Universalitatea traditiilor samanice si legaturile spirituale, sufletesti care exista intre samanii din America de Sud, pastratori ai traditiilor autentice si spatiul romanesc creaza o conexiune naturala, fireasca, plina de generozitate si iubire. In perioada 2 – 5 septembrie 2021, Echipa Scolii Medicina Samanica te invita impreuna cu Samanii
Q´ero in Tabara de Munay ki – Puterea Iubirii, seria initierilor samanice din traditia Inca.
Invitatii special ai acestui eveniment, Don Francisco, Don Pascual si Chino, reprezentanti ai comunitatii Q´ero care impartasesc in intreaga lume aceasta cunoastere straveche transmisa pe cale orala din generatie in generatie. Ei au raspuns cu entuziasm unei noi invitatii din partea Scolii Medicina Samanica, bucurandu-se sa se reintoarca pe meleagurile romanesti, la oameni pe care ii simt apropiati si doritori sa practice invataturile samanice Incase. Titlurile din colectia Samanism de la Editura Herald vor fi ca de fiecare data disponibile pentru participantii din cadrul atelierului.
Poate ca de multe ori te-ai intrebat ce este samanismul si ce presupun practicile samanice? Ce este acela un saman si care este rolul sau in comunitate? Cum intelegem mesajele simbolice pe care ni le transmite invatatura samanica? Putem aplica intelepciunea samanica la problemele cotidiene ale omului contemporan? Ne putem cunoaste pe noi insine mai bine si putem avea relatii armonioase si implinite cu cei din jur? Cum ne vindecam traumele si cum ne recuperam sufletul prin intermediul practicilor samanice?
Traim intr-o perioada grea, plina de incercari si cu foarte multe provocari, atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv, de comunitate, nu mai avem repere, nu mai stim cine suntem, ne simtim pierduti si incercam cu disperare sa ne agatam de trecut si de lucruri exterioare, crezand ca astfel putem umple niste goluri din existenta noastra.
Modul de viata modern a ajuns sa fie extrem de incarcat de stres si multa presiune, de o dorinta constanta de a avansa pe scara ierarhica, de a acumula cat mai mult si de a avea succes pe plan material. Toate acestea ne-au indepartat de conexiunea cu spiritul si au facilitat aparitia unor dezechilibre ale corpului, precum si incapacitati de a gestiona lucrurile la nivel psihic si emotional.
Samanismul ne poate invata:
• cum sa revenim in echilibru
• cum putem depasi credintele limitative si tiparele care opereaza in mintea noastra
• cum sa ne schimbam perceptia si sa gestionam mai usor probleme cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, situatii dificile, crize existentiale, conflicte greu de gestionat
• cum sa recunoastem nevoile esentiale, autentice
In practica samanica avem de a face cu o serie de tehnici, metode si instrumente de lucru ce faciliteaza procesul de vindecare, precum:
• Instrumentele muzicale samanice (toba samanica, zornaitoarea din lemn, fluierul de bambus, naiul de bambus)
• Forme de dans extatic
• Meditatia samanica
• Adoptarea posturilor corporale generatoare de transa
• Lemnul de Palo Santo, salvia alba, folosite in arderi ceremoniale
• Respiratia holotropica
• Cantece si incantatii specifice transei samanice
• Folosirea plantelor vindecatoare in ritualurile sacre
Samanismul este o forma in primul rand de autocunoastere, conexiune si comunicare, ceremonia si ritualul facand parte integranta din viata samanului. Acesta le aduce in viata cotidiana impartasindu-le omului contemporan. Samanul face aceasta trecere mai usoara, cu gratie, si aduce o deschidere la nivel sufletesc si spiritual. Conectarea noastra cu noi insine, conectarea samanului terapeut cu pacientul, conectarea cu natura, toate duc spre acelasi lucru, curatarea corpului energetic, recuperarea si vindecarea sufletului.
„Samanismul este o mare aventura mentala si emotionala, in care suntimplicati atat pacientul, cat si vindecatorul. Prin incercarile eroice la care
este supus in calatoria lui, samanul isi ajuta pacientii sa depaseasca
perspectiva lor normala, obisnuita, a realitatii, inclusiv perspectiva asupra
lor insile ca bolnavi. Samanul le arata pacientilor sai ca, din punct de
vedere emotional si spiritual, ei nu sunt singuri in lupta impotriva bolii si a
mortii. Samanul isi face pacientii partasi la puterile sale speciale,
convingandu-i, la un nivel de constiinta profund, ca un alt om este dornic sa
se sacrifice pentru a-i ajuta. Sacrificiul de sine al samanului face sa apara
o implicare emotionala de aceeasi intensitate din partea pacientilor sai,
care se simt obligati sa lupte impreuna cu samanul pentru a se salva.
Implicarea si vindecarea merg mana in mana”,
ne marturiseste Michael Harner in cartea Calea Samanului.
Definitoriu pentru calitatile samanului este modul cum comunica nemijlocit cu lumea nevazuta, lumea imateriala. Restabilind legatura dintre sacru si profan, samanul nu numai ca obtine binele semenilor sai din comunitate, dar le reveleaza acestora stransa legatura care exista intre om si natura. Indemnul samanic era acela al respectului fata de sine, fata de ceilalti si fata de viata in general. Pe plaiurile mioritice avem o traditie straveche de conectare cu ritmurile naturii, ale corpului fizic in conexiune cu anotimpurile si cu plantele vindecatoare. Agricultura, sarbatorile, cantecul, dansul si portul popular erau in acord cu ritmurile si ciclurile naturii, ale anotimpurilor.
Comentarii