15%

Fii ceea ce esti

volum editat de David Godman

David Godman (Autor), Ramana Maharshi (Autor)

Prin intermediul acestei carti - putem descoperi esenta invataturii lui Sri Ramana - si anume ca realizarea sinelui reprezinta cautarea vitala ce trebuie sa o urmam inainte de a putea spera ca vom intelege lumea.

Stoc limitat
Fii ceea ce esti - volum editat de David Godman
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
Serie autor: Ramana Maharshi
Anul publicarii
2017
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
384
ISBN
978-973-111-672-3
Cod Bare EAN
5948417410041

Descriere

Invataturile simple, dar puternice ale lui Sri Ramana Maharshi, unul dintre cei mai apreciati maestri spirituali indieni, continua sa ne lumineze cu aceeasi intensitate si astazi, la peste saizeci de ani de la moartea sa.

Fii ceea ce esti reprezinta cea mai complexa si completa colectie a intelepciunii sale, editata de fostul bibliotecar al ashramului lui Sri Ramana, aflat la poalele sfantului munte Arunachala. Aceasta carte reuneste conversatii cu diferiti cautatori care au venit la ashram pentru indrumare, Bhagavan raspunzand la intrebarile ce apar pe drumul spre iluminare.

Prin intermediul acestei carti, putem descoperi esenta invataturii lui Sri Ramana, si anume ca realizarea sinelui reprezinta cautarea vitala ce trebuie sa o urmam inainte de a putea spera ca vom intelege lumea.

*

„Tu ești constiinta. Constiinta nu este decat un alt nume pentru tine. Deoarece esti constiinta, nu este nevoie sa o dobandesti ori sa o cultivi. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa nu-ti mai indrepti atentia spre alte lucruri, adica spre non-Sine. Daca nu mai esti atent la ele, atunci ramane doar perceptia pura, iar ea este Sinele.” - Sri Ramana Maharshi

*

„Acela in care toate aceste lumi par sa existe necontenit, acela pentru care toate aceste lumi sunt o posesiune, acela din care se ivesc toate aceste lumi, cel pentru care exista toate acestea, acela prin intermediul caruia toate aceste lumi au ajuns sa fie si acela care este cu adevarat toate acestea – doar acela este realitatea care exista. Sa pretuim acest Sine, care este realitatea, in Inima.” - Sri Ramana Maharshi

Cuprins

PRIMA PARTESinele .................15CAPITOLUL 1
Natura Sinelui .................17


CAPITOLUL 2
Constientizarea Sinelui si ignorarea Sinelui .................33CAPITOLUL 3
Cel care a realizat Sinele (jnani) ................. 57


PARTEA A DOUAInterogare si abandon .................73CAPITOLUL 4
Teoria investigarii de sine ................. 75


CAPITOLUL 5
Practica investigarii de sine .................91


CAPITOLUL 6
Concepții gresite despre investigarea de sine .................113CAPITOLUL 7
Abandonul ................. 131


PARTEA A TREIAMaestrul Spiritual .................149CAPITOLUL 8
Maestrul spiritual .................151


CAPITOLUL 9
Tacerea si sat‑sanga .................169PARTEA A PATRA
Meditația si yoga ................. 183CAPITOLUL 10

Meditația si concentrarea .................185CAPITOLUL 11
Mantrele si japa .................201CAPITOLUL 12
Viața in lume .................215CAPITOLUL 13
Yoga ................. 231PARTEA A CINCEA
Experienta ................. 249CAPITOLUL 14
Samadhi .................251CAPITOLUL 15
Viziunile si puterile supranaturale ................. 265CAPITOLUL 16
Probleme si experiente ................. 277PARTEA A SASEA
Teoria .................293CAPITOLUL 17
Teoriile referitoare la creatie si la realitatea lumii .................295CAPITOLUL 18
Reincarnarea .................313CAPITOLUL 19
Natura lui Dumnezeu ................. 325CAPITOLUL 20
Suferinta si moralitatea ................. 339CAPITOLUL 21
Karma, destinul si liberul‑arbitru ................. 353Glosar .................365Bibliografie .................37


David Godman

David Godman s-a nascut în Stoke-on-Trent, in Anglia, in 1953. A inceput sa fie atras de invataturile lui Sri Ramana Maharshi in timp ce frecventa Universitatea Oxford la inceputul anilor '70. In 1976 a calatorit in India, intentionand sa faca o scurta vizita la ashramul lui Ramana Maharshi. Dupa 32 de ani, el este inca acolo. Dupa o perioada de meditatie intensa, care a durat aproape doi ani (1976-1978), a inceput sa conduca biblioteca ashramului, iar din 1985 s-a dedicat exclusiv scrisului si cercetarii. El a editat si a scris 16 carti despre Ramana Maharshi, despre invataturile sale si discipolii sai directi. Un rezumat al activitatilor sale in India poate fi gasit accesand acest link.

Alte carti de David Godman

Ramana Maharshi

Ramana Maharshi (1879-1950), s-a nascut in oraselul Tiruchuzhi, din provincia Tamil Nadu. Dupa moartea tatalui sau, cand abia implinise doisprezece ani, se muta la Madurai. In 1896 are loc marea sa experienta transformatoare – trecerea prin moarte, urmata de realizarea Sinelui. Isi paraseste caminul si familia si se indreapta spre Arunachala. Se stabileste in pestera Virupaksha unde va locui vreme indelungata. Aici i se vor alatura primii discipoli, carora le va impartasi invatatura sub forma unor raspunsuri la chestiuni pe teme spirituale. Acestea se vor regasi in opusculele Vichara Sangraham (Introspecţia) si Nan Yar? (Cine sunt eu?), care pot fi considerate primele sale lucrari.

De asemenea, Ramana Maharshi compune diferite imnuri inchinate Arunachalei, stranse ulterior intr-o culegere foarte pretuita de devotii sai. Despre aceste carti, Ramana va spune: „Toate poeziile mele s‑au înfiripat la dorinta unuia sau a altuia, in legatura cu cate un eveniment concret. Chiar si Patruzeci de versuri despre Realitate, cea atat de tradusa si comentata, nu a fost gandita ca o carte, ci consta din versuri concepute in diverse perioade. Singurele poeme ivite spontan, obligandu‑ma, as putea spune, sa le notez, fara ca nimeni sa mi‑o ceară, sunt Unsprezece stante in cinstea lui Sri Arunachala si Opt stante catre Sri Arunachala."

In 1922, mama sa, Alagammal, moare, fiind ingropata la poalele muntelui Arunachala. Incepand cu acelasi an, Maharshi intemeiaza Sri Ramanashram, asezamant ce se va extinde in anii urmatori ca urmare a cresterii numarului de devoti. Printre cartile „scrise" in aceasta perioada mentionam: Upadesa Saram (Esenta invataturii), Upadesa Manjari (Buchetul de sfaturi spirituale), precum si numeroase comentarii la lucrari vedantice. Pana la moartea sa, petrecuta in 1950, Ramana va impartasi invatatura sa eliberatoare miilor de discipoli si de pelerini sositi din toate colturile Indiei si din Occident.

***

„Calea cunoasterii inseamna doar sa te afunzi inauntru cu mintea, fara a rosti cuvantul «Eu», si sa cercetezi de unde mintea, ca „«Eu», rasare. A medita «Acesta nu sunt Eu» sau «Acela sunt Eu» poate fi de ajutor, dar cum ar putea reprezenta Investigatia? Cand mintea, investigand launtric «cine sunt eu?», ajunge in inima, ceva propriu inimii insesi se manifesta ca «Eu‑Eu», astfel incat eul individual trebuie să se plece rusinat. Desi se manifesta, nu este Eu prin natura, ci Perfectiunea insasi, si aceasta este Sinele".

Ramana Maharshi, Patruzeci de stante

***

„Ramana ne daruieste o religie a spiritului care ne ajuta sa ne eliberam de dogme si su­perstiţii, de ritualuri si ceremonii, pentru a trai ca spirite libere. Esenta tuturor religiilor e o problema intima si personala, un raport individual cu Divinul. Nu atat prea­slavire, cat cautare; o cale de devenire, de eliberare.”

Dr. S. Radakrishnan, fost vicepresedinte al Indiei

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00RM004
Anul aparitiei
2017
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Be As You Are: The Teachings of Sri Ramana Maharshi
Teme de interes
Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, Invataturile Maestrilor Spirituali, Practica spirituala in diverse traditii, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
384
ISBN
978-973-111-672-3
Traducator
Marian Stan

Articole