15%

Simbolizarea si actele simbolice

O cale si un instrument de comunicare, dezvoltare si reconstructie a sinelui

Simbolizarea este unul dintre instrumentele Metodei ESPERE® – metoda creata de Jacques Salomé prin care anumite comportamente, emotii, senzatii sunt simbolizate printr-un obiect sau printr-un desen. Dar cum functioneaza simbolizarea si cum putem pune bazele unor relatii vii si armonioase cu sine si cu ceilalti prin demersul simbolizarii? Cum putem integra universul simbolurilor in viata noastra?

Sa facem loc simbolizarii in viata noastra inseamna in primul rand, sa oferim spatiu imaginarului, intuitiei si creativitatii. Reprezentarea simbolica ne permite sa iesim din starea de dependenta sau de victimizare prin constientizare si asumare, acceptand diferentele observate fata de celalalt. Este, de asemenea, un mijloc de a ne spori paleta posibilitatilor personale, devenind coautorii tuturor relatiilor noastre.

Disponibil in stoc
Simbolizarea si actele simbolice - O cale si un instrument de comunicare, dezvoltare si reconstructie a sinelui
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
ARTA COMNUICARII IN RELATII
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-928-1
Cod Bare EAN
5948417560029

Descriere

Taramul simbolurilor este plin cu multe povesti pe care le poti auzi doar cu acea parte din tine care uneori nici nu poate fi pusa in cuvinte. Simbolul este parte a realitatii noastre invizibile, este instrument si cale de vindecare, este apropiere si sens, mai ales atunci cand vizibilul pare haotic, contorsionat sau neinteles.

Metoda ESPERE® pune actul simbolizarii in miezul interventiei sale, ca tehnica pivot, in jurul careia se poate articula intregul proces de continere, clarificare si vindecare. Simbolizarea unei nevoi neimplinite, a unei dorinte neauzite, a unui gand neacceptat, a unui gest nepotrivit, a unui mesaj tulburator sau a unei emotii coplesitoare permite crearea unei distante de observare, de manuire, de intelegere si asumare a unui continut aparent incongruent cu ceea ce cred ca sunt, la acel moment. In egala masura permite oferirea unui spatiu de manifestare netagaduita, o manifestare care sa nu destabilizeze, ci care sa construiasca, sa aduca sens si intregire.

Cartea aceasta este un astfel de spatiu in care imposibilul devine posibil prin simbol, in care greul devine mai usor printr-un obiect. In care nespusul, nevazutul, netraitul indraznesc sa se arate, sa fie, sa devina, sa ne transmita mesajele autenticului din noi. Numeroasele exemple, marturii si povesti care se regasesc in acest volum, insotesc calatoria spre imprietenirea noastra cu simbolul, spre o ascultare de sine plina de bunavointa si toleranta, spre gasirea unui drum catre ceea ce sunt cu adevarat, dar poate inca nu indraznesc sa fiu.

Ca cititor al acestei carti, traiesc deopotriva smerenia omului care a inteles ca a-ti gasi propria cale, a-ti intalni propria fiinta este cea mai implinitoare experienta umana, iar simbolul este unul dintre instrumentele cele mai la indemana pentru acest proces. Imi doresc ca aceasta carte sa deschida in fiecare dintre noi bucuria de a ne intalni, de a ne recunoaste in felul nostru diferit si unic de a fi, de a ne cuprinde in bratele propriei tandreti, de a ne arata in darul nostru cel mai pretios: acela de a fi!

Psih. clinician Daniela Nicoleta Dumitrescu
Presedinte IFER – Institutul de Formare si Educare Relationala

***

„Reprezentarea simbolica este un instrument cu adevarat util pentru a comunica cu sine in modul cel mai autentic. [...] Aceasta tehnica propune moduri coerente, repere si jaloane pentru a trai mai bine, pentru a ajunge sa traim cu incredere si speranta, cu placerea de a exista si de a iubi.”

„Ideea este sa ne folosim de simboluri pentru a depasi o situatie traumatizanta, caci inconstientul stocheaza toata informatia despre imaginile acestor drame. De aceea, doar a vorbi despre probleme nu e suficient pentru a le solutiona. [...] Scopul unui act simbolic este de a face sa irumpa emotiile si amintirile refulate, iar apoi de a le rearanja intr-o maniera diferita, pentru a ne elibera. Aceste actiuni simbolice care fac apel la creativitate, la imaginatie si, uneori, la umor, ne pot usura si elibera cu rapiditate, [...] ne ofera un mijloc concret de a nu mai raspunde la violenta exterioara, de a depasi comportamentul instinctual, de a iesi din zona resentimentului, a acuzelor din partea celuilalt sau a palmelor primite de la viata, de a iesi din sfera comportamentala a victimizarii sau a dependentelor in care ne inchidem adesea. Reprezentarea simbolica ne permite accesul la redobandirea propriilor noastre energii.”

„Simbolizarea este un liant de conectare si unificare a doua tipuri de referinte, doua abor-dari ale aceluiasi fenomen: un limbaj punte intre realitate (evenimentele, experienta exterioara) si real (trairile interioare, experienta interna).”

„Simbolizarea reprezinta unul dintre cele mai puternice demersuri pentru a ne reconcilia cu fortele insufletite ale vietii.”


„Sa facem loc simbolizarii in viata noastra inseamna, inainte de toate, sa oferim spatiu imaginarului, intuitiei si creativitatii. Este o experienta personala de interiorizare care solicita emisfera dreapta a creierului (a imaginatiei), pentru a permite transformarea relatiei pe care o avem cu propriul sine.”

Valeria & Jacques Salomé

CUPRINS

Prefata, de Valeria Salomé 11
Cuvant inainte, de Jacques Salomé 15
Introducere 19

I. SIMBOLIZAREA 24

Simbolizarea ca limbaj 27
Sa deschidem o cale a posibilului pentru toate resursele noastre interioare 27
Sa accedem la propria noastra autonomie printr-o mai buna definire a sinelui 31
Sa ne reamintim trecutul pentru a intelege mai bine sensul profund al propriei povesti 35
Sa practicam vizualizarea pentru a clarifica o situatie 37
Simbolizarea permite fiecaruia sa fie agentul propriei sale schimbari 40
Sa facem diferenta intre un demers de simbolizare si punerea in act 46

Reprezentarile simbolice ca suport al responsabilizarii 49

Restituirea unui mesaj negativ, a unei violente verbale, morale sau fizice 49
A primi inapoi un mesaj negativ, o violenta verbala, morala sau fizica 51
A incheia o situatie neincheiata 52
A ingrji un sentiment 55
Sa intelegem bolile ca limbaje simbolice sau metaforice 58

II. DESPRE LIMBAJELE SIMBOLICE LA COPII 64

Cateva ilustrari cotidiene 69
Practica medierii simbolice 73
Simbolizarea in viata de familie si la scoala 74
Actele simbolice in viata sociala 80

Limbajele infra-verbale ca interpretare simbolica 89

III. SIMBOLISTICA POVESTILOR 98

Sa cultivam comunicarea 103
Sa oferim ingrijri relationale 107
A creste din interior 111
O poveste despre lumea povestilor 117

De unde au aparut povestile? 117
Cum pot exista povestile fara cuvinte? 118
Sunt toate povestile fericite? 118
Cum supravietuiesc povestile? 119
Care este scopul tuturor acestor povesti? 120
Cui se adreseaza povestile? 121
Unde pot fi intalnite povestile? 121
Cum sa intampinam povestile? 122
Exista eroi in lumea povestilor? 122
Daca ar trebui sa va integrati in aceasta lume a povestilor, unde ati locui? 123

IN FOCUL POVESTILOR 124

Povestea Mylenei, broscuta zambitoare 127
Povestea lui Roscatel, puiul de vulpe care se confrunta cu prima sa durere 131
Povestea batranului urs grizzly in cautarea originilor sale 135
Povestea limbajului ne-spus la ratonii spalaciosi 139
Poveste pentru Madeleine, furnicuta sarguincioasa 143
Povestea tinerei antilope care a descoperit sindomul bolii din dragoste 147
Povestea micutei albine care nu dorea sa-si mai hraneasca trupul 151
Povestea vidrei curajoase care si-a asumat o misiune secreta 155
Povestea fluturasului care cauta fara incetare esentialul 159
Povestea Lunii si a Soarelui 161
Povestea stropitorului de tandrete 165

MULTUMIRI 168

Postfata, de psih. Daniela Nicoleta Dumitrescu 169


Jacques Salome

JACQUES SALOME, j-salome.com

Jacques Salomé (psihosociolog, pedagog, formator, conferentiar, scriitor si poet francez) s-a nascut in Toulouse, in data de 20 mai 1935, a absolvit Ecole des hautes études en sciences sociales la Paris si este creatorul Metodei ESPERE®. Se considera un gradinar al relatiilor umane, un trezitor de constiinta, un arheolog al povestilor intime si un trecator prin viata. A infiintat Centrul de formare „Le Regard fertile", din Plombières-lès-Dijon, Côte d'Or. A fost distins cu medalia nationala de merit «Chevalier» de Presedintele Frantei, François Mitterrand, pentru lucrarile sale si contributia Metodei ESPERE® in invatamant. Jacques Salomé a infiintat la Paris, Institut ESPERE International. Personalitate de renume international si scriitor prolific (a publicat peste 79 de carti iar a 80-a va fi publicata anul acesta) Jacques Salomé a fost ridicat la gradul de «Officier d’ordre national de mérite» in 2002, a primit medalia de «Binefacator al Umanitatii» in 2010 si cea de «Pacificator» in 2019. In prezent isi continua activitatea si supravegheaza livrarea Certificatului ESPERE® in cadrul Institutului Pentru Ecologie Relationala «Jacques Salomé» pe care l-a deschis in sudul Frantei, la Roussillon (Avignon).

Visul sau de o viata este ca, intr-o zi, comunicarea relationala prin Metoda ESPERE® sa fie o materie de sine statatoare, studiata in orice scoala din jurul lumii. Crede cu tarie ca, indiferent de varsta, oricare dintre noi se poate responsabiliza in a crea o comunicare vie si relatii sanatoase cu sine si cu ceilalti.

Si-a inceput cariera in domeniul relatiilor de sprijin social, fiind inspirat de cercetarile psihologiei umaniste dezvoltate de Carl Rogers. Desi a recurs la psihanaliza intr-o anumita perioada a vietii sale, conceptia sa despre inconstient este mai apropiata de cea ericksoniana. In etapa initiala a formarilor sustinute de el, Jacques Salomé a folosit tehnici psiho-corporale precum Rebirth, Bio Energie si mijloace de expresie specifice Psihodramei ajungand sa dezvolte apoi propriul limbaj de practica recunoscut astazi la nivel international drept Metoda ESPERE® (Energie Specifica Pentru o Ecologie Relationala Esentiala / Educationala). Metoda ESPERE® reprezinta pentru Jacques Salomé un angajament pe care l-a asumat in psihologia contemporana de a aduce o imbunatatire conditiei noastre umane.

A format generatii intregi de specialisti in comunicare relationala prin Metoda ESPERE® (o psihopedagogie relationala) si este autorul a zeci de carti, traduse in mai multe limbi straine, printre care si in limba romana. Valoarea principala pe care isi bazeaza munca este nevoia fiintei umane de a se respecta si de a fi respectata. Cartile sale dedicate atat relatiei cu sine, relatiei cu partenerul, cu membrii familiei, cu copiii, cu colegii din sfera profesionala, cu planeta, natura si Universul sunt martorii credintei sale profunde ca fiinta umana poate invata la orice varsta sa se responsabilizeze in a crea o comunicare vie, bazata pe respect si relatii sanatoase.

Jacques Salome ne propune prin Metoda ESPERE®:

• sa comunicam mai bine pentru a fi mai bine;
• sa fim mai bine cu noi insine pentru a trai mai bine;
• sa traim mai bine pentru a nu mai trai la nivel de supravietuire;
• sa invatam mai bine cum sa punem in comun cu ceilalti resursele noastre cele mai bune.

Valeria Bollud-Salome

Valeria Bollud-Salome este trainer si autor. A inceput o cariera profesionala ca inginer in petrochimie (Institutul Politechnic Bucuresti), ca apoi sa urmeze studii universitare in Franta (Universite Aix-Marseille): Master In Finante Internationale, urmat de un Master in Stiinte Umane si Sociale. De cativa ani profeseaza in Franta ca si consultanta in relatii umane, trainer si formatoare in comunicare. In 2019 a creat l’Institut Pour Ecologie Relationnelle „Jacques Salomé” pentru care sustine cursuri si activitati de dezvoltare in directia Metodei ESPERE®. A publicat alaturi de sotul sau, Jacques Salomé, cartea „Un chemin de vie. Des actes symboliques pour la construction de soi” (Albin Michel, 2018; Simbolizarea si actele simbolice – o cale si un instrument de comunicare, dezvoltare si reconstructie a sinelui, Editura Herald, 2022) ce trateaza despre importanta simbolului si a demersurilor simbolice in constuctia personalitatii noastre identitare, si „La violence conjugale ce sont aussi des mots” (Hugo New Life, 2020) cu privire la violenta ce se manifesta in cadrul vietii de familie.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00CR002
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Un chemin de vie - Des actes symboliques pour la construction de soi
Teme de interes
Arata-i ca iti pasa!, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-928-1
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole