La sfarsit de an, editorii Herald au realizat o selectie de titluri care ne provoaca mintea si ne deschid ochii pentru ne a percepe mai bine pe noi si pe ceilalti. Decopera cum pot ideile, conceptele si metodele expuse in aceste carti, sa ofere o noua perspectiva asupra vietii.
Fie ca iti doresti sa creezi relatii mai bune cu ceilati, sa te intelegi corect pe tine bazandu-te pe cunostinte demonstrate stiintific, sa plonjezi in universul infinit al explorarii personale si spirituale, aceste carti te vor ajuta sa intelegi diverse concepte si traditii si sa le transformi in solutii care te vor ajuta sa evoluezi.
1. „Meditatia si Cabala" de Aryeh Kaplan
Aryeh Kaplan (1934-1983) a fost un rabin ortodox de origine americana, detinand, de asemenea, si o licenta in fizica. Traducator din Tora si exeget al Cabalei, el ne ofera in lucrarea de fata o prezentare a instrumentelor practice, meditative, utilizate de acest sistem, intr-un stil care imbina traditia si modernitatea.
2. Cartea „Ce este Sufismul?” de Martin Lings reprezinta o introducere in conceptele metafizice ale acestei „traditii a Inimii”, in istoria si metodele acesteia, precum si o enumerare a maestrilor importanti, inspiratori ai diverselor confrerii sufi.
3. „Pe taramul fantomelor infometate. Prizonier in lumea dependentei" de Gabor Mate reprezinta o descriere elocventa a celor mai importante concluzii ale studiilor stiintifice din domeniul neurobiologiei adictiei. Dr. Gabor Maté invita la compasiune, flexibilitate si, nu in ultimul rand, la acceptare. El ne vorbeste despre durere, despre trauma, dar si despre puterea autenticitatii si a relatiei umane.
4. In cartea sa „Mindsight: noua stiinta a transformarii personale", dr. Daniel J. Siegel ne introduce conceptul de „Mindsight" sau atentia concentrata care ne permite sa vedem mecanismele interne ale mintilor noastre si ne ajuta sa fim constienti de procesele noastre mintale, fara sa fim acaparati de ele. Vom invata sa ne decuplam pilotul automat al comportamentelor si al raspunsurilor noastre reflexe adanc inradacinate si sa scapam din capcanele emotionale reactive, in care avem cu totii tendinta de a ne lasa prinsi la infinit.
5. „Noaptea intunecata", Sfantul Ioan al Crucii
Avem in fata un text clasic al spiritualitatii crestine si universale – parcursul, plin de incercari, al sufletului insetat de Iubire, intre imperfectiunea celui incatusat de patimile lumii si starea glorioasa a uniunii cu Dumnezeu. Noaptea intunecata nu este numai o scriere mistica, al carei scop este redarea experientei sublime a plenitudinii inefabile a unirii cu Dumnezeu, ci si o exemplara creatie literara, scrisa intr-un stil agreabil, presarat cu numeroase exprimari aparent contrastante: raza a intunericului, pace nedesavarsita, anxietate a iubirii, lumina intunecoasa.
6. „Cartea celor cinci cercuri - Go Rin no Sho", Miyamoto Musashi
Lecţia de viaţa oferita de Musashi este una aparte, cartea de fata poate constitui o lectura interesanta din mai multe puncte de vedere. In primul rand poate fi vorba de cunoasterea personala si de posibilii pasi pentru imbogaţire spirituala interioara si de a-ţi desavarsi strategia de abordare a unor situaţii dificile, dar si o calatorie in istoria si traditiile Japoniei.
7. „Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala", Alan Watts
Volumul de fata cuprinde o serie de eseuri care sintetizeaza gandirea lui Alan Watts cu privire la extraordinar de actuala tema a raportului omului cu lumea materiala. Ideea de baza care strabate aceasta carte este ca omul civilizat confunda simbolul cu realitatea, modul sau de a descrie si de a masura lumea cu lumea insasi si, astfel, se trezeste in situatia absurda de a prefera banii in detrimentul bogatiei si ingurgitarea meniului in detrimentul consumului hranei adevarate.
8. „Dansul relatiilor" de Harriet Lerner
Indiferent daca este vorba despre partenerul de viata, un parinte, o sora sau un prieten, Dansul relatiilor ne invata cum sa gestionam cele mai importante relatii din viata noastra cu claritate, incredere si iubire. In aceasta carte autoarea, Harriet Lerner, psiholog clinician, terapeut de orientare cognitiv-comportamental, specializat in psihologie feminina si relatii de familie, foloseste multe exemple din sesiunile ei de terapie pentru a te ajuta sa faci schimbari de durata in viata si relatiile tale.
O cuprinzatoare introducere in tainele Shivaismul Kashmirian care te va face sa te gandesti intr-un mod foarte profund la natura realitatii. Mark Dyczkowski este un pionier in cercetarea limbii sanscrite, a traditiilor Indiei si, in particular, al traditiei tantrice, atat la modul academic, cat si la cel practic, ne ofera o noua si profunda perspectiva asupra interpretarilor Tantrei, in special ale scolii shivaite a Vibratiei (Spanda), sugerandu-ne totodataunele metode pentru a atinge realizarea sinelui.
10. „Marele tot. De la originea universului si a vietii pana la sensul existentei" de Sean Carroll
In aceasta carte, Sean Carroll articuleaza in mod elegant, cu o inteligenta profunda si lucida, intr-un limbaj lipsit de pretiozitate, viziunea asupra lumii sustinuta de naturalismul contemporan. Marele Tot ne arata cum conceptia stiintifica despre lume ne imbogateste modul in care intelegem universul si in care ne vedem pe noi insine. Prezentand o imagine fidela a universului, cartea este de asemenea o meditatie plina de serenitate asupra nevoii noastre de sens.
Comentarii