15%

In apararea drepturilor femeii

La vremea publicarii sale - In apararea drepturilor femeii a produs un amestec de admiratie si revolta - insa astazi este considerata primul mare manifest al drepturilor femeii - transformand-o pe Wollstonecraft in fondatoarea feminismului modern.

Disponibil in stoc
In apararea drepturilor femeii
29,75 RON 35,00 RON
(-15%)
29,75 RON 35,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2017
Coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Numar pagini
288
ISBN
978-973-111-636-5
Cod Bare EAN
5948417240181

Descriere

Traind intr-o perioada in care lupta pentru drepturile omului a condus la revolutie in America si in Franta, Mary Wollstonecraft (1759-1797) si-a scris, in 1792, propria declaratie a independentei femeii. Plina de pasiune si directa, In apararea drepturilor femeii ataca, prin argumente rationale si lucide, perspectiva dominanta la acea vreme cu privire la feminitatea docila si decorativa, punand in schimb bazele unei emancipari fara precedent: educatie egala pentru baieti si fete, eliminarea prejudecatilor si definirea femeii prin profesia avuta, si nu prin propriul partener. Autoarea sustine ca femeia nu este in mod natural inferioara barbatului, parand sa fie astfel doar din lipsa educatiei. Prin urmare, atat barbatii, cat si femeile ar trebui sa fie tratati ca fiinte rationale, in conditiile unei ordini sociale bazate la randul ei pe ratiune.

La vremea publicarii sale, In apararea drepturilor femeii a produs un amestec de admiratie si revolta, insa astazi este considerata primul mare manifest al drepturilor femeii, transformand-o pe Wollstonecraft in fondatoarea feminismului modern.

*

„Sper ca femeile sa ma scuze daca le tratez ca pe niste fiinte rationale, in loc sa le admir farmecul fascinant, tratandu-le ca si cum ar fi intr-o stare de copilarie eterna, incapabile sa se baze- ze pe ele insele. Doresc, in cel mai sincer mod, sa precizez in ce consta adevarata demni- tate si fericire a omului – vreau sa determin femeile sa-si doreasca dobandirea de putere fizica, dar si mintala, si sa le conving ca vorbele dulci, sentimentele delicate, sensibilitatea inimii si gusturile rafinate sunt aproape sinonime cu slabiciunea, iar acele fiinte care transmit doar mila si o iubire de acest fel – care inseamna acelasi lucru – vor ajunge in curand demne de dispret.”

„Intarind si dezvoltand mintea femeii, supunerea oarba va fi nimicita; insa, cum supunerea oarba este atat de urmarita de catre cei ce detin puterea, tiranii si libertinii au dreptatea lor cand incearca sa mentina femeile in ignoranta, pentru ca primii vor doar sclavi, iar ultimii un lucru cu care sa se joace.”


Mary Wollstonecraft,
In apararea drepturilor femeii

„[Mary Wollstonecraft] s-a straduit sa impace integritatea si dorinta sexuala, datoriile si nevoile femeii, maternitatea si viata intelectuala, viata casnica si faima.”


Janet Todd,
Mary Wollstonecraft:
A Revolutionary Life (2000)

„Astazi cuvintele lui Mary Wollstonecraft sunt tot atat de valabile – si tot atat de putin ascultate de decidentii politici – ca atunci cand le-a scris, in urma cu 200 de ani.”


The Guardian

„Prima pietricica din avalansa de mai tarziu a miscarii pentru drepturile femeilor.”


Melvyn Bragg,
The Guardian

O carte indrazneata la vremea sa si care acum este considerata un precursor important al miscarii de emancipare a femeilor.”

New York Times


Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft (27 aprilie 1759 – 10 septembrie 1797) a fost scriitoare britanica, filosof si feminista.

Mary Wollstonecraft a scris nuvele, tratate, o istorie a Revolutiei Franceze, o carte de conduita si o carte pentru copii. Wollstonecraft este cunoscuta mai ales pentru cartea In apararea drepturilor femeii (1792), in care argumenteaza ca femeile nu sunt inferioare barbatului, ci doar par a fi din cauza educatiei deficitare. Ea a sugerat ca atat femeile, cat si barbatii sa fie tratati ca fiinte rationale si isi imagina o ordine sociala bazata pe ratiune.

Mary Wollstonecraft, feminista britanica, este socotita prima teoreticiana a feminismului iluminist, sub influenta radicalismului democratic al lui Rousseau si al intregii miscari teoretice pentru drepturile universale ale omului si cetateanului. Este socotita o veritabila pioniera a feminismului modern, in plan intelectual. Lucrarea sa de mare notorietate si influenta este In apararea drepturilor femeii, 1792. Aceasta lucrarea aparut cu 50 de ani inainte de miscarea femeilor pentru sufragiul universal. Ideile cuprinse in In apararea drepturilor femeii se inscriu in traditia liberala inaugurata de John Locke, punand accent pe egalitatea in drepturi a femeilor si barbatilor in educatie, in fata legii, in politica. Femeile trebuie tratate ca fiinte deplin umane si educate ca viitoare cetatene. Toata opera lui Wollstonecraft are accente polemice pline de amaraciune impotriva modului in care teoreticienii „luminati” ai Iluminismului continua sa contribuie la incarcerarea femeilor in functiile lor sexual-reproductive, eliminandu-le ca subiecti politici. In astfel de perspective sexiste, mintea femeilor este subordonata corpului. Spiritului femeiesc ii este refuzata libertatea.

Mary Wollstonecraft a fost casatorita cu filosoful pre-anarhist William Godwin, iar fiica ei a fost Mary Shelley, autoarea romanului Frankenstein.

(Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu, Lexicon feminist, Polirom, Iasi, 2002)

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z18
Anul aparitiei
2017
Tip coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Titlul original
A Vindication of the Rights of Woman, with Strictures on Political and Moral Subjects (1792)
Teme de interes
De vorba cu femeia din tine, Filosofia ca mod de viata, Lecturi filosofice, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
288
ISBN
978-973-111-636-5
Traducator
Anca Costea

Articole