Constructorii - Joseph Fort Newton [RECENZIE de Vali Cacioianu]

Constructorii – O cercetare a istoriei si filosofiei Masoneriei - o carte importanta a fenomenului masonic nu numai prin faptul ca a fost scrisa la indemnul Marii Loji din Iowa dar si prin metoda inedita de abordare a subiectului care are toate elementele unui studiu antropologic. Argumentatiile si deductiile sunt clare iar referintele date nu sunt doar la autori francmasoni ci si la cei mai renumiti antropologi ai vremii, ca sa facem referire doar la cei mai cunoscuti, Arthur Evans, James George Frazer.


Nascut in Texas, in 1880, Joseph Fort Newton, a avut parte de o educatie teologica devenind preot baptist dar apetitul sau pentru studiu l-a facut sa-si continue educatia la Harvard, obtinand o diploma in stiinte juridice si chiar mai multe titluri onorifice de doctor la mai multe institutii de invatamant, dintre care si unul in literatura ebraica (Coe College, 1912)
Marcat, probabil, de povestea tatalui sau, francmason, din vremea Razboiului de Secesiune, cand prizonier fiind a fost ajutat de un alt francmason din tabara adversa, s-a initiat in 1900 si s-a dedicat studiului fenomenului masonic.

Constructorii – O cercetare a istoriei si filosofiei Masoneriei este una dintre primele sale carti care a ramas si pana astazi, printre cele mai citite carti din Masoneria ”moderna”. Felul in care aceasta este structurata nu poate sa nu ne duca cu gandul la gradele Francmasoneriei, avand trei capitole si o prefata, numita de autor ”Anticamera”, un fel de ”cabinet de asteptare”, de reflectie al cartii. Dar structura celor trei capitole reprezinta mai mult o abordare antropologica, care are acea ”triada” specifica Destin - Memorie-Identitate, materializata in carte prin Profetia - Istoria – Interpretarea.

 

Joseph Newton pleaca de la doua mari descoperiri ale omenirii agricultura si arhitectura, nascute din nevoile lui hommo sapiens, nevoia de hrana, de adapost si de sacru. Evident el se opreste la nevoia de sacru materializata prin constructia de temple si ulterior de catedrale. Aceasta nevoie se dovedeste a fi universala si felul in care omul a ajuns sa o satisfaca s-a facut dupa niste principii si legi imuabile, care s-au transformat ulterior in principii morale. Firesc uneltele au devenit simboluri ale constructorilor si Geometria principala stiinta ce facea posibila armonizarea creatiei umane cu cea divina. Deasemenea ni se vorbeste si despre legatura dintre ritualurile antice ale Misteriilor egiptene, eleusiene si mithraice si transmiterea unor informatii, unor intelesuri prin trairi si simboluri.

In aceasta carte, alungand iluziile si fantasmele, cu sinceritate si ratiune ne sunt prezentati si acei „negustori ambulanti de mistere care se delecteaza si-i insala pe altii”, cei care sunt seducatori in teoriile lor fantastice dar care fac mai mult rau Ordinului prin diseminarea lor, prin faptul ca se indeparteaza mult de la ”doctrina secreta”, de la Calea Constructorilor si creeaza sperante desarte, producand prejudicii mari.

Doctrina Secreta a francmasonilor, ne spune Joseph Newton, este doar pentru cei pregatiti sa o cunoasca. Ea este accesibila doar cand,

 

 

”devine secretul sufletului sau, realitatea suverana a

sufletului sau, inspiratia faptelor sale, forma, culoarea

si gloria vietii sale”.

 

Secretul este simplu, mult prea simplu pentru a fi descoperit si este ascuns in sufletul aspirantului.

Un lucru inedit in Constructorii este legatura pe care o face Joseph Newton intre Colegiile de Arhitectura romane si Breslele de constructori liberi, prin Maestri Comacini. O legatura de care s-a vorbit uneori dar niciodata explicata si argumentata cu scrieri si referinte clare. Mai mult decat atat, in carte se face o distinctie clara intre constructori in general si constructorii de lacase sacre, temple, catedrale, etc. Un simplu zidar, care construia case sau ziduri de aparare, nu putea avea cunostintele si intelegerea pentru a construi o Casa a Zeului. Era nevoie de o intelegere a Lumii, a proportiilor ei, a formei, a culorii si a materiei. Avea nevoie sa cunoasca secretele Geometriei, principalul instrument care putea „masura” Creatia.

Trecerea de la operativ la speculativ a Francmasoneriei este surprinsa celeritate, cu momente faste si critice, conectate la evenimentele istorice si argumentate cu dovezi din epoca. Deasemenea, autorul, aduce dovezi ca multe dintre curentele ezoterice, cum ar fi kabbalah, rozacrucianismul au fost influentate de filosofia masonica si nu invers.
Pentru Joseph Newton, Francmasoneria este ” ultimul loc pe care un om ar trebui sa-l paraseasca vreodata. Este Religia, nu o religie. Deasupra politicii. Alunga trufia celor bogati ti invidia celor saraci. Masoneria nu a fost facuta sa imparta oameni, ci sa-i uneasca”.
Masoneria este prietenie iar Marele Secret, ..., Marele Secret trebuie descoperit de fiecare pentru ca este un Secret Personalizat.

O carte care te pune pe ganduri si poate, pe ”drumuri”, pe cele ale cunoasterii Creatiei si ale propriei existente.

O recenzie semnata de Vali Cacioianu (antropolog).

 

Urmareste interviul Constructorii - cautatorii de adevar cu Vali Cacioianu si Sorin Lucaci.

 

Comentarii

Carte
Constructorii - O cercetare a istoriei si filosofiei Masoneriei O opera clasica a literaturii masonice, Constructorii ne ofera informatii detaliate si atent cercetate despre istoria timpurie a Francmasoneriei. Cu elocventa si patos, J. F. Newton isi exprima in...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Joseph Fort Newton Povestea lui Joseph Fort Newton incepe cu tatal sau, Lee Newton. Cu putin inainte de incheierea razboiului civil american, Lee este luat prizonier si dus intr-un lagar din Illinois. Devenise cu putin...
Detalii autor
Colectie
ARTA REGALA
Detalii colectie