De vorba cu Daniela Andreescu, despre programul Happy Mind 2016 din Toscana


Ce faceti la vara?

 

De vorba cu Daniela Andreescu, despre programul Happy Mind 2016 din Toscana

Daniela Andreescu – pentru Editura Herald (1 martie 2016)


Am invitat-o pe Daniela Andreescu (coach, autoare a cinci carti publicate la Editura Herald in Colectia Arta schimbarii), sa ne povesteasca despre “Programul Happy Mind Well-being Retreat” pe care, din 2013,il sustine in fiecare vara, in  Toscana, impreuna cu Mihai Popa-Radu (coach, fondatorul Centrului Seeds for Happiness si al Mindfulness Institute).

 

b2ap3_thumbnail_5-fb.jpg

 

Care este povestea din spatele programului Happy Mind din Toscana? De ce acolo? Si de ce acest program?


Acum cativa ani, am ajuns intamplator in acest mic sat, La Chiara di Prumiano, impreuna cu prietenii italieni care tocmai se mutau acolo. Un catun in mijlocul Toscanei, cu doar cateva case, fara semne de civilizatie de tip banca, farmacie, magazine.Doar gradini de maslini, lavanda, vita de vie si splendida villa din secolul al XVII-lea care parea decupata dintr-o carte de povesti. Urcand pe treptele care duceau in sala mare de la etaj, am avut imaginea clara ca acela eralocul ideal pentru un retreat care sa ofere oamenilor prilejul de a fi mai mult in contact cu ei insisi, sa descopere lucruri care sa-i ajute sa devina cum isi doresc, intr-un fel senin si relaxat… Fara “lucru cu sine” gen “trebuie sa ma schimb”, ci “prietenos si umanist”, cum spuneaunul dintre participantii la prima editie. La intoarcerea in tara am conceput detaliile programului, iarin vara anului urmator am tinut acolo primul retreat, impreuna cu colegul si prietenul meu Mihai Popa-Radu. A fost o experienta extraordinara… Ne-a surprins pe amandoi prin naturaletea cu care au decurs activitatile, relatiile calde si apropiate create intre participanti, rezultatele, dincolo de asteptari,pe care le-au obtinut.

 

b2ap3_thumbnail_1.jpg

 

De ce ne-am petrece vacanta, intotdeauna mai scurta decat ne dorim, participand la un program de dezvoltare personala in loc de a merge pur si simplu “in concediu”, fara alte preocupari decat relaxarea?


Imi amintesc bine ca atunci cand ma intorceam dintr-un concediu “pur si simplu”, imi trebuiau cateva zilesa ma odihnesc dupa toata agitatia… turistica. Minunata… dar solicitanta… Iar daca mergeam undeva “doar” pentru relaxare, veneam cu prea putin elan sa reincep “alergatura” cotidiana. Saptamana Prumiano, cum ii spunem noi, pare a fi o capsula a timpului in care descoperirile si intensitatea trairilor dau o senzatie foarte speciala… Ziua trece repede, dar contine mai mult, ai vrea ca experienta sa continue la nesfarsit, dar creste si entuziasmul de a reveni in viata de acasa cu noile intelegeri… Alegerea felului in care ne investim energia, inclusiv timpul de vacanta, depinde de fiecare. Important este sa fie o “alegere”, nu doar o rutina.

 

Care a fost scopul pe care l-ati gandit pentru acest program?


Scopul principal este facilitarea transformarii personale pozitive cu mai putin efort si mai multă relaxare. Merita invesit in reducerea stresului, cultivarea starii de echilibru interior si cresterea calitatii vietii, doar ca acest lucru este de facut cu seninatate, nu ca un nou “trebuie”. Programul ofera un context prietenos de cunoastere, practica si integrare, astfel incat participantii sa poataingloba in viața cotidiana practici valide si deplin adaptate omului modern. Timp de o saptamana plantam impreuna “seminte”, ca apoi fiecare sa poate cultiva si culege ce este bun pentru propria viata, in acord cu aspiratiile personale profunde.

 

Ce faceti pe parcursul unei zile?


Incepem cu exercitii de inviorare a corpului si a mintii, in general elemente de baza din practicile Qi Gong, continuam cu ateliere pe diverse teme, utilizând elemente de coaching, mindfulness, comunicare relaționala prin Metoda ESPERE si altele. Dupa amiaza avem ateliere flexibile, in grupuri mici, sesiuni de coaching individual cu Mihai, timp alocat pentru discutii si pentru activitati la alegere, de exemplu plimbari, mers la piscina. Si serile ofera un prilej de auto-cunoastere si de integrare, fie ca e vorba despre vizionarea unui film, seara de ceai sau petrecerea de la sfarsit. Bineinteles, de loc neglijabile sunt momentele in care ne lasam surprinsi de Master Chef Pierpaolo si minunatele feluri de mancare pe care ni le pregateste. Pe la mijlocul saptamanii facem si o excursie in apropiere, la Siena, Florenta sau San Giminiano. Cred insa ca cel mai important lucru pe care incercam sa-l“facem” permanent este… sa ne amintim “sa fim”.

 

b2ap3_thumbnail_2-toscana_MARE.jpg

 

Cui se adreseaza acest program?


Programul propune o abordare integrativa corp-minte-spirit, ancorata clar in realitatea vietii cotidiene. Se adresează celor care isi doresc un plus de echilibru si de coerenta pe termen lung in viata si sunt dispusi sa sustina procesul de transformare pozitiva în mod autonom.

 

Din experienta dv. de pana acum, ce-i convinge pe oameni sa vina la acest program?


Unii vin pentru ca au fost deja la alte cursuri, ale mele sau ale lui Mihai, si vor sa beneficieze de lucrul cu noi timp de o saptamana. Altii vin la indemnul unora dintre fostii participanti, incantati de cele povestite si, nu de putin ori, de schimbarile frumoase pe care le observa. S-a intamplat si ca una dintre participante sa vada pe internet anuntul nostru chiar in momentul in care avea in minte intrebarea “Ce fac la vara?”. Impresia mea este ca toti cei care au participat pana acumau avut dorinta de a face ceva bun pentru ei insisi intr-un fel diferit de rutina obisnuinta de vacanta, dar si in alt fel decat ce se practica in programele obisnuite de dezvoltare personala si tabere. La intoarcerea din calatorie, una dintre participante ne povestea ca a fost “cea mai buna decizie” pe care a luat-o, desi in ultimul moment, la impuls, fara sa aiba argumente “rationale” si in ciuda temerilor despre cum se va simti intr-un grup cu persoane necunoscute pe parcursul unui program destul de lung si de intens. Nu stiu “ce-i convinge” pe oameni sa vina.Stiu insa ca cei care au venit “s-au convins” ca este minunat…

 

Programul este la cea de a patra editie. Ne puteti impartasi cateva dintre parerile celor care au participat pana acum?


La incheierea acelei saptamani, cei mai multi ne spuneau ca nu este o experienta de povestit, ci de trait. Fiecare dintre ei a plecat de acolo cu tolba plina de experiente memorabile, dar si cu instrumente care sa-i ajute sa continue demersul pozitiv inceput la Prumiano… Atat pentru Mihai, cat si pentru mine, aprecierile si gandurile calde transmise de toti participantii sunt nepretuite… De la calificativul de “all-inclusive veritabil pentru corp, minte si suflet” si descrierea “o experienta intensa, zguduitoare, minunata, linistitoare, blanda, prietenoasa, jucausa... intr-un cadru desprins din Toscana lui Van Gogh - chiparosi, maslini, stele, licurici” sau “stare de libertate, de joc, de incredere, de sanatate”, pana la ganduri de genul… “Chiar daca am mai participat si la alte cursuri de dezvoltare personala, acolo am simtit din plin armonia creata intre persoane, informatii, activitati, locatie, mancare, natura”. Unii s-au bucurat de “doza consistenta de‘Aha’-uri, de perspective noi, de raspunsuri la intrebari pe care nu stiusem nici cum sa le formulez, de provocari si descoperiri interioare…fiecare zi, cu cate un instrument nou care imi va schimba viata daca il voi aplica increzatoare si cu perseverenta”. Pentru altii, a fost “o vacanta de o saptamana” care le-a devenit “ghid pentru o viata”. Pentru Mihai si pentru mine, saptamana Prumiano este un vis devenit realitate si, in fiecare an, il traim cu bucurie proaspata, alaturi de participantii noi.

 

b2ap3_thumbnail_3.jpg

 

Detalii despre “Programul Happy Mind Well-being Retreat”
din Toscana(10 – 17 iulie 2016), gasiti pe site-ul evenimentului: www.happymindcoaching.org

 

b2ap3_thumbnail_4.jpg

 

 

Comentarii

Carte
Conversatii cu tine CONVERSATII CU TINE Relatii si comunicare prin Metoda ESPERE® Repere de baza ale comunicarii relationale propuse de Metoda ESPERE®, integrate intr-o abordare mai larga a temelor vietii. ...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Daniela Andreescu Programele de coaching, dezvoltare umana si mindfulness pe care Daniela Andreescu le-a elaborat si sustinut de-a lungul timpului – multe dintre ele regasindu-se in cartile sale -, impreuna cu...
Detalii autor
Colectie
Serie autor: Daniela Andreescu
Detalii colectie