La intersectia dintre stiinta si spiritualitate, de Andreea Ionescu

 

Daca v-a preocupat vreodata intersectia stiintei cu spiritualitatea, conversatiile facilitate de Mind and Life Institute (fondat de Dalai Lama in 1991 pentru studiul stiintelor contemplative) va furnizeaza un regal de aplicare a logicii in domeniul atat de neclar care este deplin descris de traditia de gandire buddhista, dar pe care stiinta abia acum incepe sa il abordeze. Cartea scoate la iveala o fateta noua a lui Dalai Lama si a calugarilor de rang inalt, care demonstreaza un nivel neobisnuit de instruire, gandire logica si metoda analitica.

 

Dialogurile din carte, consemnate in 2013, se refera exact la acea zona de nestiut, complet tratata de traditii spirituale stravechi (aici sunt foarte interesante informatiile care provin din traditia Madhyamaka), dar la granita neintelegerii metodelor moderne. Intr-unul dintre dialoguri, omul de stiinta obiecteaza major la principiile intangibile si ininteligibile prin instrumentele mintii formulate de radacina filosofica buddhista, fiindca stiinta, in present, este complet legata de elaborarea conceptuala.

Adevarurile conventionale si cele ”ultime” intra in disputa, iar aici vine a doua bucurie a textului:

 

nu este o conversatie in contradictoriu, in care fiecare

parte sa sustina ca stiinta sa este mai adevarata, ci un

demers formidabil de a intelege ipotezele si formularile

celuilalt, pentru a putea construi si elabora impreuna

acele notiuni care nu fac diferenta, ci constituie puntea

dintre cele doua sisteme de analiza a realitatii.

 

Cu o rabdare infinita, fiecare dintre cercetatorii si calugarii implicati in dialog examineaza enunturile celuilalt. Uneori, depun armele (aici este vorba in primul rand de savanti) si, in fata unor notiuni ca reincarnarea sau conceptul de minte clara si luminoasa se retrag, din lipsa de informatie obtinuta prin experienta stiintifica. Dalai Lama, neinfrant, le spune ca, desi acum lipsesc elementele care sa articuleze legatura dintre corpul de cunoastere stiintifica si enunturile buddhista, s-ar putea ca ele sa apara in urmatorul secol… sau peste doua… sau peste trei.

Experimentele dovedesc, fara indoiala, efectul aplicarii unor tehnici buddhiste de meditatie sau complex de factori comportamentali asupra unor masuratori reci, cum ar fi tensiunea arteriala. Cartea este, de altfel, plina de rezultate ale diferitelor teste experimentale avansate, fie ca vorbim de natura materiei si principiul de nedeterminare, explicat de savanti cu eleganta intelegerii profunde a lucrurilor, fie ca este vorba de natura mintii, sediul constiintei sau de elementele de neurostiinta pe care le indrageste atat de mult Dalai Lama.

Un exercitiu stralucit, care te face sa reconsideri ce poate furniza, din punct de vedere filosofic, traditia buddhista si sa intuiesti cat de aproape ajunge stiinta de postulatele fundamentale ale acestei traditii. Un demers care iti face neuronii sa trepideze, caci se discuta ipoteze si notiuni fundamentale de fizica cuantica, texte sacre, anatomie, fiziologie, psihologie si multa, multa filosofie - de la  particular subatomica la structurile cerebrale responsabile pentru memorie si compasiune, de la interactiunea dintre minte si materie la beneficiile practicii contemplative. O carte care se citeste tacticos, cu pauze de digestive si cu exaltarea descoperirii unui demers intelectual remarcabil.


Andreea Ionescu este terapeut holistic, coach, consilier de dezvoltare personala si realizator de emisiune - „Conversatii pentru inima si minte" la Smart FM. Va fi prezenta alaturi de Lucian Octavian Papuc, Luisa Neag si Sorin Lucaci, la lansarea din cadrul targului de carte Gaudeamus Radio Romania, a cartii Manastirea si microscopul: convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness si natura realitatii (duminica, 24 noiembrie, ora 16:00).

 

Comentarii

Carte
Manastirea si microscopul - Convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness si natura realitatii Intr-o societate care evolueaza catre o cat mai mare deschidere si toleranta, spiritualitatea si stiinta conlucreaza pentru a ne oferi o viziune completa asupra adevarului, in care stiinta ofera...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Dalai Lama Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea...
Detalii autor
Colectie
DIALOGURI
Detalii colectie