Doctrina Kabbalei

Filosofia religioasa a evreilor

Adolphe Franck (Autor)

Cu toate ca aflam in kabbala un sistem complet al lucrurilor de ordin moral si spiritual - nu poate fi totusi apreciata nici ca filosofie - nici ca religie: avem in vedere faptul ca aceasta nu se sprijina nici macar in aparenta pe ratiune - pe inspiratie sau pe autoritate. Kabbala nu reprezinta - asemenea majoritatii sistemelor create in Evul Mediu - produsul unei imbinari a acestor doua procedee intelectuale. Esential diferita de credinta religioasa - aflata sub autoritatea si protectia care au facut posibila aparitia ei - ea s-a integrat in istoria spiritualitatii umane intr-un mod surprinzator - gratie unei forme si a unor procedee care ar fi putut minimaliza interesul pe care il merita - care nu ar fi intarit convingerea in privinta importantei pe care o prezinta - daca inainte de a o face cunoscuta sub diversele ei aspecte - daca inainte de a aborda vreuna dintre problemele care ii sunt corelate - nu s-ar indica cu precizie locul pe care il ocupa printre operele gandirii - printre credintele religioase - printre sistemele filosofice si - in sfarsit - necesitatea sau legile care ar putea explica modalitatea aparte prin care s-a dezvoltat.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Doctrina Kabbalei - Filosofia religioasa a evreilor
Colectia
MISTERE DEZVALUITE
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-409-5
Cod Bare EAN
5948417360018

Descriere

Cu toate ca aflam in kabbala un sistem complet al lucrurilor de ordin moral si spiritual, nu poate fi totusi apreciata nici ca filosofie, nici ca religie: avem in vedere faptul ca aceasta nu se sprijina nici macar in aparenta pe ratiune, pe inspiratie sau pe autoritate. Kabbala nu reprezinta, asemenea majoritatii sistemelor create in Evul Mediu, produsul unei imbinari a acestor doua procedee intelectuale. Esential diferita de credinta religioasa, aflata sub autoritatea si protectia care au facut posibila aparitia ei, ea s-a integrat in istoria spiritualitatii umane intr-un mod surprinzator, gratie unei forme si a unor procedee care ar fi putut minimaliza interesul pe care il merita, care nu ar fi intarit convingerea in privinta importantei pe care o prezinta, daca inainte de a o face cunoscuta sub diversele ei aspecte, daca inainte de a aborda vreuna dintre problemele care ii sunt corelate, nu s-ar indica cu precizie locul pe care il ocupa printre operele gandirii, printre credintele religioase, printre sistemele filosofice si, in sfarsit, necesitatea sau legile care ar putea explica modalitatea aparte prin care s-a dezvoltat.

Este necesar deci, sa se evite eroarea facuta de multe personalitati ale domeniului, aceea de a amesteca ideile kabbalistice cu ideile elene sau arabe cu convingerea ca astfel confera acestora un plus de prestigiu. Cei care din superstitie raman izolati de civilizatia contemporana lor vor abandona cu timpul inaltele speculatii generate de superstitii, cu scopul de a nu pastra decat mijloacele grosiere ce la origine au folosit la deghizarea cutezantei si profunzimii ideilor. Vom incerca pentru inceput sa aflam in ce perioada s-a format kabbala ca sistem unitar, prin care carti s-a conservat pana in zilele noastre, cum au fost alcatuite aceste carti si cata incredere putem acorda autenticitatii lor. Se va incerca, de asemenea, prezentarea unei expuneri complete si fidele, la care vom contribui, in masura in care este posibil, precum insisi autorii acestei doctrine. Ne vom retrage in spatele cuvintelor lor, pe care le vom traduce cu exactitatea permisa de slabele noastre mijloace. Pe ultimul plan se va situa cercetarea originii si a influentei kabbalei. Vom cauta sa aflam daca ea s-a nascut in Palestina, sub influenta iudaismului, sau daca iudeii au imprumutat-o fie dintr-o religie, fie de la o filosofie straina. Kabbala va fi comparata succesiv cu toate sistemele anterioare si contemporane cu care prezinta vreo asemanare si vom urma spre final cele mai recente scrieri kabbalistice.

Adolph Franck


Adolphe Franck

Adolphe Franck (1809-1893), scriitor francez, deopotriva filozof spiritualist si eclectic, in linia lui Victor Cousin, filozof al iudaismului si al dreptului. Iti face studiile la colegiul din Nancy si la universitatea din Toulouse. In 1832 iese pe primul loc la un concurs de filozofie si obtine doctoratul in litere. Devine profesor de filozofie la colegiile din Douai, Nancy si Versailles. In 1840, la varsta de numai 36 de ani, inaugureaza la Sorbona un curs liber de filozofie sociala. In 1844 este admis membru al Academiei de Stiinte Morale si Politice datorita studiului sau recent aparut, La Kabbale ou La Philosophie Religieuse des Haebreux, calificat de Michelet drept "capodopera critica". In acelasi an apare Dictionnaire des sciences philsosophiques, pe care il redacteaza cu sprijinul a peste 500 de autori. Intre 1849 si 1852 este suplinitorul lui Jules Barthaelemy-Saint-Hilaire la catedra de filozofie greaca si latina la College de France. In 1852 devine conservator adjunct la Biblioteca Imperiala, intre 1854 si 1881 sustine un curs asupra dreptului natural si uman la College de France. Este totodata membru al Consiliului superior de instructie publica si se numara printre membrii fondatori si presedinti ai Ligii pacii si libertatii si al Ligii nationale impotriva ateismului, unde va crea, in 1891, revista La Paix Sociale.

 

Opera (selectiv):

Esquisse d'une histoire de la logique, praecaedaee d'une analyse aetendue de l'Organum d'Aristote (1838);

Kabbale ou La Philosophie Religieuse des Haebreux (1843, 1889, 1892); (Editura Herald, 2004).

Dictionnaire des sciences philosophiques par une Sociaetae de professeurs et de savants, sous la direction de M. Ad. Franck, de l'Institut (6 volumes, 1844-1852, 1875, 1885);

AEtudes orientales (1861, 1864);

Philosophie du droit ecclaesiastique, des Rapports de la religion et de l'AEtat (1864, 1885);

La Philosophie mystique en France a la fin du XVIIIe siecle : Saint Martin et son maitre Martinez Pasqualis (1866);

Philosophie et religion (1867, 1869);

AElaements de morale (1868, 1872, 1872, 1885);

Philosophes modernes, aetrangers et francais (1879);

Essais de critique philosophique (1885);

Nouvelles aetudes orientales (1896).

Alte carti de Adolphe Franck

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00CZ01
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Iudaism, Iudaism - MODERN, MODERN
ISBN editii anterioare
973-7970-05-5
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-409-5
Cod bara editii anterioare
5948417120117
Traducator
Mariana Buruiana, Monica Medeleanu

Articole