15%

Jnana Yoga

Eliberare prin cunoastere

Cartea Jñana Yoga descrie esenta filosofiei Vedanta, intelepciunea vedica, Upanishadele sau Bhagavad Gita intr-o maniera stiintifica, moderna.

Jnana-Yoga, alaturi de Karma-Yoga, Bhakti-Yoga si Raja-Yoga ale lui Swami Vivekananda, sunt considerate tratate clasice ale filosofiei hinduse, fiind o comoara de intelepciune pentru oricine cauta sa-si dezvolte cunoasterea spirituala si sa descopere adevarul universal prin intermediul acestei cai.

Swami Vivekananda ofera cititorilor instrumentele necesare pentru a-si transforma viata si lanseaza o invitatie deschisa de a lua parte la aceasta calatorie de evolutie spirituala.


Disponibil in stoc
Jnana Yoga - Eliberare prin cunoastere
36,55 RON 43,00 RON
(-15%)
36,55 RON 43,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
METANOIA
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-630-6550-22-7
Cod Bare EAN
5948417250210

Descriere

Jñana Yoga este una dintre cele patru cai spirituale majore din traditia indiana a practicii yoga, alaturi de Bhakti Yoga (yoga devotiunii), Karma Yoga (yoga actiunii) si Raja Yoga (yoga controlului mental). In Jñana Yoga (calea cunoasterii spirituale) se pune accentul pe dobandirea intelepciunii si a cunoasterii prin realizarea adevaratului sine.

Swami Vivekananda, unul dintre cei mai importanti si influenti ganditori spirituali din India care au contribuit la aducerea filosofiei Vedanta si a practicii yoga in Occident, a scris aceasta carte pentru a-i ajuta pe cititori sa inteleaga si sa aplice invataturile Jñana Yoga in viata lor de zi cu zi. Cartea ofera o prezentare detaliata a diferitelor aspecte ale lui Jñana Yoga, cum ar fi conceptul de Brahman (Fiinta suprema), maya (iluzia) si ahamkara (egoul).

Prin intermediul discursurilor redate in carte, tinute la New York si Londra, in fata unui public insetat de cunoastere spirituala, dar educat in spirit modern, Vivekananda dovedeste o intelegere profunda a modului de gandire occidental, considerand ca filosofia Advaita Vedanta este poate cea mai potrivita pentru oamenii din ziua de astazi. De-a lungul istoriei culturii indiene, de fiecare data cand spiritul religios parea sa dispara, filosofia care sustine nondualitatea si ideea unui Dumnezeu impersonal s-a dovedit a fi solutia salvatoare. Fiind cea mai potrivita pentru oamenii cu tinuta intelectuala, ea a castigat din ce in ce mai mult teren in Europa si in America. Aceasta filosofie reconciliaza stiinta si religia, poezia si filosofia.

*

„Aceasta va fi religia viitorului iar daca vom fi capabili s-o punem in practica, puteti fi siguri ca va fi o religie pentru toate epocile si toate popoarele. Aceasta va fi singura cale acceptabila pentru stiinta moderna, caci ea a ajuns la aproape aceleasi concluzii. Este posibil sa avem intelectul unui Sankara si inima unui Buddha.

„In Vest, acordati aceeasi libertate pe taram social si, in consecinta, aveti o excelenta organizare sociala. Noi nu am acordat libertati in sfera socialului si avem o societate anchilozata. Voi nu ati permis niciodata libera exprimare in chestiuni de ordin religios, impunand cu sabia in mana propriile credinte, rezultatul fiind ca religia este un domeniu subdezvoltat si degenerat in cadrul spiritualitatii europene. In India, trebuie sa descatusam societatea; in Europa, trebuie scoase lan-turile care impiedica propasirea in plan spiritual.”

„Forma umana este mai inalta chiar decat cea a ingerului, fiind cea mai inalta dintre toate formele; omul este fiinta suprema din intreaga creatie, deoarece el dobandeste libertatea.”

„Pana cand impulsul rau nu este total consumat si impuritatile din trecut complet arse, nu este cu putinta ca vreun om sa vada si sa realizeze adevarul.”

„Sotia isi va iubi mai mult propriul sot stiind ca sotul este Insusi Dumnezeu. Sotul isi va iubi mai mult propria sotie stiind ca sotia este Insusi Dumnezeu. Mama isi va iubi mai mult copiii stiind ca acestia sunt Insusi Dumnezeu. Omul isi va iubi cel mai mare dusman stiind ca pana si acesta este Insusi Dumnezeu. Omul va iubi un sfant stiind ca sfantul este Insusi Dumnezeu, iar sfantul va iubi oamenii cei mai abjecti deoarece stie ca in spatele celor mai pacatosi oameni se afla El, Domnul.”

„Pana cand nu veti obtine realizarea, nu exista nicio diferenta intre voi si atei. Ateii sunt sinceri, insa omul care isi afirma credinta in religie fara a incerca sa o realizeze nu este sincer.”

„Daca un adevar atat de nobil precum altruismul nu poate fi practicat in societate, este mai bine ca omul sa renunte la ea si sa mearga in padure. Ar fi un act de veritabila cutezanta.”


CUPRINS

CAPITOLUL I
NECESITATEA RELIGIEI 7

CAPITOLUL II
ADEVARATA NATURA A OMULUI 21

CAPITOLUL III
MAYA SI ILUZIA 42

CAPITOLUL IV
MAYA SI EVOLUTIA CONCEPTULUI DE DUMNEZEU 62

CAPITOLUL V
MAYA SI LIBERTATEA 77

CAPITOLUL VI
ABSOLUTUL SI MANIFESTAREA 90

CAPITOLUL VII
DUMNEZEU IN FIECARE LUCRU 107

CAPITOLUL VIII
REALIZAREA 120

CAPITOLUL IX
UNITATE IN DIVERSITATE 143

CAPITOLUL X
LIBERTATEA SUFLETULUI 159

CAPITOLUL XI
COSMOSUL. MACROCOSMOSUL 175

CAPITOLUL XII
COSMOSUL. MICROCOSMOSUL 185

CAPITOLUL XIII
NEMURIREA 201

CAPITOLUL XIV
ATMAN 214

CAPITOLUL XV
ATMAN: ASERVIREA SI LIBERTATEA SA 232

CAPITOLUL XVI
OMUL REAL SI CEL APARENT 241


Vivekananda Swami

Swami Vivekananda (1863-1902), a fost discipolul preferat al lui Ramakrishna, cel mai mare mistic hindus din secolul al XIX-lea. A fost promotorul introducerii filosofiei Vedanta si Yoga in lumea occidentala. A jucat un rol major in renasterea hinduismului in India  si a contribuit decisiv la conceptual de nationalism in tara sa aflata sub dominatie britanica. A fondat doua organizatii de mare anvergura: Ramakrishna Math si Ramakrishna Mission. In 1893, la Chicago, a introdus hinduismul ca religie majora in Parliament of the World's Religions. Intors in patrie dupa moartea lui Ramakrishna, Vivekananda va strabate tot subcontinentul indian luptind cu perseverenta pentru independenta si bunastarea poporului sau.

In timpul scurtei sale vieti, a tinut sute de conferinte publice, raspindind conceptele fundamentale ale filosofiei Vedanta in Stale Unite, Anglia si Europa. Se considera ca de la el nimeni nu a mai influentat atit de semnificativ gindirea occidentala.

Opera (selectiv)

Karma Yoga (1896)

Raja Yoga (1896)

Vedanta Philosophy: An address before the Graduate Philosophical Society (1896)

 

Postum:

Bhakti Yoga

Jnana Yoga

Raja Yoga (1920)

Speeches and writings of Swami Vivekananda; a comprehensive collection

Complete Works

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00MT021
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - MODERN, MODERN
SKU editii anterioare
00MT015
ISBN editii anterioare
978-973-111-400-2
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-630-6550-22-7
Cod bara editii anterioare
5948417250159
Traducator
Marian Stan

Articole