15%

Marea Viziune

Povestea lui Black Elk, un om sfant al poporului Sioux Oglala

Hehaka Sapa (Autor), John G. Neihardt (Autor)

Marea viziune este o poveste inspirationala si profunda care dezvaluie viata si viziunile vindecatorului Lakota Nicholas Black Elk (1863-1950) si istoria tragica a poporului sau Sioux in ultimele decenii epice ale Vechiului Vest. In 1930, batranul Black Elk a intalnit un spirit inrudit, faimosul poet, scriitor si critic John G. Neihardt (1881-1973) in rezervatia Pine Ridge din Dakota de Sud. Batranul Lakota l-a ales pe Neihardt pentru a-si impartasi lumii viziunile si viata. Neihardt a inteles si astazi Black Elk este cunoscut tuturor.

Viziunea remarcabila a lui Black Elk i-a venit intr-o perioada de decimare si pierdere, cand strainii furau pamantul Lakota, sacrificau bivoli si amenintau stilul lor de viata vechi. Dupa cum Black Elk isi aminteste prea bine, Lakota, condusi de oameni legendari precum Crazy Horse si Sitting Bull, au luptat neincetat pentru libertatea lor, castigand o victorie de renume mondial la Little Bighorn si suferind pierderi nespuse la Wounded Knee.

Cu toate acestea, Marea viziune este mai mult decat istoria epica a unei natiuni native curajoase. Este iubit ca un clasic spiritual datorita sensibilitatii lui John Neihardt fata de viziunea rasunatoare a lui Black Elk asupra pamantului, a creaturilor ei si a intregii omeniri. 

Stoc limitat
Marea Viziune - Povestea lui Black Elk, un om sfant al poporului Sioux Oglala
27,62 RON 32,50 RON
(-15%)
27,62 RON 32,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
SAMANISM
Anul publicarii
2014
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-475-0
Cod Bare EAN
5948417350040

Descriere

„Nimic nu traieste mult;

Numai pamantul si muntii." (Cantec de moarte al indienilor Sheyla)

Marea Viziune (Black Elk Speaks) este cartea-marturie a unei extraordinare viziuni spirituale avute de un batran vraci Sioux, in timpul marilor incercari ale indienilor din preerii. Ideile ei sunt revolutionare, asa cum au fost intotdeauna viziunile profetice, revolutionare nu in sferele economiei sau ale politicii, ci in ideea universala a intelesului tainic al vietii. Este revelatia unui om sfant si dezvaluirea acelui quo vadis pe care toti oamenii il cauta pentru ei insisi si pentru altii.

Viziunea lui Cerb Negru transcende granitele de rasa, crez sau geografie. Este tot atat de universala ca invataturile lui Buddha, Hristos sau Muhammad, sau ca doctrinele lui Marcus Aurelius si Sf. Toma d`Aquino. Universalitatea Marii Viziuni e dovedita si de traducerea cartii in numeroase limbi. Cerb Negru nu era stiutor de carte si nu vorbea engleza. Era un „stravechi”, asteptandu-si sfarsitul de obste in Rezervatia Pine Ridge, sperand numai ca va putea „pastra marea sa viziune pentru omenire”.


Hehaka Sapa

Hehaka Sapa (Black Elk - Cerb Negru) a fost un vraci, un batran tamaduitor Sioux. Inainte de a-i relata extraordinara poveste, John Neihardt, scria despre el:

„Traia undeva intre dealurile golase la vreo treizeci de kilometri est de agentie, langa oficiul postal Manderson. Cerb Negru era un fel de predicator, mi se spusese - adica, un wichasha wakon, un om sfant, mare preot - care jucase un rol de oarecare insemnatate in povestea cu Mesia. De asemenea, era var de-al doilea cu Crazy Horse (Cal Zanatec), si il cunoscuse bine pe acest mare conducator... Avea cu siguranta puteri peste cele ale oamenilor obisnuiti...”

In John G. Neihardt, poet epic si liric familiarizat de multi ani cu indienii din preerii, Cerb Negru a gasit pe cel in stare sa inteleaga si sa dea forma mesajului sau. Neihardt stia despre Cerb Negru ca acesta era un om sfant, care jucase un rol insemnat in Miscarea Mesianica si care fusese var de-al doilea cu marea capetenie Sioux a Razboaielor Indiene, Crazy Horse (Cal Zanatec). Cerb Negru refuzase sa-si relateze viziunea altor albi; pe Neihardt il primi imediat cu cuvintele: „El a fost trimis sa afle ceea ce stiu, iar eu il voi invata.”

John G. Neihardt

Membru adoptat al Sioucsilor Oglala, ales de catre Cerb Negru ca mostenitor al puterilor sale mistice de clarviziune, Neihardt, pe langa scrierea Cerb Negru Vorbeste, a spus povestea sioucsilor in proza si in versuri. Opera sa cea mai insemnata, A Cycle of the West (Un Ciclu al Vestului), e compusa din cinci canturi epice „menite sa celebreze acel maret curaj care s-a desfasurat la vest de fluviul Missouri in perioada 1822-1890”. The Song of Three Friends (Cantul celor trei prieteni), The Song of Hugh Glass (Cantecul lui Hugh Glass), The Song of Jed Smith (Cantul lui Jed Smith), The Song of the Indian Wars (Cantul Razboaielor Indiene), si The Song of the Messiah (Cantul Mesiei), publicate individual pe masura ce au fost scrise, au fost editate in volum in anul 1949.

Neihardt a primit numeroase premii si titluri onorifice, printre care cele conferite de Universitatea Nebraska din Lincoln - Doctor in Litere, 1917; de Universitatea Creighton, Omaha - Doctor in Limba si Litere, 1935; si de Universitatea Missouri, Columbia - Doctor in Litere, 1947. Este poet laureat al statului Nebraska, unde un bust executat in bronz de sotia sa a fost asezat in rotonda Capitoliului. O zi anuala - Neihardt Day - este sarbatorita la Bancroft, Nebraska, unde vechea sa odaie de lucru a fost renovata si o Gradina de Rugaciune Sioux a fost construita in onoarea sa.

 

 

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00SM004
Anul aparitiei
2014
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Black Elk Speaks - Being the Life Story of a Holy Man of the Ogala Sioux
Teme de interes
Arhetipuri, simboluri si ritualuri samanice, titluri Herald
SKU editii anterioare
000M05
ISBN editii anterioare
973-9453-06-6
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-475-0
Cod bara editii anterioare
5948417120056
Traducator
Stela Ghetie Tinney

Articole