15%
Octavian Simu

Samanism in Tibet - Practici arhaice in budism si bon

Categorii: Arhetipuri, simboluri si ritualuri samanice , Sanatate si longevitate , titluri Herald

Tibetul a fost considerat dintotdeauna un univers al misterelor - al tainelor de nepatruns - o lume aparent inchisa - inabordabila. Incet - incet s-au ridicat unele valuri de pe acest mare necunoscut. Astazi stim mult mai multe despre omul care vietuieste pe platoul tibetan - cel aflat la inaltimi geografice ametitoare - dar care poate se situeaza si la o inaltime spirituala ce merita a fi investigata.

Disponibil in stoc
Samanism in Tibet - Practici arhaice in budism si bon
Tibetul a fost considerat dintotdeauna un univers al misterelor - al tainelor de...
22,10 RON 26,00 RON
(-15%)
22,10 RON 26,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Samanismul in Tibet a manifestat in decursul secolelor sale de existenta caracteristici comune tuturor formelor de samanism din alte parti ale lumii, cu apropieri evidente de cel siberian, invecinat geografic. Dincolo de asemanari, tibetanii si-au lasat totodata propria amprenta, asa incat vechea, misterioasa si interesanta lor religie bön s-a exprimat preponderent in maniera samanica. Din punct de vedere religios, insa, Tibetul de astazi este dominat de budismul tantric lamaist. Cu toate acestea, pe teritoriul sau au ramas inca multe insule de samanism "pur", aflate indeosebi in spatii restranse, la inaltimi himalayene. Acest samanism stravechi, pastrat din zorii istoriei omenirii pana astazi, a supravietuit prin practicile sale primitive caracterizate de elemente certe de animism. In decursul vremii, asupra lui s-au exercitat influente ale religiei bön si mai apoi ale budismului. El ramane totusi o proba a dainuirii gandirii samanice si un document viu despre nevoile oamenilor din vechime, despre modul cum incercau ei sa ia contact cu lumea spiritelor spre a-si tamadui suferintele trupesti si pe cele ale sufletului...

Tibetul a fost considerat dintotdeauna un univers al misterelor, al tainelor de nepatruns, o lume aparent inchisa, inabordabila. Incet, incet s-au ridicat unele valuri de pe acest mare necunoscut. Astazi stim mult mai multe despre omul care vietuieste pe platoul tibetan, cel aflat la inaltimi geografice ametitoare, dar care poate se situeaza si la o inaltime spirituala ce merita a fi investigata.

Octavian Simu

CUPRINS

Cuvant inainte 9
I. Origini. Traditia samanica din Himalaya 15
II. Religiile din Tibet si practicile lor samanice 26
1. Religia samanics bon (bön) 28
1.1.Vechiul bon 34
1.2. Yungdrung bon (Invatatura eterna) 44
1.3. Noul bon (Bon‑gsarma) 66
2. Samanismul budismului tantric si lamaist 90
III. Samanii si clericii tibetani 102
IV. Gandirea metafizica si practica a samanilor din Tibet 140
V. Valoarea tezaurului documentar samanic bon si a textelor canonice 163
VI. Panteonul religiilor din Tibet. Zeitati, spirite, demoni, fiinte non‑umane 170


Cronologie tibetana 181
Bibliografie selectiva 186

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia