Să facem limonadă - Cum transformăm adversitatea în avantaj [Fragment Babette Rothschild]

Unul dintre lucrurile pe care Vanessei Bear îi place cel mai mult să le surprindă atunci când se plimbă în aer liber este fenomenul prin care natura învinge adversitățile și prosperă. Îi place să vadă flori care cresc în beton, verdeață pe clădiri abandonate și diformitățile copacilor care au fost vătămați, dar au găsit o nouă cale sau o altă formă de a crește și rodi. Aceste observații îi umplu sufletul de speranță și-i amintesc că, oricât de teribile ar fi dificultățile cu care se confruntă oamenii, aceștia pot să se refacă și să găsească sau să inventeze căi de a da utilitate vieții și de a se simți împliniți de ea.

Denumirea acestei Strategii parafrazează cunoscuta zicală născocită de Elbert Hubbart în anul 1915. Scriind necrologul unui actor, a lăudat realizările obținute de acesta în ciuda dizabilităților sale: „A cules lămâile pe care i le trimisese Soarta și a deschis o tonetă cu limonadă”.

Această Strategie explorează ideea de a crea ceva bun, în ciuda adversităților prin care ați trecut. Asta nu înseamnă că tratăm cu superficialitate acele experiențe sau că vrem să minimizăm dificultățile cu care v-ați confruntat. Ambele autoare ale cărții de față au trăit ele însele traume și au suferit simptomele debilitante ale TSPT. Am fost și noi în pielea voastră, ca să spunem așa. Și unul dintre felurile în care am făcut limonadă, fiecare, este scrierea acestei cărți, cu speranța că vă vom ajuta, pe voi și pe alții.

S-au efectuat felurite cercetări asupra beneficiilor ce derivă din ajutarea altora. Cei ajutați au un beneficiu, desigur, dar cercetările evidențiază și recompense incredibile pentru cei care ajută. Studiile arată că ajutarea altora poate să îmbunătățească sănătatea fizică, printre altele reducând tensiunea arterială (Sneed și Cohen, 2013), îmbunătățind sănătatea cardiovasculară (Schreier et al., 2013), reducând colesterolul (Okun et al, 2013), diminuând durerea fizică (Wang et al, 2019) și prelungind durata vieții (Okun et al, 2013). Cercetările evidențiază și o sănătate psihică mai bună, inclusiv o reducere a stresului și a depresiei. Când ajutăm pe altcineva, creierul eliberează substanțele stării de bine – serotonină, dopamină și ocitocină –, determinând o înseninare a dispoziției.

Desigur, imediat după o experiență traumatică poate fi imposibil să faceți limonadă. Cu trecerea timpului însă, e posibil să obțineți beneficii făcând acest lucru. Reflectarea asupra lucrurilor pe care v-ar plăcea să le faceți pentru a-i ajuta pe ceilalți după ce vă recuperați suficient ar putea să vă ofere ceva ce să anticipați cu plăcere și să trezească în voi hotărâre și un sentiment al rostului.

Cercetările au arătat că dobândirea unui sentiment al rostului poate fi deosebit de benefică în recuperarea după traumă. Ajutarea altora poate, de asemenea, să vă ofere un lucru în plus asupra căruia să vă concentrați, pe lângă refacerea după traumă, care poate deseori să pară că vă consumă tot timpul și toate resursele. A face loc în viața voastră pentru alte lucruri vă poate alimenta sentimentul că dețineți controlul, lucru care, așa cum am arătat, poate fi neprețuit în recuperarea după traumă.

Atunci când o întreagă comunitate a fost afectată de traumă – cum se întâmplă în cazul catastrofelor naturale sau create de om –, acționarea imediată pentru a-i ajuta pe ceilalți poate fi deopotrivă posibilă și benefică. Ea poate să dea impresia unei comuniuni și să reducă sentimentul de izolare. În recenta pandemie de COVID-19, întreaga lume a fost afectată și totuși, în toate țările lumii, oamenii s-au ajutat unii pe alții (și continuă să se ajute) prin acte de generozitate și bunătate, în fiecare zi.

Trauma poate să ducă la sentimente de izolare și singurătate, mai ales dacă persoana traumatizată nu cunoaște alți oameni care au suferit în mod similar. Implicarea în acțiuni care fac mai ușoară viața celor aflați la nevoie poate să ajute la contracararea sentimentului de izolare și, de asemenea, să-i dea persoanei sentimentul că-și depășește circumstanțele și aduce schimbare.

A face limonadă poate să presupună elaborarea unui astfel de proiect amplu și implicarea în el, dar nu neapărat. Poate, negreșit, să fie ceva mult mai simplu:

  • să ajutați un vecin cu cumpărăturile
  • să plimbați un câine de la adăpost
  • să aveți grijă din când în când de un copil mic pentru a-i oferi unui părinte singur răgaz să respire.

La fel ca orice alt lucru, ca să aibă succes în cazul vostru, modul în care faceți limonada trebuie ajustat și sincronizat individual, în funcție de nevoile și de gusturile voastre.

Comentarii

Carte
De la trauma la vindecare - 8 strategii practice pentru redobandirea controlului si a starii de siguranta - Jurnal de lucru Aceasta carte este un compendiu de exercitii de vindecare si transformare pentru supravietuitorii unei traume, dar si pentru cei care vor sa ii ajute pe acestia sau pur si simplu vor sa inteleaga...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Babette Rothschild Babette Rothschild, MSW (master in asistenta sociala), este practician din anul 1976 si profesoara si formatoare din 1992. Este autoarea a sase carti (traduse in peste 12 limbi, intre care daneza,...
Detalii autor
Autor
Vanessa Bear Vanessa Bear este consilier psihoterapeutic cu experienta in lucrul cu copii, adolescenti si adulti in cadrul Serviciului National de Sanatate, in scoli, la institutii de caritate si in practica...
Detalii autor
Colectie
PSIHOPRACTICA
Detalii colectie