Singurul tiran pe care-l voi urma este mica si linistita mea voce interioara.

Mohanda Karamchand Gandhi (1869‒1948), supranumit de marele poet indian Rabindranath Tagore, „Mahatma“, adica „Marele spirit“, a fost unul dintre cei mai mari conducatori spirituali ai Indiei moderne, luptator pentru independenta tarii, in numele ideii ca opozitia civila este un drept innascut al tuturor cetatenilor, iar cand cineva se dezice de acest drept, nu mai poate fi considerat o fiinta umana. „Parintele poporului“, propovaduitor al filozofiei rezistentei nonviolente, satjagraha, bazata pe principiul yoghin ahimsa, este cel care a condus India spre proclamarea independentei in ziua de 15 august 1947, iar ziua lui de nastere, 2 octombrie, a fost proclamata de Organizatia Natiunilor Unite „Ziua Internationala a Nonviolentei“.

Nascut intr-o familie apartinand unei caste superioare din India, a fost crescut in traditiile acesteia, pe care le-a sfidat in adolescenta, pentru a reveni cu piosenie si fermitate la ele in anii maturitatii, nu inainte insa de a trai el insusi experienta vietii occidentale, la Londra, unde a studiat dreptul. Casta din care facea parte nu a fost de acord cu plecarea lui din tara si l-a exclus din randurile sale, obligandu-l sa traiasca apoi toata viata in afara acesteia, dar continuand sa-i respecte principiile. Ca tanar avocat, a lucrat in Africa de Sud, unde a fost oripilat de discriminarea impotriva conationalilor sai indieni si, in general, a celor cu pielea de alta culoare. Experientele de aici l-au determinat sa puna bazele Congresului National Indian din Natal, devenit ulterior un partid de masa, care lupta pentru o Indie libera, bazata pe toleranta religioasa si pe tratamentul egal al indienilor din toate clasele si din toate castele. A initiat miscarea de non-cooperare cu autoritatile britanice, indemnandu-i pe englezi sa plece de buna voie din India si pe indieni sa boicoteze bunurile britanice.

Gandhi a fost hindus si a ramas credincios religiei sale toata viata, insa a considerat ca toate religiile sunt egale si a sustinut si drepturile musulmanilor din India, conform convingerii sale ca teoria „ochi pentru ochi” duce la orbirea lumii. Atitudinea toleranta fata de musulmani l-a determinat pe un hindus extremist sa-l asasineze, impuscandu-l mortal in piept.

„Singurul tiran pe care-l voi urma“, spunea Mahatma Gandhi, „este mica si linistita mea voce interioara“.

 

Comentarii

Carte
Mahatma Gandhi - O viata legendara (Biografia) In acest volum biografic, Romain Rolland aduce un tribut imaginii si luptei lui Mahatma Gandhi. Omul care a renuntat la o carieră banoasa in avocatura va ajunge sa mobilizeze numeroasa populatie a...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Romain Rolland Scriitorul francez Romain Rolland (1866–1944) a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1916. Pentru o vreme a predat istoria la liceu, iar in 1895 a obtinut doctoratul in litere. Intre 1904 si...
Detalii autor
Colectie
AUTOBIOGRAFIA
Detalii colectie