15%

Pasi pe Cale

Inayat Khan (Autor)

[Harul este pentru orice suflet - caci orice suflet - oricare ar fi religia sau credinta sa - apartine lui Dumnezeu.] Sufismul adoptat de Inayat Khan drept cale de realizare spirituala pentru sine si pentru ceilalti poate fi definit prin urmatoarele trasaturi: 1) Este un sufism universal. Invatatura lui este - prin urmare - trans‑confesionala - nu privilegiaza nicio religie si nu considera necesara convertirea la o alta religie sau credinta decat cea pe care omul deja o are.

Disponibil in stoc
Pasi pe Cale
24,65 RON 29,00 RON
(-15%)
24,65 RON 29,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
INTELEPCIUNEA INIMII
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
216
ISBN
978-973-111-592-4
Cod Bare EAN
5948417490111

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Sufismul adoptat de Inayat Khan drept cale de realizare spirituala pentru sine si pentru ceilalti poate fi definit prin urmatoarele trasaturi:

Este un sufism universal. Invatatura lui este, prin urmare, trans‑confesionala, nu privilegiaza nicio religie si nu considera necesara convertirea la o alta religie sau credinta decat cea pe care omul deja o are.

Este un sufism care nu tine exclusiv de partea mistica a dezvoltarii omului, ci pune accentul pe dezvoltarea armonioasa a tuturor posibilitatilor si a tuturor aspectelor vietii sale personale si sociale; totusi, aceasta dezvoltare este centrata pe viata sa spirituala.

Invatatura sa respecta toate opiniile si apartenentele religioase, insa ea tinde sa dezvolte religia iubirii. Aceasta consta in „a‑L vedea Pe Dumnezeu in inima omului”, atat in propria sa inima cat si in inima celorlalti. A intelege si a respecta simtamintele semenului tau este primul pas pe aceasta cale.

„Harul este pentru orice suflet, caci orice suflet, oricare ar fi religia sau credinta sa, apartine lui Dumnezeu”„Dumnezeul misticului se gaseşte in inima lui; adevarul misticului este dincolo de cuvinte. Oamenii polemizeaza şi se cearta pentru lucruri fara importanta, dar mistica nu este un subiect de polemica.”

Inayat Khan

Cuprins

Nota asupra editiei ........... 5

Sufismul si mistica ........... 11
Mistica ........... 13
Misticul ........... 25
Realizarea ........... 37
Natura si activitatea unui mistic ........... 43
Secretul spiritului ........... 52
Inima mistica ........... 63
Repausul ........... 70
Actiunea ........... 78

Calea initierii si a discipolatului ........... 85
Calea initierii ........... 87
Semnificatia initierii ........... 103
Ce este necesar pe Cale ........... 115
Diferitii pasi pe Cale ........... 121
Studiul interior ........... 128
Trei aspecte ale Initierii ........... 136
Discipolatul ........... 147
Patru tipuri de discipoli ........... 156
Atitudinea unui discipol ........... 166

Libertatea spirituala ........... 173
Dumnezeu ........... 175
Natura ..................177
Fiinta personala ........... 177
Aspectul dual ........... 180
Adoratie ........... 181
Adevarul ........... 181
Sufitii ........... 183
Auto‑cunoasterea ........... 183
Iubirea ........... 185
Perfectiunea ........... 187
Profetii ........... 188
Sufismul ........... 191
Antrenamentul spiritual in sufism ........... 195
Manifestarea ........... 196
Interes si indiferenta ........... 199
Spirit si materie ........... 200
Inima si sufletul ........... 201
Intelect si intelepciune ........... 201
Vise si inspiratii ........... 202
Legea actiunii ........... 204
Muzica printre sufiti ........... 206
Extaz ........... 207
Concentrarea ........... 208
Aspectele masculin si feminin ale lui Dumnezeu ........... 209


Inayat Khan

Cine a fost Hazrat Inayat Khan? Un muzician si un sufi. Dar nu un muzician limitat la ceea ce cunoastem noi despre muzica: combinatii si armonii de sunete apreciate de urechea umana, nici un sufi prizonier al definitiilor pe care le dau dictionarele, eruditii sau chiar teologii. Considerand muzica mai degraba ca o asceza si o disciplina spirituala decat ca o profesiune, Inayat Khan a ajuns datorita ei la misterul oricarui sunet, care nu este altceva decat revelatia Verbului divin. Considerand sufismul nu ca apartenenta la o confrerie, nici ca o repetare a unor ritualuri, ci ca distrugerea finala a oricarei piedici datorate naturii noastre terestre, el a ajuns la aceasta Resurectie care este deopotriva scopul ultim al religiei, cat si al intregii evolutii cosmice.

Hazrat Inayat Khan s a nascut in 1882 la Baroda, in provincia Gujarat din India, intr o familie musulmana de muzicieni celebri. De foarte tanar, el incepe o cariera de virtuoz, ca interpret la vina (un instrument indian), cantaret si compozitor, si aceasta pasiune pentru muzica il va purta prin toata tara. A fost profesor de muzica la academia muzicala Gayan Shala din statul Baroda. In tot acest timp a considerat muzica drept "legatura directa a omului cu Dumnezeu".

Aflat la apogeul succeselor sale profesionale, el "a auzit mesajul divin" si a inceput sa caute calea implinirii spirituale. In 1903 l-a intalnit pe maestrul sau, Sayyed Abu Hashim Madani. Acesta, nascut in orasul sfant Medina, facea parte din Ordinul sufit Chishti, miscare ce fusese introdusa in India in sec. al XII-lea. Inayat a pastrat o stransa si neincetata legatura cu maestrul sau; astfel, el a ajuns sa experimenteze un nivel inalt de realizare, ceea ce a facut din Dumnezeu o realitate a vietii sale. Isi va urma maestrul pana la moartea acestuia, survenita in 1910, la Mecca. Inayat Khan a primit investitura de la maestrul sau, care l-a recunoscut ca Pir o Murshid (mare maestru) in Ordinul Chishti; odata cu aceasta, i-a dat misiunea speciala de "a pune in armonie Orientul si Occidentul".

In 1910, Khan paraseste India si intreprinde numeroase concerte in Statele Unite si Europa, maniera sa de a interpreta muzica indiana fiind unanim apreciata. Pentru el muzica era manifestarea esentei spirituale a realitatii, caci "el nu era doar un mare muzician, ci si un sufi, practicand si traind o viata de meditatie si de rugaciune". El a introdus miscarea sufita in Occident,  infiintand "The Sufi Order in the West" (numit ulterior "Sufi Order International"). Centrul era la Suresnes, langa Paris, unde, in cadrul "cursurilor de vara" Inayat Khan a dezvoltat asa zisul serviciu de Adorare Universala.  Din 1910 pana in 1926 el a calatorit peste tot in lumea occidentala, infiintand numeroase centre pentru cei dornici sa se angajeze pe o cale spirituala conforma cu metodele sufite, "fara deosebire de rasa, casta sau credinta". El isi invata discipolii atat prin prezenta si exemplul sau, cat si prin numeroasele conferinte tinute pretutindeni.

Obosit de munca epuizanta depusa in toti acesti ani, se retrage in India pentru odihna, dar, dupa o scurta boala, moare la Delhi, in 1927.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00CS002
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Invataturile Maestrilor Spirituali, Islam, Islam - MODERN, MODERN, Pe calea Inimii, Redefinirea masculinitatii, Ziua limbii persane, titluri Herald
SKU editii anterioare
000O04
ISBN editii anterioare
973-9453-94-5
Limba
Romana
Nr. pagini
216
ISBN
978-973-111-592-4
Cod bara editii anterioare
5948417140047
Traducator
Walter Fotescu

Articole