Mintea ca intamplare

David J. Linden (Autor)

MINTEA CA INTAMPLARE Cum ne-a oferit evolutia creierului iubirea - memoria - visele si pe Dumnezeu Intr-o carte deopotriva extrem de erudita si de accesibila - neurosavantul David Linden contrazice asumptia larg raspandita potrivit careia creierul este exemplul suprem de design desavarsit -...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
MATHESIS
Anul publicarii
2012
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
336
ISBN
978-973-111-349-4
Cod Bare EAN
5948417280057

Descriere

MINTEA CA INTAMPLARE

Cum ne-a oferit evolutia creierului iubirea, memoria, visele si pe Dumnezeu

Intr-o carte deopotriva extrem de erudita si de accesibila, neurosavantul David Linden contrazice asumptia larg raspandita potrivit careia creierul este exemplul suprem de design desavarsit - oferindu-ne in schimb o explicatie convingatoare a modului in care evolutia aleatorie a creierului a rezultat in formarea fiintelor umane. Reprezentand un ghid catre lumea de multe ori ilogica a functiei neuronale, Mintea ca intamplare ne arata cum creierul nu reprezinta o masinarie de rezolvat probleme multifunctionala si optimizata, ci mai degraba o aglomerare ciudata de solutii ad hoc care au fost ingramadite una peste alta in milioane de ani de evolutie. In plus, Linden ne spune modul in care constrangerile designului evoluat al creierului au condus in cele din urma la aproape fiecare particularitate specific umana: copilaria noastra lunga, capacitatea de a avea o memorie extinsa, cautarea iubirii si a relatiilor de lunga durata, nevoia de a crea naratiuni convingatoare si, pana la urma, impulsul cultural universal de a crea explicatii atat religioase cat si stiintifice. Prin intermediul unor incursiuni in biologia evolutionista, aceasta analiza a functiei mentale raspunde la unele dintre cele mai intalnite intrebari ale noastre despre cum am ajuns sa fim ceea ce suntem.

*

"Un amestec inteligent de stiinta solida si studii de caz fascinante... Cel mai puternic punct al cartii il constituie talentul lui Linden de a demistifica biologia si neurostiinta".

Publishers Weekly

CUPRINS

Prolog Creierul, explicat 7

I. Designul neelegant al creierului 11

II. Construind un creier cu componentele de ieri 38

III. Este necesara un pic de asamblare 63

IV. Senzatie si emotie 100

V. Invatare, memorie si individualitate umana 130

VI. Dragoste si sex 175

VII. Somnul si visele 223

VIII. Impulsul religios 267

IX. Designul neinteligent al creierului 284

Epilog Elementul intermediar 297

Lecturi suplimentare si resurse 309

Index 323


David J. Linden

David J. Linden este profesor in Departamentul de Neurostiinta din cadrul Johns Hopkins University School of Medicine si este redactor sef al Journal of Neurophysiology. Este recunoscut pentru interesul sau in popularizarea neurostiintelor, cautand sa gaseasca limbajul cel mai simplu si inteligibil in transmiterea informatiilor. Mintea ca intamplare a fost distinsa cu medalia de argint la categoria Stiinta de catre Independent Publisher Association.

 

Titluri de acelasi autor:

The Compass of Pleasure: How Our Brains Make Fatty Foods, Orgasm, Exercise, Marijuana, Generosity, Vodka, Learning, and Gambling Feel So Good

The Biology of Psychological Disorders

 

 

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TH005
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Stiinta pe intelesul tuturor, Weekendul Darwin, Zilele Sanatatii Mintale, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
336
ISBN
978-973-111-349-4
Traducator
Brandusa Popa

Articole