„Comoara ascunsa: o harta catre sinele copilului" de Violet Oaklander (fragment in avanpremiera)

 

„Copiii care au probleme emotionale din cauza unor traume sau din alte motive tind sa se rupa intr-un fel; ei isi vor anestezia simturile, isi vor infrana pornirile, isi vor bloca emotiile si si vor inchide mintea. Aceste acte le vor afecta profund cresterea sanatoasa si le vor amplifica problemele. In aceste conditii, nu vor putea avea o relatie corecta cu ceilalti si se vor inchide in ei.

Mi-am dat seama ca nu doar traumele si alte situatii problematice de viata ii fac pe copii sa se angajeze in aceste practici nesanatoase. Factori variati de dezvoltare contribuie la acest lucru!

Eu consider ca un copil sanatos vine pe lume cu capacitatea de a-si folosi la maximum simturile, corpul, expresiile emotionale si intelectul. Copilul vine pe lume ca fiinta senzoriala: el are nevoie sa suga pentru a trai, are nevoie sa fie a tins pentru a se dezvolta. In timp ce creste, el isi foloseste toate simturile intr-un mod activ. Priveste totul cu vigilenta, atinge orice lucru la care poate ajunge, gusta orice poate duce la gura.


[…]


Tava cu nisip ofera oportunitatea unei tehnici proiective foarte puternice.

Povestea copilului este adesea o metafora puternica a unui aspect din viata lui. In general, atunci cand este intrebat cum se simte, un baiat de 12 ani va raspunde „bine”, constientizand foarte putin adevaratele sale sentimente. El prefera sa ignore sau sa nege (precum surferul care s-a indepartat) si nu-si da voie sa vada ca este posibil „sa se inece”. Doar atunci cand aceste sentimente sunt scoase la suprafata vindecarea poate sa inceapa, iar el poate afla faptul ca furia parintilor sai unul fata de celalalt nu este vina lui. El poate invata sa si exprime sentimentele in moduri sanatoase. Poate invata moduri in care sa faca fata situatiei. Iar eu ii pot oferi sprijinul de care are nevoie. Intr-o sedinta ulterioara cu parintii sai, baiatul a fost capabil sa le spuna ce simte. (Nota: Nu stiu unde ne am fi indreptat cu povestea daca unul dintre surferi nu ar fi cazut, dar sunt sigura ca ar fi aparut ceva. Este necesar ca terapeutii care lucreaza cu copii si adolescenti sa inteleaga fenomenul egocentrismului si modul in care acesta le afecteaza viata."

 

 

 

Comoara ascunsa: o harta catre sinele copilului de Violet Oaklander

Traducere din limba engleza de Tatiana Chicu

Colectia Psihoterapia, colectie coordonata de Gabriela Deniz.

 

 

Comentarii

Carte
Ferestre catre copiii nostri - O abordare a Gestalt-terapiei cu copii si adolescenti Incredibil de simpla in abordarea unui subiect atat de complex, Ferestre c atre copiii nostri este o carte cu o mare aplicabilitate practica, care a schimbat vietile multor copii din lumea...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Violet Oaklander In afara faptului ca a crescut singura trei copii, Violet Oaklander are si un doctorat in psihologie si doua masterate: unul in consilierea familiei si copilului si celalalt in educatia speciala a...
Detalii autor
Colectie
PSIHOTERAPIA
Detalii colectie