Regăsirea masculinității pierdute | Lavinia Bârlogeanu

Expresia masculinitate toxică este de obicei asociată cu credințe și comportamente cu potențialul de a fi contraproductive și chiar dăunătore pentru oameni și societate. Percepția în sine a masculinității depinde de cultura și mediul care îi lasă prea des pe bărbați cu un sentiment că „nu se ridică la nivelul așteptărilor”. Rezultatul poate fi o serie de tulburări care devin obstacole pe calea către maturitate.

Într-o lume în care masculinitatea este adesea asociată cu toxicitatea, ce înseamnă „a fi bărbat”? Care ar fi cheia pentru stabilirea unei masculinități autentice? Lavinia Bârlogeanu (Prof. univ. dr., psihoterapeut) și Sorin Lucaci (PR Herald) au oferit perspective valoroase asupra înțelegerii și integrării diferitelor aspecte ale masculinității esențiale pentru creșterea și împlinirea personală.

*

„Imperialismul umbrei saturniene proiectat în afară generează războiaie și psihoză colectivă. Ce se întâmplă în afară declanșează război în interior, și suntem în cercul acesta al distrugerii în arhetipul Războinicului, la care se referă James Hollis în cartea În umbra lui Saturn, când spune că, uneori îi prinde pe bărbați atunci când nu au avut un model patern care să le dea un sistem de valori.

Vorbim aici despre latura distrugătoare a arhetipului Războinicului care face parte din ceea ce numim umbra lui Satun. Dacă am putea activa polul pozitiv al acestui arhetip al Războinicului, atunci am vedea o luptă pentru o cauză dreapta, pentru a crește, pentru a împlini lucruri care au un suport axiologic foarte semnificativ. Din păcate când suntem în umbra lui Saturn, vedem acest Războinic distrugător care nu este singura manieră în care devine pentru noi vizibilă umbra lui Saturn, mai avem si alte arhetipuri care vin să organizeze această umbra imensă asupra vieții unui om și asupra omenirii în ansamblu, și anume Regele, care atunci când e în umbra lui Saturn afirmă o putere devastatoare și o vedem extinsă peste tot."

Lavinia Barlogeanu,
prof. univ. dr., psihoterapeut

Comentarii

Carte
In umbra lui Saturn - Despre ranirea si vindecarea barbatilor De-a lungul istoriei, barbatii au fost impovarati psihologic si spiritual de mostenirea saturniana (abominabilul zeu roman Saturn si-a mancat copiii, in incercarea de a-i opri sa-i uzurpe puterea)...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
James Hollis James Hollis, doctor in psihologie, este absolvent al institutului C. G. Jung din Zürich. A sustinut numeroase conferinte in America de Nord despre mitologie si religie, despre problemele barbatilor...
Detalii autor
Colectie
ARHETIP
Detalii colectie