Robert Bly si natura masculinitatii

Robert Elwood Bly, autorul celebrei carti IRON JOHN - Redobandirea masculinitatii si cele 8 etape ale devenirii, publicata in 2021 la editura Herald in colectia Arhetip ne-a parasit zilele trecute la venerabila varsta de 94 de ani. A fost un renumit si prolific poet, scriitor, traducator si activist american, devenit un lider al miscarii mitopoetice de afirmare si dezvoltare a masculinitatii. A castigat de-a lungul timpului numeroase premii si titluri de recunoastere a activitatii sale, cel mai cunoscut fiind National Book Award for Poetry (1968) pentru cartea sa The Light Around the Body.

Avand origini norvegiene si fiind deschis catre studierea altor limbi literare, Robert Bly a fost fascinat de opera mai multor poeti nordici, germani sau de limba spaniola si s-a dedicat eforturilor de a traduce si a populariza in spatiile culturale poeziile acestora in limba engleza: Gunnar Ekelof, Tomas Tranströmer, Pablo Neruda, César Vallejo, Juan Ramón Jiménez, Antonio Machado, Rainer Maria Rilke. De asemenea, a contribuit la popularizarea poetilor persani Rumi si Hafez, pe care ii puteti descoperi in paginile cartilor din portofoliul editurii Herald si a misticilor hindusi Kabir si Mirabai. Robert Bly a sustinut numeroase conferinte, prelegeri si ateliere pe tema masculinitatii.

 

 

Poet, traducator, editor si autor american, Robert Bly este, poate, cel mai bine cunoscut publicului larg ca autor al cartii Iron John: A Book About Men (1990, retiparit in 2001 sub numele de Iron John: Men and Masculinity). Iron John – o carte despre barbati si pentru barbati. Pentru cei care simt ca au parcurs un drum lung si anevoios pana la recunoastere si la a fi bine cu ei insisi ca barbati, pentru cei care simt ca sunt abia la inceputul calatoriei lor de descoperire si afirmare, pentru cei care inca isi pun intrebari despre ce nu e in regula cu ei, cu lumea inconjuratoare, cu femeile, cu ceilalti barbati, insa si pentru cei care abia deschid ochii catre vastul univers uman.


Bazandu-se pe mitul si calatoria eroului, psihologia, legenda, folclorul si basmele jungiene (titlul este preluat dintr-o poveste a fratilor Grimm), cartea demonstreaza convingerile lui Robert Bly referitoare la modelele si tiparele masculine, la masculinitate si la intelegerea vulnerabilitatii ca autenticitate masculina. Desi multi l-au criticat, cartea s-a dovedit o lucrare importanta, creativa si un best-seller pe tema ritualului de initiere a tanarului devenit barbat, a procesului si a etapelor devenirii, a masculinitatii pentru barbatii in devenire din Statele Unite.

 


Cartea „Iron John" are la baza o poveste veche – „Hans cel de Fier" –, culeasa tarziu, abia in sec. al XIX-lea, de Fratii Grimm, in care Robert Bly a descoperit expuse cu multa dibacie de catre povestitorii anonimi toate motivele initierii masculine. Cu talentul sau poetic, autorul impleteste mestesugit firele pe care le toarce din povestea lumii, din mituri, basme, legende si din istorie, creand aceasta panza mitopoetica ce traduce pentru noi relatia dintre suflet, minte, corp si natura. Suntem fiinte sociale, avem nevoie sa apartinem, avem nevoie de apartenenta la niste modele inainte de a deveni noi insine. Cartea lui Robert Bly, Iron John, a fost pe lista celor mai bine vandute titluri in topul celor de la The New York Times timp de 62 de saptamani, inclusiv 10 saptamani ca numarul 1, fiind tradusa in foarte multe limbi.

 


In Iron John, Robert Bly vorbeste despre nevoia acuta a

barbatilor de a-si redescoperi virtutile primitive uitate de

curaj si indrazneala si astfel sa-si recapete increderea in

sine pentru a fi tati si mentori hranitori.

 

Robert Bly a oferit foarte multe interviuri radio, tv, in ziare, reviste si intr-un special PBS de 90 de minute de Bill Moyers, care l-a numit „cel mai influent poet care scrie astazi”. Cu o personalitate puternica, a devenit un fenomen cultural de mare anvergura. A tinut multe seminarii doar pentru barbati si retrageri de weekend, adunari initiatice in padure in jurul focurilor de tabara, batand tobe, imbratisand, dansand si citind poezii cu voce tare.
Robert Bly a afirmat intr-un interviu ca „miscarea sa mitopoetica destinata barbatilor” nu are scopul de a transforma barbatii impotriva femeilor sau de a promova vreo forma de misoginism. Pentru ca nu a fost corect inteles multe femei au numit miscarea lui Robert Bly o reactie dezamagitoare, o reactie atavica la miscarea feminista.


In ultimii ani, a calatorit mult, tinand prelegeri, dezbateri, conferinte, citind poezii si participand la paneluri de discutii, iar in 2008 a fost numit primul poet laureat al Minnesota de catre guvernatorul Tim Pawlenty. In 2004, a publicat The Insanity of Empire: A Book of Poems Against the War in Iraq, iar in introducerea unei conferinte a remarcat ironic ca putine lucruri s-au schimbat de la Vietnam incoace.

 

Comentarii

Carte
IRON JOHN - Redobandirea masculinitatii si cele 8 etape ale devenirii Iron John este o carte pentru barbati. Pentru cei care simt ca au parcurs un drum lung si anevoios pana la recunoastere si la a fi bine cu ei insisi ca barbati, pentru cei care simt ca sunt abia la...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Robert Bly Robert Elwood Bly (n. 1926) este un renumit si prolific poet, scriitor si activist american, devenit un lider al miscarii mitopoetice de afirmare si dezvoltare a masculinitatii. A castigat...
Detalii autor
Colectie
ARHETIP
Detalii colectie