SHINTO - Calea zeilor

Octavian Simu (Autor)

Japonezii timpurilor revolute si-au incropit o credinta intemeiata pe existenta elementelor sacre definite printr‑o dimensiune conceptuala situata intre naivitatea necunoasterii abstractizarilor sofisticate si imaginatia fecunda a omului receptiv si sensibil la glasul naturii - la valorile...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
LOGOS
Anul publicarii
2008
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-066-0
Cod Bare EAN
5948417060192

Descriere

Japonezii timpurilor revolute si-au incropit o credinta intemeiata pe existenta elementelor sacre definite printr‑o dimensiune conceptuala situata intre naivitatea necunoasterii abstractizarilor sofisticate si imaginatia fecunda a omului receptiv si sensibil la glasul naturii, la valorile viului manifestat pretutindeni, oriunde, pe acest pamant.

Sacralitatea identificata de japonezi intr-o asemenea forma, in acele vremuri indepartate, a fost considerata de unii ca expresie a religiei lor autohtone in nuce, de altii ca o simpla credinta, ca o etica aproximativa, ca o filosofie elementara, etc. Tarziu, dupa secole, viziunea inceputurilor, satisfacatoare pentru un timp, dupa niste pasi de "maturizare", a capatat si o denumire: shintō, "calea zeilor". Japonezii si‑au desemnat intotdeauna zeitatile prin cuvantul kami. Desi noi traducem notiunea kami prin "zei" sau "divinitati", pentru japonezi ea inseamna "cei aflati intr‑o pozitie superioara", "cei de deasupra", asadar departe de ideea ca acei kami ar fi niste zei nemuritori, atotputernici, cum apar ei la alte popoare. In consecinta, conceptual si doctrinar, gandirea religioasa a japonezilor nu s-a dovedit echivalenta cu a altor religii in care fapturile sacre, zeitatile, erau uneori creatoare de lumi si de fiinte, alteori distrugatoare de universuri, fara ca oamenii sa poata interveni cu eficacitate. In shintō,intreomsizeitate se intampla un dialog permanent ca intre egali, o comunicare cu rol terapeutic major pentru faptura profana.

Pentru japonezii din trecut, dar partial si pentru cei de astazi, a rezultat o conduita cu totul caracteristica lor, ghidata de exigentele spirituale ale shintō‑ului. Religia shintō s‑a fondat si s‑a implinit in spiritualitatea nipona bazandu‑se nu pe o doctrina propriu zisa, ci pe un sistem de valori care circula ca un fluid principal in constiintele oamenilor pentru a se inchega in cele din urma in niste traditii de cult religios concepute in asa fel incat sa‑l tina pe om cat mai aproape de mediul sau natural. Pe acest fundament s‑a asezat si comportamentul religios din shintō, iar aceasta religie ii ordoneaza japonezului existenta sub toate aspectele cu moderatie si continuitate, fara alunecarea spre misticism, excese ori tentatii de prozelitism.

Paginile care urmeaza schiteaza evolutia istorica si devenirea religiei shintō. Sunt trecute in revista elementele doctrinare, ceremonialul adecvat, spatiul de desfasurare si de oficiere a ritualurilor, sarbatorile si ecourile shintō‑ului in cultura, dar si multe alte notiuni care urmaresc sa rotunjeasca imaginea religiei autohtone a japonezilor.

Octavian Simu

CUPRINS

Cuvant inainte 5

CAPITOLUL I9

Origini, evolutie istorica, trecut si prezent 9

CAPITOLUL II

Fundamente doctrinare 51

CAPITOLUL III

Grupari religioase, variante, secte 97

CAPITOLUL IV

Shintō al fiecarei zile 113

CAPITOLUL V

Spatiul sacru, lacasuri de cult, slujitori ai religiei shintō 146

CAPITOLUL VI

Sarbatori si festivitati 172

CAPITOLUL VII

Ecouri ale religiei shintō in cultura si arta Japoniei 187

CAPITOLUL VIII

Interferente intre shintō si alte religii 217

Glosar de termeni 230

Note 249

Bibliografie orientativa 251


Octavian Simu

Octavian Simu este un recunoscut specialist in cultura si civilizatia Extremului Orient. Cartile scrise in aceste domenii evidentiaza preocupari dintre cele mai diverse:

- Dictionar de literatura japoneza, Ed. Albatros, 1994;

- Civilizatia japoneza traditionala, Ed. Herald, 2011

- Mitologia japoneza, Ed. Saeculum I. O., 2005;

- Lumea teatrului japonez, Ed. Vestala, 2006;

- Arhitectura japoneza veche, Ed. Paidea, 2006.

- Budismul japonez (istorie, doctrina si traditii), Ed. Herald, 2007.

Shinto, calea zeilor, Ed. Herald, 2008.

- Samanismul - Calatorie intre doua lumi, Ed. Herald, 2012.

In afara lucrarilor de specialitate, Octavian Simu este autorul unor lucrari de proza, memorialistica si poezie, dintre care amintim:

- Popasul (roman), Ed. Cartea Romaneasca, 1975.

- Drumetul fara toiag (roman), Ed. Eminescu, 1977.

- Radacinile casei (roman), Ed. Cartea Romaneasca, 1978.

- Pecetea dragonului (insemnari de calatorie in China), Ed. Eminescu, 1980.

- Prizonierul desertului (roman), Ed. cartea Romaneasca, 1985.

- Adagio de toamna (poezie), Ed. Sanctuar, 2006.

- Herghelia verde, Ed. Herald, 2008.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000F19
Anul aparitiei
2008
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-066-0

Articole