Edward O. Wilson

Despre natura umana

Categorii: Carl Sagan - Stiinta ca lumina in intuneric , Weekendul Darwin

Despre natura umana - pentru care autorul a castigat premiul Pulitzer - este o lucrare indrazneata - plina de intrebari si raspunsuri despre devenirea naturii umane si a societatii. La momentul aparitiei a iscat controverse aprinse in comunitatile stiintifice ale lumii - dar si in randul...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Despre natura umana
Despre natura umana - pentru care autorul a castigat premiul Pulitzer - este o l...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Despre natura umana - pentru care autorul a castigat premiul Pulitzer - este o lucrare indrazneata, plina de intrebari si raspunsuri despre devenirea naturii umane si a societatii. La momentul aparitiei a iscat controverse aprinse in comunitatile stiintifice ale lumii, dar si in randul filosofilor si al altor oameni de cultura. Ideile lui Wilson, conturate cu foarte mare indrazneala si talent in aceasta carte, au dus la nasterea unei noi discipline stiintifice - sociobiologia - al carei obiect de cercetare este studiul comportamentului social al animalelor, intre care includem si omul, din perspectiva biologiei si a teoriei evolutioniste. Wilson a dezvoltat principiile sociobiologiei pornind intai de la comportamentul insectelor sociale, in special furnicile, si le-a explicat in lucrarile sale The Insect Societies si Sociobiology. Cu foarte mult curaj si perseverenta s-a angajat apoi in explorarea din aceeasi perspectiva a comportamentului social uman, pe care il considera rezultatul evolutiei, un produs al interactiunii dintre factorii ereditari, influentele din mediu si trecutul istoric si cultural. Teza sa consta in demonstrarea faptului ca influentele sociale si culturale si agentii din mediu pot determina comportamentul uman numai pana la un punct, in cea mai mare parte mintea umana fiind modelata pe baza ereditatii genetice. Avand in minte misiunea de a unifica ramurile stiintifico-rationaliste si umaniste ale cunoasterii umane, Wilson porneste intr-o intreprindere unica, aplicand principiile nou-descoperitei sale abordari la intelegerea sexualitatii umane, a agresivitatii, a comportamentului religios si a celui moral.

Despre natura umana este o demonstratie a capacitatii stiintei de a explora insusi omul si o provocare lansata de Wilson generatiilor viitoare de savanti in rezolvarea celor mai vii dileme ale existentei umane, intre care si originea si natura religiei.

Gabriela Deniz

*

Implicatiile tezei lui Wilson sunt considerabile, pentru ca, daca sunt adevarate, nici un sistem politic, social, religios sau de gandire etica nu isi poate permite sa le ignore.

Nicholas Wade (New Republic)

*

De doua ori castigator al Premiului Pulitzer, Wilson este un scriitor cu o eleganta pentru care nu face nici un efort si o concizie plina de stil, iar aceasta este una dintre cele mai reusite si mai importante dintre cartile sale. [...] O lucrare seminala, remarcabil scrisa.

Robin McKie (The Observer)

CUPRINS

Prefata, 2004 7

Prefata 19

I. Dilema 23

II. Ereditatea 37

III. Dezvoltarea 79

IV. Emergenta 99

V. Agresivitatea 129

VI. Sexul 153

VII. Altruismul 185

VIII. Religia 207

IX. Speranta 235

Glosar 251

Note 263

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TH007
Colectia
MATHESIS
Autor
Edward O. Wilson
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Carl Sagan - Stiinta ca lumina in intuneric, Weekendul Darwin
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-359-3
Traducator
Gabriela Deniz