Lumea și Universul în viziunea lui Carl Sagan - Interviu cu Cristian Presură

În Cosmos, una dintre cele mai cunoscute cărţi de popularizare a ştiinţei din toate timpurile, Carl Sagan a reușit să explice pe înțelesul tuturor fenomenele naturii, povestea Universului, originea vieții, revenind tot timpul la nevoia omenirii de a călători și la curiozitatea cu privire la locul pe care îl ocupam în univers. Cristian Presură (fizician, autor) ne-a vorbit despre importanța operei lui Carl Sagan și felul în care putem folosi cunoașterea științifică pentru a înțelege corect lumea și universul din care facem parte.

Este un sentiment de trăire pe care l-am găsit în cartea Cosmos al lui Carl Sagan. Un sentiment de a trăi și de a te mira. Să ne aducem aminte de acest început al știintei pecare el îl descrie în carte, care este în mare parte și un început de demitizare a poveștilor noastre mitologice care au creat ceea ce suntem noi astăzi. Au creat umanitatea, au creat civilizațiile. Acele povești mitologice încep să fie demitizate și întrebarea se pune, cu ce mai rămânem? Oare nu rămânem mai goi, mai triști, mai vulnerabili?

Iar la această întrebare prin poveștile pe care le dă Carl Sagan în carte, găsești de fapt răspunsurile pe care știința le aduce și pe care Carl Sagan le povestește. Ele sunt în aceeași măsură frumoase așa cum erau și poveștile mitice, și în aceeași măsură cutremurătoare precum erau poveștile mitologice. Răspunsurile lor sunt cutremurătoare. Cumva redescoperim aceeași bucurie a existenței, aceeași mirare a existenței, aceeași cutremurare a existenței.

Cristian Presura

 

Comentarii

Carte
Cosmos Cosmos este una dintre cele mai bine vandute carti dedicate stiintei din toate timpurile. Folosind o proza clara, Sagan ne dezvaluie o lume albastra asemanatoare unei pietre pretioase locuita de o...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Carl Sagan Carl Sagan a fost Profesor de Astronomie si Stiinte Spatiale David Duncan si Director pentru Studii Planetare la Universitatea Cornell. El a jucat un rol de prim rang in programul spatial american...
Detalii autor
Colectie
MATHESIS
Detalii colectie