15%
Albert Pike

Morala si dogma Ritului Scotian Antic si Acceptat al Francmasoneriei

Categorii: Ce este si ce nu este francmasoneria? , Istoria si doctrina francmasoneriei , titluri Herald

Morala si Dogma Ritului scotian vechi si acceptat al francmasoneriei a fost vreme de un secol cartea cea mai respectata in masonerie. Si aceasta pentru ca autorul - cu o eruditie remarcabila si o profunda experienta in ordin - a cautat sa sistematizeze ritualul punandu-l in acord cu vechile...

Disponibil in stoc
Morala si dogma Ritului Scotian Antic si Acceptat al Francmasoneriei
Morala si Dogma Ritului scotian vechi si acceptat al francmasoneriei a fost vrem...
28,05 RON 33,00 RON
(-15%)
28,05 RON 33,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Morala si Dogma Ritului scotian vechi si acceptat al francmasoneriei a fost vreme de un secol cartea cea mai respectata in masonerie. Si aceasta pentru ca autorul, cu o eruditie remarcabila si o profunda experienta in ordin, a cautat sa sistematizeze ritualul, punandu-l in acord cu vechile misterii, si sa redea simbolurilor intelesurile primare, dezbarandu-le de adausurile moderne.

Remarcabile pentru epoca in care a fost redactata lucrarea sunt conceptiile lui Albert Pike asupra relatiilor individului cu organizatiile (statul, biserica), precum si modernitatea teoriilor referitoare la actul de guvernare si la drepturile cetatenesti, intr-o societate bazata pe principiile legii. Autorul analizeaza toate aceste aspecte la nivelul celor treizeci si doua de grade apartinand Ritualului scotian. Pentru editia prezenta au fost retinute numai primele trei grade (Ucenic, Calfa, Maistru). Acestora Pike le-a dedicat cel mai larg spatiu in lucrarea sa, socotind pe buna dreptate ca ele recompun istoria simbolica a omului.

In natura nu exista risipa, fie ca e vorba de materie, forta, actiune sau gandire. Un gand este tot atat de mult scopul vietii ca si o actiune. O singura idee poate sa duca uneori la rezultate mai bune decat o revolutie. Asadar, gandirea nu ar trebui sa fie despartita de actiune. Gandirea autentica este o gandire vie. Gandirea inteleapta genereaza actiunea. […] Cunoasterea capatata cu pretul unor mari eforturi stimuleaza gandirea profunda, cugetarea, chibzuinta. Aceasta cunoastere trebuie sa fie neaparat una de calitate superioara. Cei mai multi oameni nu o pot dobandi; ei pot doar sa atinga nivelul ei inferior. Ea este incompatibila cu preocuparile obisnuite, indispensabile vietii.

Albert Pike

CUPRINS


Nota asupra primei editii 5
Cuvant-inainte la editia a doua 11


PARTEA INTAI


Filosofia masoneriei asa cum este formulata in opera lui Albert Pike (Prelegerea lui Roscoe Pound) 43
1. Albert Pike, omul 44
2. Epoca lui Albert Pike 48
3. Filosofia masonica a lui Albert Pike 52
Intelesul ascuns al masoneriei
O interpretare spirituala a lucrarii ezoterice a lojii masonice;
o analiza a simbolurilor celor trei grade descrise de Albert Pike
(Prelegere de George H. Steinmetz) 61
I. Introducere 61
II. Masonerie – Religie 67
III. Stiinta mentala 74
IV. Evolutia 83
V. Doctrina secreta 87


PARTEA A DOUA


Notita introductiva 99
I. Ucenic 101
II. Calfa (Companion) 127
III. Maestru 183

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia