Într-o lume care le spune bărbaților să fie duri, lipsiți de emoții și independenți, călătoria spre a deveni bărbat implică găsirea adevăratului sine, îmbrățișarea vulnerabilității, construirea de relații autentice și asumarea responsabilității. Respingând normele tradiționale masculine și trăind în mod autentic, bărbații pot obține o adevărată creștere și acceptare de sine și pot duce vieți împlinite și pline de sens."
„Frica e corelativul puterii și puterea e corelativul fricii. Hollis nu a scris deloc întâmplător despre cele opt secrete. De ce? Pentru că puterea mai are un corelativ și anume secretul. Însuși secretul. Întotdeauna puterea este constrângătoare. Hollis spune că viețile bărbaților sunt guvernate de impuneri restrictive. Se simte aici o întreagă constrângere care contorsionează sufletul bărbatului și sufletul femeii deopotrivă. Exercitarea puterii nu poate să aibă ca efect decât secretul. Pentru că secretul este partea nedorită. De către cine? De către putere. Ori puterea în cazul acesta nu face casă bună cu frica, cu vulnerabilitatea. Bărbatul este impactat într-un mod aparte de tema puterii și a fricii pentru că lui i se cere în mod explicit să fie puternic. Este îmbrăcat în acest rol. Nu are voie să îi fie frică, nu are voie să fie vulnerabil." - Andrei Găitănaru (psihoterapeut jungian)
Viețile bărbatilor sunt violente pentru că sufletele lor au fost violate, această dorință de putere, de a manipula, de a câștiga, e această dinamică interioară ca o convulsie. Mie mi se pare că din toate adevărurile spuse de Hollis, de aici ar trebui să pornim când e vorba despre vindecarea rănilor în cabinet. Avem în față indiferent că este femeie sau bărbat, un suflet care a fost într-un fel sau altul violat. Căruia nu i s-a dat voie să existe, căruia i s-au impus anumite reguli, reguli care l-au construit strâmb sau pe jumătate, pe sferturi uneori. Această ruptură între frică ca o teamă perpetuă undeva în fundal și nevoia de a avea putere. Jung avea foarte mare dreptate când spunea că acolo unde nu există iubire, acolo este puterea." - Mihaela Minulescu (Prof. univ. Dr., psihanalist jungian)
Un dialog provocator despre bărbați și impactul influențelor culturale și istorice ce dezvaluie secretele care le-au modelat identitățile, dar și despre limitările care i-au constrâns atât de mult timp, alături de Mihaela Minulescu (prof. univ. dr., psihanalist jungian), Andrei Rafail Găitănaru (psihoterapeut jungian) și Sorin Lucaci (PR Herald).
Comentarii