Ataşamentul sănătos părinte-copil  [Fragment  Aletha Solter]

Atasamentul sanatos parinte-copil este esential pentru sanatatea emotionala a copiilor, iar interactiunea sociala parinte-copil joaca un rol fundamental in stabilirea unor relatii solide de atasament.

Cand atmosfera din familie este incarcata de elemente cum ar fi munca, boala, divortul, dificultatile financiare, nasterea unui copil, mutarea intr-o casa noua, legatura dintre parinte si copil poate avea de suferit. Relatia de atasament se poate clatina in astfel de momente dificile pentru ca veti fi mai inclinati (complet justificat) sa va pierdeti rabdarea sau sa nu puteti petrece suficient timp cu cei mici. Cand are loc aceasta deconectare, copiii vor incepe sa se simta nesiguri, anxiosi/nelinistiti, singuri si neputinciosi, iar comportamentul lor devine dificil. Nu este nicio indoiala ca majoritatea problemelor de disciplina intervin atunci cand copiii se simt deconectati, neputinciosi, nesiguri sau speriati.

Jocul atasamentului reprezinta un factor important de vindecare in aceste momente dificile. Din pacate, copiii vor avea cea mai mare nevoie sa se joace cu voi tocmai atunci cand veti fi cel mai putin dispusi sa va jucati cu ei! Insa daca reusiti sa va jucati cu ei chiar si numai douazeci sau treizeci de minute pe zi, ii va ajuta enorm. Retineti, de asemenea, ca nu este niciodata prea tarziu sa va antrenati copiii in aceste forme de joc terapeutic. Va puteti juca oricand ulterior pentru a va reconecta si pentru ca ei sa se vindece.

Rasul este o componenta deosebit de benefica a jocului. Studiile au aratat ca rasul reduce tensiunea, anxietatea si furia. Puteti rezolva multe probleme de disciplina daca va jucati cu copiii, ajutandu-i in acelasi timp sa depaseasca traume sau evenimente neplacute. Asa ca nu este niciodata o pierdere de timp sa radeti si sa va prostiti alaturi de copii!

Jocul atasamentului este puternic sustinut de studiile stiintifice. Rezultatele acestor studii demonstreaza eficacitatea acestor noua tipuri de activitati alaturi de copiii care sufera de probleme emotionale si comportamentale specifice. Insa jocul atasamentului este benefic pentru toti copiii, chiar si pentru cei care sunt sanatosi din punct de vedere emotional si nu au probleme comportamentale.

Jocul atasamentului se defineste printr-o serie unica de caracteristici care sunt diferite de jocurile sau de sporturile traditionale. Acestea sunt descrise in lista de mai jos:

Ce este jocul atasamentului

  • Jocul atasamentului este joaca interactiva care consolideaza relatia parinte-copil.Va veti simti mai apropiati de copii dupa realizarea activitatilor din aceasta carte si veti scoate tot ce este mai bun din fiecare.
  • Jocul atasamentului este adesea insotit de rasete. Veti rade impreuna, si nu de copii. Rasul reduce tensiunea, anxietatea si furia.
  • Jocul atasamentului poate fi initiat atat de copil, cat si de adult. Copiii pot initia ei insisi jocul atasamentului, iar aceasta carte va va ajuta sa recunoasteti aceste invitatii. Puteti, de asemenea, sa incepeti chiar voi aceste activitati, pentru a rezolva probleme disciplinare specifice sau sa va ajutati copiii in momente dificile.
  • Jocul atasamentului nu necesita niciun fel de instrumentar specific. Un mare avantaj al jocului atasamentului este acela ca e gratuit! Multe din aceste activitati nu necesita niciun fel de instrumente, in timp ce in altele veti avea nevoie de jucarii sau obiecte pe care le aveti probabil deja in casa (cum ar fi papusile sau pernele).
  • Jocul atasamentului se poate desfasura oriunde, oricand.Aceste activitati pot avea loc la baie sau in masina, in parc, in cabinetul doctorului sau seara, la culcare.
  • Jocul atasamentului include multe activitati obisnuite. Daca te joci cucu-bau cu cel mic, te prefaci ca te sperii atunci cand copilul face ca leul sau gasesti modalitati jucause de a aborda rivalitatea dintre frati, inseamna ca ai inceput deja sa practici jocul atasamentului.

Ce nu este

  • Jocul atasamentului nu este disciplina permisiva. Jocul atasamentului te poate ajuta sa stabileste limite sau sa rezolvi problemele disciplinare obisnuite. Copiii vor fi mai dispusi sa coopereze, dar nu vor ajunge „rasfatati” sau sa creada ca totul in viata trebuie sa fie amuzant.
  • Jocul atasamentului nu invata copiii sa fie agresivi. Unele forme de joc descrise in aceasta carte incurajeaza copiii sa fie activi din punct de vedere fizic, dar nu vor determina copiii sa fie mai agresivi sau hiperactivi. Dimpotriva, copiii vor fi mai calmi, mai blanzi, vor arata mai multa compasiune si vor fi mai cooperanti.
  • Jocul atasamentului nu este o forma de tachinare.Aceste forme de joc respecta copiii si emotiile lor. Nu ii desconsidera si nici nu le dau in vreun fel sentimentul ca sunt incapabili sau inferiori. In schimb, vor consolida stima de sine si increderea in sine a copiilor.
  • Jocul atasamentului nu presupune competitie. Spre deosebire de majoritatea jocurilor si sporturilor, in aceste activitati nu exista castigatori si invinsi. Ideea principala este ca toata lumea se simte bine, iar nimeni nu simte ca a pierdut. Toata lumea are numai de castigat in jocul atasamentului.
  • Jocul atasamentului nu are niciun fel de reguli. Puteti schimba aceste activitati de la o zi la alta. Alaturi de copii va puteti bucura de creativitatea propriilor variante, care pot fi diferite de cele descrise in aceasta carte. Jocurile pe care le inventati se pot chiar transforma in traditii unice familiei voastre.


Comentarii

Carte
Jocul Atasamentului - Rezolvarea problemelor de comportament ale copilului prin joaca, ras si conectare Cautati noi solutii de abordare a disciplinei? Va simtiti neajutorat, nerabdator sau furios cand va confruntati cu purtarea copilului dumneavoastra? V-ati saturat de luptele de putere? Jocul...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Aletha Solter   Dr. Aletha Solter, psiholog american de origine elvetiana, este fondatoarea Institutului Aware Parenting (www.awareparenting.com) si se bucura de recunoastere internationala ca expert in...
Detalii autor
Colectie
PARENTAJ In colectia noastra de carti de parenting, vei gasi o selectie impresionanta de lucrari scrise de autori precum Aletha Solter, Michael Thomson, Daniel Siegel, Alice Miller, Sura Hart si Greenspan -...
Detalii colectie