Interviu: Lila Vasilescu - Despre compasiune

In intampinarea simpozionului Cultivarea Compasiunii in educatie cu Nipun Mehta, care va avea loc intre 2 si 3 noiembrie la Universitatea Romano-Americana, am stat de vorba cu Lila Vasilescu, specialist mindfulness si director al Fundatiei Verita, pentru a afla mai multe despre acest proiect.

1. In loc introducere, ne poti spune cateva cuvinte despre tine?

Sunt un om curios, deseori fascinat de misterul si frumusetea vietii , sunt un povestitor convins ca magia sta in conectarea oamenilor unii cu ceilalti pentru a-si putea gasi acel sens si bucurie de a fi. Ca mama, sotie, fiica, sora sau prietena, am descoperit cat de mult conteaza in relatii starea noastra de prezenta si m-am indragostit iremediabil de practicile de mindfulness si de educatia socio-emotionala a copiilor si a adultilor. 
 
2. Poti sa ne dai mai multe detalii despre activitatile si misiunea Fundatiei Verita?  Care este ideea din spatele acestui proiect?

Misiunea Fundatiei Verita este sa faciliteze schimbari semnificative in viata copiilor defavorizati si a familiilor lor, oferind educatorilor din sistemul de stat, resursele necesare sa dezvolte abilitatile de invatare emotionala si sociala pentru studentii lor si pentru ei insisi.

 

 

Factorii de stres influenteaza decisiv capacitatea noastra de a asimila informatii, un copil care nu se simte fizic si emotional in siguranta nu va putea accesa acea zona din creier responsabila cu gandirea, planificarea, invatarea, vorbirea sau luarea deciziilor.

Acest proiect denumit Educaring, doreste sa aduca in atentia tuturor celor care lucreaza cu copii, fie ei parinti sau educatori, informatiile validate stiintific din neurostiinte, psihologie si traditiile contemplative care atesta necesitatea de a lucra intai cu noi insine, inainte de a lucra cu elevii sau copiii nostri.

Modul in care abordam acest lucru este prin 3 pasi:
 
1. Programe de formare si wellbeing pentru educatori si parinti
2. Asigurarea nevoilor de baza pentru copiii defavorizati din scolile de stat
3. Renovarea si dotarea scolilor din mediul rural
 
Ne dorim sa cream oportunitati de contribuire si sa facilitam parteneriate durabile care inteleg responsabilitatea si urgenta unui model diferit de educatie in lume.

3. Intre 2 si 3 noiembrie organizati Simpozionul Cultivarea Compasiunii in educatie, avandu-l ca invitat pe Nipun Mehta. Ce anume v-a motivat sa il invitati pe Nipun in Romania?

Am urmat un curs online oferit de Service Space, organizatia internationala fondata de Nipun si am simtit grija pentru a-l servi pe celalalt pe care gazdele cursului ne-o ofereau constant, din dorinta de a fi un suport real pentru procesul nostru de autocunoastere. Stiam de proiectele lor de intrajutorare in multe domenii si ascultandu-l pe Nipun vorbind despre compasiune, despre binecuvantarea de a putea ajuta pe cel de langa tine, despre proiectele lor din scoli prin care modelau intr-un mod atat de autentic compasiunea si iubirea, am stiut ca avem nevoie de vocea lui in Romania, mai ales acum.
 
4. Cui se adreseaza acest event? La ce sa se astepte publicul?

Evenimentul se adreseaza oricarui parinte, educator sau viitor profesor care intelege ca sistemul clasic de a ne educa copiii, fie acasa sau in clasa nu mai functioneaza, si avem nevoie sa ne uitam intai la ce ne impiedica pe noi sa fim mai blanzi si mai plini de compasiune fata de noi insine, pentru a putea apoi intelege si modul in care  starea noastra de bine in preajma copiilor este cel mai bun indicator al starii lor de bine. Vom lucra concret pe factori de stres in educatie si in cresterea unui copil si vom impartasi unelte care ne-ar putea ajuta in acest proces. Oamenii se pot astepta la multa bucurie si inspiratie.

 

 

5. Care ar fi principalele subiecte abordate in cadrul conferintei?

Principalele teme abordate vor fi compasiunea, ce este, cum o accesam si de ce este importanta. Auto compasiunea va fi de asemenea un subiect foarte important si vom identifica sabotorii ei. Apoi vom discuta despre nevoile actuale in sistemul educational si despre munca la nivel personal, de grup si de sistem pentru a putea schimba ceva. Si nu in ultimul rand, vom avea oameni care vor impartasi povesti reale despre gesturi mici de compasiune care fac valuri mari in inimile copiilor si cum de fapt aici omitem sa ne uitam de cele mai multe ori: la un zambet, o imbratisare, un copac in lumina soarelui sau jocul plin de bucurie al unui copil . Vom cauta bucuria in simplitate, tocmai de aceea inregistrarea la eveniment se poate face pe baza de fapte bune.

6. Ce inseamna pentru tine compasiune in educatie? De ce crezi ca este important sa predam compasiunea in scoli?

Pentru mine compasiunea inseamna sa realizam ca atunci cand ajutam pe cineva sau facem o fapta buna, nu este vorba despre un gest in care eu dau si tu primesti pentru ca suntem cu totii parte din aceasta lume si cand contribui la fericirea ta, de fapt contribui si la fericirea mea. Cred ca este extrem de important sa le modelam copiilor nostri aceasta bucurie de contributie care dizolva bariere. Sa fie martori ai schimbarii pe care o astfel de perspectiva o aduce, cea in care stiu ca nu sunt singur pe aceasta lume si ca daca eu se intampla sa am mai mult, pot sa impart cu tine fara sa imi fie frica ca eu nu mai raman cu nimic, ba din contra, primesc mult mai mult inapoi. E o schimbare de paradigma extrem de necesara si incepe acasa. Scoala poate doar continua ce s-a pornit acasa si consider esential rolul parintilor in acest proces.

 

Fara mai multa compasiune in educatie ne vom izola din

ce in ce mai mult si vom pierde esenta noastra de a ne

conecta si de a contribui. Nu putem exista unul fara

celalalt si este momentul sa fim mai constienti de acest

lucru si sa ne deschidem mai mult catre colaborare si

toleranta pentru starea noastra de bine si fericire si cea a

celor din jurul nostru.


7. Cum se pot implica oamenii sau organizatiile in promovarea si sustinerea durabila a compasiunii in educatie?

Oamenii pot incepe printr-un proces de reflectie si de auto compasiune. Mai multa grija pentru corpul si mintea noastra, mai multa conectare cu nevoile noastre si acceptarea imperfectiunilor noastre. O practica zilnica de recunostinta, un moment zilnic in care verificam cum ne simtim si ne luam chiar si doar cateva minute pentru a incetini ritmul si a gasi un mod de relaxare.

Organizatiile se pot implica in doua moduri: prin grija fata de starea de bine a angajatilor lor si prin sustinerea organizatiilor care deruleaza proiecte sustenabile in educatie , sunt foarte multe proiecte minunate si trebuie sa realizam ca este nevoie sa readucem in atentia tuturor importanta rolului educatorului in dezvoltarea societatii noastre si sa cautam sa acordam suportul necesar acestor oameni care formeaza si modeleaza practic viitorul nostru. Aici nu este vorba numai despre copilul meu. Eu sunt motivata sa continui aceasta munca pentru fiul meu va creste intr-o comunitate si apoi o societate care il va influenta si imi doresc sincer sa ne fie mai bine tuturor. Plus ca am mare incredere in bunatatea din noi toti si orice fapta buna oricat de mica pare, are un impact dinamic care se propaga mereu. Se poate asa ca haideti sa mergem inainte cu incredere si rabdare!

Comentarii

Carte
Mindfulness pentru profesori - Cum sa obtii armonie si productivitate in clasa La nivel global, sistemul educational din prezent se confrunta cu mari probleme. In plus, departe de a oferi o educatie adecvata celor mici, sfarseste deseori prin a epuiza profesorii si a indeparta...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Patricia Jennings Patricia A. Jennings este profesoara de stiintele educatiei la Universitatea din Virginia si de 40 de ani practica regulat mindfulness-ul. Dupa o cariera de 22 de ani in invatamant si in domeniul...
Detalii autor
Colectie
MINDFULNESS
Detalii colectie

Articole similare