60%

Religie si stiinta

In aceasta carte mereu actuala - Russell - filosof - agnostic - matematician şi renumit militant pentru pace - ofera un scurt dar profund studiu al conflictelor dintre ştiinţa şi religia tradiţionala din ultimii patru sute de ani.

Stoc limitat
Religie si stiinta
12,80 RON 32,00 RON
(-60%)
12,80 RON 32,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
MATHESIS
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-455-2
Cod Bare EAN
5948417280187

Descriere

In aceasta carte mereu actuala, Russell, filosof, agnostic, matematician şi renumit militant pentru pace, ofera un scurt dar profund studiu al conflictelor dintre stiinta si religia traditionala din ultimii patru sute de ani. Examinand episoadele in care descoperirile stiintei s-au ciocnit cu doctrina crestina sau interpretarile biblice ale epocii, de la Galileo si revolutia copernicana pana la descoperirile medicale ale anesteziei si vaccinarii, Russell indica rasturnarile si reevaluarile constante ale sistemelor noastre de credinta de pe parcursul istoriei. In plus, autorul identifica si acele zone in care inca mai exista controverse asemanatoare intre stiinta moderna si Biserica. Noua introducere a lui Michael Ruse aduce aceste conflicte dintre stiinţa si teologie la zi, focalizandu-se asupra unor probleme care au aparut dupa al Doilea Razboi Mondial. Acest volum clasic se adreseaza tuturor celor preocupaţi de filosofie şi religie, precum si celor interesati de gandirea si scrierile lui Russell.


Astronomilor din secolul al XVII‑lea li s‑a parut ca nu este vorba doar despre simplitate, ca pamantul se roteste cu adevarat si planetele se rotesc cu adevarat in jurul Soarelui, iar aceasta conceptie a fost intarita de opera lui Newton. Dar, de fapt, intrucat orice miscare este relativa, nu putem distinge intre ipoteza ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui si ipoteza ca Soarele se roteste in jurul Pamantului. Cele doua sunt doar cai diferite de a descrie acelasi fapt, ca atunci cand spunem ca A se casatoreste cu B sau ca B se casatoreste cu A. Dar, cand ajungem sa ne ocupam de detalii, simplitatea mai mare a descrierii copernicane este atat de importanta, incat nicio persoana intreaga la minte nu s‑ar impovara cu complicatiile pe care le presupune considerarea pamantului drept un corp nemiscat.


Bertrand RussellDupa cum va puteti astepta, filosofii de profesie tind sa nu piarda prea mult timp cu scrierile de popularizare ca ale lui Russell. Insa acestea sunt cele care i‑au adus numerosi adepti si o audienta larga. Erau redactate in mare viteza – putea dicta trei mii de cuvinte intr-o zi, fara sa corecteze un singur cuvant pe pagina, dar si sa anticipeze efortul necesar, incepand o carte de 65 000 de cuvinte cu exact trei saptamani inainte de termenul de predare agreat! Cu toate acestea, cartile sale se dovedeau capodopere de stil, perfect echilibrate, clare si directe, fara sa transmita vreodata condescendenta. Premiul Nobel i‑a fost atribuit in mod just! Si nicio lucrare nu a contribuit mai mult la el decat acest volum: Religie si stiinta. Acesta a aparut in 1935; a fost retiparit de peste 24 de ori si este si acum la fel de proaspat ca atunci.

Michael Ruse


*

Bertrand Russell, filosof si matematician englez, si-a desfaşurat activitatea academica la Trinity College, Universitatea Cambridge, unde a predat timp de mai multi ani. A ţinut de asemenea prelegeri in Statele Unite. Distins cu Premiului Nobel Pentru Literatura in 1950, Russell este autorul mai multor carti printre care se numara Principia Mathematica, scrisa impreuna cu A.N. Whitehead, Autobiography, in trei volume, si Mysticism and Logic, ultima publicata la Editura Herald in 2011.


*


Michael Ruse este profesor de filosofie si zoologie la Universitatea Guelph, Ontario. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt Evolutionary Naturalism si The Darwinian Paradigm.


CUPRINS


Introducere 7
Bibliografie 24


CAPITOLUL I
Temeiuri ale conflictului 26
CAPITOLUL II
Revolutia copernicana 35
CAPITOLUL III
Evolutia 59
CAPITOLUL IV
Demonologie si medicina 86
CAPITOLUL V
Sufletul si corpul 108
CAPITOLUL VI
Determinismul 135
CAPITOLUL VII
Misticismul 156
CAPITOLUL VIII
Scopul cosmic 171
CAPITOLUL IX
Stiinta si etica 197
CAPITOLUL X
Concluzie 213


INDEX 220


Bertrand Russell

Bertrand Russell, filosof şi matematician englez, şi-a desfaşurat activitatea academica la Trinity College, Universitatea Cambridge, unde a predat timp de mai mulţi ani. A ţinut de asemenea prelegeri in Statele Unite. Distins cu Premiului Nobel Pentru Literatura in 1950, Russell este autorul mai multor carţi printre care se numara Principia Mathematica, scrisa impreuna cu A.N. Whitehead, Autobiography, in trei volume, Misticism and Logica sau Religie si Stiinta.

 

Alte carti de Bertrand Russell

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TH018
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Carl Sagan - Stiinta ca lumina in intuneric, Filosofia ca mod de viata, Lecturi filosofice, Stiinta pe intelesul tuturor, titluri Herald
SKU editii anterioare
00TH004
ISBN editii anterioare
978-973-111-347-0
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-455-2
Cod bara editii anterioare
5948417280040
Traducator
Monica Medeleanu

Articole