Este imposibil sa incerci sa explici sau sa definesti budismul Zen reducandu-l la definitii, deoarece Zen-ul este o practica care trebuie experimentata direct, si nu un concept pe care sa il poti intelege cu mintea. Dar ce presupune practica Zen? Cum o putem integra in viata de zi cu zi?
Am aflat mai multe despre arta de a trai in armonie cu principiile Zen, dintr-un dialog alaturi de Gabriel Sōga Caciula (maestru de ceai in traditia japoneza Urasenke, presedinte Chado Urasenke Tankokai Romania Luminis, practicant Zen), Mihai Popa-Radu (coach, trainer, fondator Centrul Seeds for Happiness & Mindfulness Institute) si Sorin Lucaci (PR Herald).
”Ce este de fapt Zen? Un raspuns clar nu exista. Oamenii vor sa stie ce inseamna zen din motive personale. Un raspuns general inseamna sa calci pe o carare care se bifurca. Poti sa stai la infinit in postura zazen, poti sa intalnesti toate preceptele acestei invataturi, poti sa faci totul cum trebuie si la sfarsit sa te gasesti asa cum ai inceput.
Sunt 16 principii Zen care invoca relatia Zen – moralitate. Este Zen moral, imoral, amoral? Ce inseamna a fi bun cu toata lumea pentru ca acest concept de bine este personal, pentru ca stim ca binele pe care ti-l vreau eu tie poate sa insemne pentru tine tortura cea mai mare.
Principiile Zen provin din Magga al patrulea adevar nobil rostit de Buddha, este calea eliberarii de suferinta, trebuie sa scapam de suferinta. Deci Magga este calea si avem: intelegerea sau opinia corecta, intentia sau gandul corect, vorbirea corecta, traiul corect, actiunea corecta, efortul corect, atentia corecta (mindfulness), concentrarea corecta. Calea care se bifurca in 8 directii este Magga si este luata din intelepciunea Vedantei. De aici provine acest principiu de etica si moralitate.”
Kōan-urile sunt povesti, intrebari sau situatii paradoxale intalnite in traditia Zen pentru a ajuta practicantii sa depaseasca ratiunea ca sa ajunga la o experienta directa si intuitiva a naturii realitatii. Urmand eforturile de o viata ale invatatorul Zen Nyogen Senzaki, Paul Reps a adunat aceste texte si le-a tradus in limba engleza pentru a le face accesibile in Occident.
🎧 Asculta 2 Kōan-uri („Chinezul fericit", „Un Buddha") extrase din volumul Zen in carne si oase, in lectura lui Sorin Lucaci (PR Herald).
Comentarii