15%

Dialoguri asupra religiei naturale

David Hume (Autor)

In aceasta lucrare publicata postum, filozoful iluminist David Hume a atacat multe dintre argumentele traditionale pentru existenta lui Dumnezeu, exprimand credinta ca religia se intemeiaza pe ignoranta si temeri irationale.

Conversatiile dintre figurile fictive ale lui Hume formeaza poate cel mai cutezator caz purtat vreodata impotriva gandirii teologice crestine ortodoxe si a „deismului” vremii, care a indicat minunile creatiei ca dovada concludenta a Planului lui Dumnezeu. Personajele lui Hume dezbat aceste probleme cu o pasiune, luciditate si un umor extraordinare, intr-una dintre cele mai convingatoare lucrari filosofice scrise vreodata.

Disponibil in stoc
Dialoguri asupra religiei naturale
28,90 RON 34,00 RON
(-15%)
28,90 RON 34,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2015
Coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-506-1
Cod Bare EAN
5948417240136

Descriere

Volumul de fata cuprinde doua texte fundamentale din opera marelui filosof scotian: Dialoguri asupra religiei naturale - unde Hume pune in discutie mai multe argumente filosofice importante in favoarea existentei lui Dumnezeu, printre care argumentul teleologic si cel cosmologic - si Istoria naturala a religiei, in care cerceteaza originea credintei si apoi urmareste dezvoltarea acesteia de la politeism la monoteismul dogmatic. Reunite, aceste doua opere constituie cea mai zguduitoare critica la adresa argumentelor si dogmelor religioase intreprinsa vreodata de un filosof. Relevanta acestor doua texte in dezbaterile actuale din domeniul filosofiei si antropologiei moderne sunt o marturie a influentei si fertilitatii gandirii unui autor care a scris un capitol important din cercetarea si intelegerea religiei ca fenomen natural.

***

„Ce nobil privilegiu pentru ratiunea umana sa ajunga la cunoasterea fiintei supreme si, pornind de la lucrarea vizibila a naturii, sa poata infera un principiu atat de sublim cum este creatorul! Dar sa consideram si reversul medaliei. Sa aruncam o privire asupra majoritatii popoarelor si epocilor. Sa examinam principiile religioase care au dominat de fapt in lume. Cu greu vom ajunge la convingerea ca sunt altceva decat visele unor oameni bolnavi. Sau poate le vom considera mai degraba niste fantezii jucause.”

David Hume





David Hume

David Hume (1711-1776) a fost un filosof, istoric, economist si eseist scotian, cunoscut mai ales pentru empirismul si scepticismul sau filosofic. A reprezentat una dintre cele mai importante figuri din istoria filosofiei occidentale si a Iluminismului scotian. Hume este de obicei asociat cu John Locke, George Berkeley si altii in cadrul empirismului britanic. Opera si gandirea sa i-au influentat, printre altii, pe Immanuel Kant (care spunea ca analiza humeana a cauzalitatii a fost cea care l-a trezit din „somnul dogmatic") si pe Albert Einstein, care spunea ca a fost inspirat de Hume cand a formulat teoria relativitatii. Printre operele majore ale lui Hume se numara: A Treatise of Human Nature (Tratat asupra naturii umane), 1739; An Inquiry concerning Human Understanding (Cercetare asupra intelectului omenesc), 1748; An Inquiry concerning the Principles of Morals (Cercetare asupra principiilor moralei), 1751; History of England (Istoria Angliei), 1754. The Natural History of Religion (Istoria naturala a religiei), 1757; Dialogues concerning Natural Religion (Dialoguri asupra religiei naturale) postum, 1779. Multe dintre argumentele formulate si temele discutate in aceste lucrari sunt inca dezbatute in literatura filosofica actuala.

 

 

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z13
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Titlul original
Dialogues Cocerning Natural Religion, A Dissertation on the Passionl The Natural History of Religion
Teme de interes
Filosofia ca mod de viata, Lecturi filosofice, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-506-1
Traducator
Alexandru Anghel

Articole