibil sa priceapa cite ceva din articularea sistemelor si doctrinelor, a practicilor si ritualurilor ce-i compun substanta. Aglutinind istorie verificabila si fantasma legitimanta, francmasoneria se infatiseaza ca o "ceapa" cu nucleu magic, acoperit cu mai multe straturi de folii ce au rolul de a inhiba si dispersa curiozitatea neofitilor. Pentru a patrunde la un anumit nivel de cunoastere inlauntrul fenomenului masonic, este nevoie de un ghid "din interior", de un Hermes competent si de buna-credinta. Un asemenea "pilot" este, fara doar si poate Jean-Marie Ragon de Bettignies (1781-1862). Initiat in francmasonerie in 1804, acesta a devenit membru al Marelui Orient al Frantei, al Ritului Misraim si al Ordinului Templului. Intre altele, a constituit loja pariziana Les Vrai Amis, transformata ulterior in Loja Trinosofilor, si a fost editorul celei dintii reviste masonice, intitulata Hermes. Insa calitatea maitresse a lui Ragon a fost cea de istoric si enciclopedist al Marii Traditii. Anul 1853 ii prilejuieste acestuia publicarea a doua lucrari fundamentale. Cea dintii, masiva, de aproape 700 de pagini, Orthodoxie Maçonnique: suivie de la Maçonnerie occulte et de l'Initiation hermetique; a doua, de dimensiuni mai restrinse, Maçonnerie occulte et Initiation hermetique. Daca in vastul studiu dedicat ortodoxiei masonice Jean-Marie Ragon analiza semnificatiile primelor trei grade ale francmasoneriei simbolice (ucenic, calfa, maistru), despartindu-le de gradele superioare, pe care le considera adaosuri impure la tilcul masonic originar, infatisind totodata liniamentele cunoasterii esoterice ce poate fi deprinsa prin initiere, in carticica dedicata masoneriei oculte si relevantei sale hermetice ilustrul frate se adresa in primul rind celor deja familiarizati cu stiintele oculte, cum ar fi magnetismul si magia. In al doilea studiu, Ragon oferea o interpretare mai strinsa unor entitati precum planetele, geniile, spiritele si ingerii pazitori, intrind mai profund in noima secreta, de ordin ocult, a filosofiei Templului.>>

Valentin Protopopescu, realizator emisiune "Texte si Pretexte", Radio Romania Cultural


CUPRINS

Nota asupra editiei 5


PARTEA INTAI

Masonerie Oculta

Cap. I - Preliminarii 11

Cap. II - Puterea numerelor in opinia lui Pitagora 21

Cap. III - Filosofia oculta a lui Agrippa 37

Cap. IV - Principiile filosofiei rationale a lui Cardano 40

Cap. V - Sistemul filosofic si medical al lui Paracelsus 43

Cap. VI - Iatria sau arta de a vindeca 45

Cap. VII - Masoneria mesmeriana sau Ritul armoniei universale 52

Cap. VIII - Despre Magnetism 55

Cap. IX - Despre somnambulism 65

Cap. X - Despre Taumaturgie 70

Cap. XI - Despre Psihologie 73

Cap. XII - Despre Frenologie 81

Cap. XIII - Despre stiintele oculte 88

Cap. XIV - Despre magie 92


PARTEA A DOUA

Masonerie Filosofala sau Initiere Hermetica


Preambul 117

Cap. XV - Hermes 126

Cap. XVI - Interpretari filosofice 134

Cap. XVII - Despre Alchimie sau Filosofia hermetica 146

Cap. XVIII - Animale simbolice 176

Cap. XIX - Despre plantele hieroglifice 188

Cap. XX - Efectele barbariei 197


Jean - Marie Ragon

Jean-Marie Ragon de Bettignies (1781-1862), nascut la Bray-sur-Seine dintr-un tata notar, a fost initiat in francmasonerie in 1804, la Bruges, unde indeplinea functia de casier al administratiei imperiale. Ulterior a devenit membru al Marelui Orient al Frantei, al Ritului Misraim si al Ordinului Templului. A infiintat si condus celebra loja pariziana Les Vrais Amis („Adevaratii prieteni"), devenita apoi loja Trinosofilor.

Considerat de contemporanii sai cel mai instruit francmason al secolului al XIX-lea, Ragon a fost autorul unor lucrari ce au exercitat o influenta considerabila in epoca:

La Messe et ses Mysteres (Messa si misterele ei - 1842); Le Cours philosophique et interpretatif des initiations anciennes et modernes (Cursul filosofic si interpretativ al initierilor antice si moderne - 1841); Orthodoxie Maconnique: suivie de la Maconnerie occulte et de L'initiation hermetique (Ortodoxie masonica. Masonerie oculta si initiere  hermetica - 1853), Maconnerie occulte et Initiation hermetique (Masoneria oculta, ed. Herald, 2011) dar si o Colectie de Ritualuri masonice, dintre care mentionam: Rituel de l'apprenti macon; Rituel d'une pompe funebre maconnique; Rituel de la maconnerie de Royale-Arche improprement appelee Rite d'York; Rituel du souverain grand inspecteur general.

Ragon a fost editorul primei reviste masonice: Hermes.

Alte carti de Jean - Marie Ragon

Carti din colectia Arta regala

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00RG009
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Titlul original
Maconnerie Occulte Suivie De L' Initiation Hermetique
Teme de interes
Ce este si ce nu este francmasoneria?, Istoria si doctrina francmasoneriei, titluri Herald
SKU editii anterioare
000M29, 000M34
ISBN editii anterioare
978-973-111-215-2, 978-973-111-372-2
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-763-8
Cod bara editii anterioare
5948417120292, 5948417120346
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole

  • Invatatura hermetica
    Invatatura hermetica
    Mijlocul veacului al XIX-lea a fost, din perspectiva studiilor asupra esoterismului, unul al avantului, al dorintei de a cunoaste si de a descifra „taine”, de a redescoperi comori ale unei lumi...