Tiparele interioare in care functionam in viata de zi cu zi, de Roxana Nicolau

 

"Sparge tiparele!" este o carte de dezvoltare personala ce prezinta aspecte legate de tiparele interioare in care functionam in viata de zi cu zi, in interactiunea cu cei din jur, cat si in relatie cu propria persoana. Pentru a usura intelegerea felului in care se structureaza modul nostru de a privi lumea, cartea ofera o scurta introducere in teoria schemelor a lui Jeffrey Young si familiarizeaza cititorul cu notiuni ca: scheme si moduri ca instrumente de analiza, introspectie si schimbare personala.

 

 

Pe parcursul cartii descoperim ce sunt modurile sau tiparele disfunctionale, de la modurile de tip copil la modurile de tip parinte sau la moduri de coping. Pentru ca cititorii sa poata identifica mai usor propriile tipare sau tiparele celor cu care intram in relatii, se descriu succint cateva tipuri de personalitati extreme, ca: personalitatea de tip borderline, narcisica sau cea obsesiv-compulsiva.

Cartea incheie cu sugestii de schimbare a acestor tipare interioare si a mesajelor toxice date de acestea, mesaje ce uneori ne impiedica sa ne concentram pe indeplinirea propriilor nevoi si ne duc mai degraba spre observarea nevoilor celorlalti cu riscul subjugarii propriilor nevoi sau, dimpotriva, sa ne concentram excesiv doar pe suferinta emotionala si sa ni se para imposibil sa schimbam ceva. Vulnerabilitatea personala, constientizarea si exprimarea acesteia sunt adaugate ca parti componente ale procesului de construirie a unui tipar sanatos de viata.

In opinia mea, cartea faciliteaza schimbarea si poate fi utilizata atat de psihoterapeuti cat si de clientii acestora, ofera resurse valoroase in procesele de coaching si, cu ghidaj adecvat, poate fi un bun instrument de parenting. Inchei cu ideea generala a acestei carti:  exista motive pentru care gandim intr-un anumit fel si uneori ne trezim prinsi in aceleasi greseli; iar mintea noastra functioneaza foarte mult in tipare, tipare care se construiesc inca din copilarie, tipare care ne ghideaza alegerile facute in viata.


 

Roxana Nicolau este psiholog si speaker miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18:00, alaturi de Gabriela Caltut, Lucian Negoita si Sorin Lucaci, la lansarea din cadrul targului de carte Gaudeamus 2019 a cartii Sparge tiparele! Cum sa-ti recapeti libertatea de a fi tu insuti prin terapia schemelor de Gitta Jacob.

 

 

Comentarii

Carte
Sparge tiparele! Cum sa-ti recapeti libertatea de a fi tu insuti prin terapia schemelor Modurile psiho-comportamentale si strategiile de gestionare prezentate de Gitta Jacob in aceasta carte ascund, dupa cum spune autoarea, ramasitele unor rani si esecuri care au avut loc demult, fiind...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Gitta Jacob Dr. Gitta Jacob este unul dintre cei mai influenti psihoterapeuti germani ai momentului, psiholog clinician si psihoterapeut certificat, cu vasta experienta in diverse clinici si centre medicale. In...
Detalii autor
Colectie
PSIHOPRACTICA
Detalii colectie