Toti ne ratacim in desisul din padurea vietii noastre, prinsi in mrejele unor necontenite griji si planuri, in judecarea altora si in stradania noastra asidua de a indeplini cerinte si a rezolva probleme. Captivi in acele hatisuri, lesne pierdem din vedere lucrurile cele mai importante. Uitam cat de mult tanjim sa fim buni si generosi. Uitam de legaturile noastre cu pamantul acesta sacru si cu toate fiintele vii. Si, intr-un sens profund, uitam cine suntem.
Uitarea aceasta face parte din starea de transa – o stare partial inconstienta care, asemenea unui vis, e deconectata de ansamblul realitatii. Cand suntem in transa, mintile noastre sunt ingustate, rigide si, de regula, cufundate in ganduri. Inimile noastre sunt adesea in defensiva, nelinistite sau amortite. Odata ce recunosti semnele transei, vei incepe s-o vezi pretutindeni, in tine si in altii. Esti in transa cand traiesti pe pilot automat, cand te simti izolat si separat de cei din jurul tau, cand fara voia ta te simti speriat, furios, insuficient sau cand te victimizezi.
Vestea buna este ca toti avem capacitatea sa ne eliberam. Cand ne-am ratacit in padure, putem crea un luminis pur si simplu oprindu-ne si nemaidand atentie zarvei gandurilor, pentru a deveni constienti de experienta noastra momentana. Aceasta constientizare vigilenta si directa eu o numesc „prezenta”. Ea mai este numita si constiinta, spirit, natura de Buddha, adevarata natura, minte–inima trezita si multe alte denumiri. Cand suntem complet reconectati la prezenta, ne putem deschide la ce se petrece in interiorul nostru – fluxul schimbator al senzatiilor, sentimentelor si gandurilor – fara a intampina nicio rezistenta. Aceasta ne permite sa traim momentele din viata noastra cu claritate si compasiune. Tranzitia de la a fi pierdut intr-o reactivitate mentala si emotionala inconstienta la salasluirea in plenitudinea prezentei noastre este o trezire din transa.
Incepandu-ne calatoria impreuna, cei patru pasi ai practicii RAIN – Recunoaste, Accepta, Investigheaza si Hraneste – vor fi instrumentul nostru care ne ajuta sa ajungem in prezenta. Simplu spus, RAIN trezeste atentia constienta si compasiunea, le aplica in locurile in care suntem blocati si elibereaza suferinta emotionala. RAIN creeaza un luminis in padurea deasa, iar in luminisul acesta va puteti regasi inima si spiritul, in toata splendoarea lor.
Meditatia mindfulness, Recunoasterea si Acceptarea din practica RAIN, ne pregatesc sa ne trezim din gandurile care ne distrag si sa facem intoarcerea de 180 de grade, aducand o atentie corporala deplina in experienta noastra momentana. In mod inevitabil intalnim tot ce incercam sa evitam: singuratate, suferinta si frici. Si totusi, daca practicam cu regularitate, descoperim ca putem mentine o prezenta echilibrata, generoasa, in mijlocul furtunii. Gratie cunostintelor actuale despre neuroplasticitate, stim acum ca creierul nostru se poate schimba pe toata durata vietii. Aceasta inseamna ca pana si obiceiurile cele mai daunatoare si mai adanc inradacinate pot fi deconditionate. Fraza care rezuma aceasta este: „Neuronii care se stimuleaza reciproc se conecteaza”. Obisnuintele noastre sunt sustinute de tipare repetitive de ganduri, senzatii si comportamente care au creat si consolidat retele neurale in creier. Modificand tiparele noastre de a gandi, a simti si a ne purta, putem modifica aceste retele neurale.
Numeroase studii stiintifice au aratat ca practica mindfulness are un impact direct si pozitiv asupra structurii si functionarii creierului. Daca intram in transa cand ne confruntam cu stresul – agitatia, ingrijorarea, atitudinea critica –, consolidam caile bazate pe frica din mintea noastra. Daca in schimb devenim atenti in perioadele de stres, invatand sa ne oprim pentru a Recunoaste si Accepta experienta, deschidem posibilitatea pentru ceva diferit. In loc sa reactionam din dorintele si fricile noastre trecatoare, putem raspunde situatiilor de viata dintr-o inteligenta, creativitate si grija mai profunde. Aceasta creeaza in creier tipare noi, cai neurale noi, care se coreleaza cu o stare de bine si o pace autentice.
Cu cat spuneti „da” experientei, cu atat deschiderea si prezenta acelui „da” vor fi intiparite in celulele vii si va vor modela intreaga experienta de viata.
Cu cat spuneti „da” experientei, cu atat deschiderea si prezenta acelui „da” vor fi intiparite in celulele vii si va vor modela intreaga experienta de viata. Impreuna, Recunoasterea si Acceptarea permit trecerea de la o transa limitativa la o prezenta spatioasa, mai constienta, capabila sa contina in cele din urma viata in intregime. Din aceasta stare de constientizare atenta veti descoperi raspunsuri noi, creative si pline de compasiune la provocarile vietii.
Obisnuintele noastre adanc inradacinate de a spune „nu”, reactivitatea noastra manioasa, grija anxioasa, atitudinea defensiva, comportamentul dependent si invinovatirea de sine ne impiedica sa traim fiindu-ne fideli noua insine. Cand intrerupem aceste obisnuinte cu o prezenta constienta si ingaduitoare, incepem sa accesam potentialul nostru uman deplin. Aceasta este puterea si libertatea inerente ce se regasesc in „da”. El ne poate ajuta sa punem capat unui conflict prelungit si sa gasim o cale de reconciliere. Putem deveni capabili sa rostim un adevar dificil care ne-a impiedicat sa fim autentici.
Cand ne confruntam cu emotii puternice, deseori este necesar sa adancim prezenta constienta si compasiunea fata de noi insine, trecand la urmatorii doi pasi din RAIN, Investigheaza si Hraneste.
Orice transformare, fie ea individuala sau colectiva, necesita asumarea de bunavoie a riscului. Credintele negative despre noi insine ne pot mentine inchistati, ingusti la minte, separati de inima noastra si suferinzi. Sau le putem considera o chemare la Investigatie, la asumarea minunatului risc cu mindfulness si compasiunea neconditionata a practicii RAIN. In acest caz, incepem sa descoperim cine suntem dincolo de gandurile si credintele noastre. Si incepem sa ne manifestam capacitatea nelimitata de constientizare generoasa.
Exista o lume in spatele celei vizibile, care pulseaza vitalitate in vietile noastre. Este izvorul viselor, atelierul imaginatiei, sursa din care ia nastere toata creatia si in care toti stramosii s-au intors. In orice moment putem fie sa ne indepartam, fie sa intram in congruenta cu inrudirea noastra cu misterul. Doar atunci cand ne luptam ca sa pastram limbajul pe cale de disparitie al frumusetii si al sensibilitatii avem o sansa sa devenim necesari pentru urgentele timpurilor noastre.
Comentarii