Toamna aceasta Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) pregateste un eveniment deosebit, avandu-l ca invitat pe dr. Gabor Maté, unul dintre cei mai apreciati specialisti in studiul adictiilor si tratarea traumelor. Acesta ne va vorbi despre mecanismul formarii si tratarii dependentelor, si despre cum ne imbolnavim, care este legatura dintre stres si boala, explicata pe intelesul nostru, al tuturor. Dr. Gabor Maté, se va afla la Bucuresti pe 2 si 3 octombrie 2018.
Pe parcursul celor doua zile, Dr. Maté va aborda subiecte legate de dependente, va prezenta mecanismul adictiilor, dar mai mult decat atat, va face o analiza complexa asupra a ceea ce se afla dincolo de acestea, asupra cauzelor lor, asupra suferintelor emotionale care se pot ascunde in spate. In viziunea Dr. Gabor Maté, adictiile vin ca raspuns al unei experiente emotionale dureroase, al unei traume. Specialistul este de parere ca dependentele nu pot fi tratate, fara a le cunoaste cauza.
Ce este o dependenta si cum se manifesta ea?
„Adictiile sau dependentele sunt un tip de comportament repetitiv, fara ca persoana sa aiba control asupra lui, un comportament care presupune sa faci ceva, sa iei ceva, astfel incat sa ajungi sa iti faci rau in cele din urma. Dependentele mai cunoscute sunt cele de nicotina (de ex. fumatul), de droguri, de substante (de ex. alcoolul sau medicamentele), de jocuri. Dar exista si alte adictii mai putin cunoscute, cum sunt cele de munca, de internet, de cumparaturi, de relatii. Dependenta apare din cauza nevoii unei persoane de a simti satisfactie intensa in raport cu ceva anume, in mod special de a evita activitati sau situatii dificile. Persoana respectiva va apela din nou si din nou la substanta sau activitatea care ii face placere, fara sa fie constienta de aceasta repetitivitate fara control.
Dependentele merita o atentie deosebita din partea noastra. Ele sunt foarte intalnite, se instaleaza insidios, fara ca persoana sa isi dea seama, iar costurile, preturile platite, sunt foarte mari, atat pentru persoana in cauza, cat si pentru cei din jur.” - Diana Vasile, presedinte ISTT
Cum este definita trauma de catre specialisti?
„Mecanismul formarii unei dependente are la baza o suferinta emotionala intensa. Este un amestec de trairi profunde, de frica, neputinta, vulnerabilitate. De multe ori, aceasta suferinta este veche, originând în prima copilarie, si se accentueaza o data cu noile experiente de viata dureroase pe care le traieste o persoana. Deoarece trauma este profunda si poate fi abordata necorespunzator de catre persoana si de catre cei din jur, fie din necunoastere, fie din neputinta (lipsa de resurse), atunci ea trebuie reprimata pentru ca persoana sa poata functiona mai departe. Acesta este primul impuls al unei persoane aflate intr-o astfel de situatie.
Trauma este o experienta interna. Foarte des oamenii si literatura de specialitate, definesc trauma ca un eveniment traumatic. Evenimentul traumatic este insa ceea ce se intampla in exterior, noua sau celor dragi noua, un accident de masina, un deces al cuiva drag, o separare sau o despartire. Insa trauma, este ceea ce ni se intampla noua in interior, din cauza acestui eveniment traumatic extern. Trauma este experienta interna subiectiva, de intepenire, de ruptura sufleteasca. Trauma este o experienta de ruptura interioara generata de factori din situatie care sunt mult prea coplesitori pentru noi si carora nu avem capacitatea de a le face fata. Acesti factori depasesc, de regula, mecanismele noastre de reglare interna. Cele mai multe dintre consecintele traumatice pot sa fie boli sau tulburari fizice sau psihice de orice natura.” - Diana Vasile, presedinte ISTT
Conferinta sustinuta de Dr. Gabor Maté
Ziua 1: Fantomele flamande – secretele adictiilor – dezbatere despre adictii si mecanismul acestora (08.00 – 16.00)
Ziua 2: Cand corpul spune „NU” – prelegere despre legatura dintre stres si boli, despre suferinta emotionala
Evenimentul se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului larg. Conferinta se va desfasura la Hotel Ramada Nord, Sala Diamond, Str. Daniel Danielopolu nr 44, Bucuresti.
Despre Dr. Gabor Maté
Dr. Maté are o experienta in tratarea bolilor psihice, in ingrijirile paliative, precum si in lucrul cu familiile, de peste 20 de ani. Timp de 12 ani, Dr. Maté a lucrat la Vancouver’s Downtown Eastside, dar si la Vancouver’s Supervised Injection Site, cu pacienti provocati de adictia de droguri, boli psihice si HIV. Ca autor, Dr. Maté a scris numeroase bestseller-uri, incluzand premiatul „In the Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction”; „When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress” (publicat in Statele Unite ca „When the Body Says No: Exploring the Stress-Disease Connection”) si „Scattered: A New Look at the Origins and Healing of Attention Deficit Disorder” (publicat in Statele Unite ca “Scattered: How Attention Deficit Disorder Originates and What you Can Do About It”); a fost co-autor al cartii „Hold on to Your Kids”, aparuta si in limba romana. Operele sale au fost publicate in toata lumea, in 20 de limbi.
Comentarii