Jean Mallinger

Pitagora si misterele antichitatii

Azi - ca si in vechime - omul vrea sa cunoasca taina propriului sau destin; se intreaba - ca si predecesorii lui - care va fi soarta sufletului sau dupa ce isi va fi abandonat fragilul invelis. Sau - impins de un altruism veritabil - el doreste sa descopere temeiurile si conditiile armoniei sociale si fericirii universale - pe care spera sa o sincronizeze intr-o zi cu desavarsita oranduire a lumilor.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Pitagora si misterele antichitatii
Azi - ca si in vechime - omul vrea sa cunoasca taina propriului sau destin; se i...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Azi, ca si in vechime, omul vrea sa cunoasca taina propriului destin; se intreaba, ca si predecesorii lui, care va fi soarta sufletului sau dupa ce isi va fi abandonat fragilul invelis. Sau, impins de un altruism veritabil, el doreste sa descopere temeiurile si conditiile armoniei sociale si fericirii universale, pe care spera sa o sincronizeze intr-o zi cu desavarsita oranduire a lumilor.

La Pitagora vom gasi raspunsuri la multe din aceste intrebari, pentru ca el este in acelasi timp filosof si geometru, legislator si teoretician al Numerelor, psiholog si astronom, fizician si moralist.

Daca descoperirile matematice ale Maestrului din Samos sunt bine-cunoscute si daca toata lumea a citit transcendentul mesaj etic pe care il constituie Versurile de aur, rolul sau in raspandirea Misteriilor Traditionale si in revelarea lor a ramas, in mare parte, necunoscut.

Acest lucru este lesne de inteles: nu exista domeniu in care cercetatorul sa se loveasca de mai multe neclaritati, in care cercetarea sa se dovedeasca mai dificila si in care textele insele se pecetluiesc, prin vointa autorului lor. Caci in materie de initiere totul este simbol, alegorie si parabola; invatatura a fost transmisa cu fidelitate de la maestru la discipol si „de la gura la ureche". Valul initiatilor a ferit cu grija Misteriile de curiozitatile profanilor.

Dar samanta Revelatiei pitagoreice avea o asemenea bogatie interioara, iar expansiunea ei a fost atat de insemnata in toata Antichitatea, dinamismul sau a fost atat de fervent, incat, in ciuda reticentelor istoricilor si filosofilor care s-au reclamat de la ea, misiunea incomparabila a Maestrului Initiator nu a putut ramane in discretia in care el o zidise.

Pitagora ramane marele propagator al Misteriilor pe pamant european; este prima veriga ce leaga continentul nostru de Colegiile sacerdotale ale Egiptului. El creeaza in aceasta parte a lumii primul Institut al inteleptilor si legislatorilor si intemeiaza la Crotona o scoala ce va deveni un centru permanent de Initiere Traditionala. Ii da atat o liturgie noua, generatoare a unei vii radieri spirituale, cat si un ansamblu precis de dogme confidentiale, ce condenseaza in mod simbolic esentialul Doctrinei secrete.

Jean Mallinger

CUPRINS

Cuvant inainte 5

CARTEA I - Legenda si istoria

CAPITOLUL I

Viata lui Pitagora 7

CAPITOLUL II

Fundamentele operei 21

CAPITOLUL III

Organizarea Ordinului 34

CAPITOLUL IV

Persecutiile impotriva Ordinului 49

CARTEA A II A - Misteriile pitagoreice

CAPITOLUL I

Initierea lui Pitagora in Misterii 61

CAPITOLUL II

Caracteristicile Misteriilor pitagoriciene 91

CAPITOLUL III

Liturgia pitagoreica 115

CAPITOLUL IV

Misteriile pitagoriciene 140

Note bibliografice 167

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia