Cartea celor cinci cercuri

Go Rin no Sho

Opera cea mai cunoscuta a lui Musashi este Gorin no sho (Cartea celor cinci cercuri) cartea de capatai a luptei cu sabia (kendo) si - totodata - un tratat clasic despre artele martiale in general - continand atat principiile Caii Strategiei - cat si elemente ale filosofiei Zen.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Cartea celor cinci cercuri - Go Rin no Sho
Colectia
ZEN
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-678-5
Cod Bare EAN
5948417050315

Descriere

Incearca sa fii nepartinitor in orice imprejurare.
Nu fi invidios pe ceilalti.
Nu te mahni pentru despartiri.
Nu te inconjura cu lucruri de pret, caci nu iti sunt
de niciun folos.
Nu te infricosa de moarte.
Preamareste‑i pe toti Iluminatii (buddha) si pe
toti zeii, dar nu te bizui pe ei.
Nu te indeparta nicicand de Calea strategiei.

Extras din Dokkodō
(testamentul filosofic al lui Miyamoto Musashi)

Fara indoiala, opera cea mai cunoscuta a lui Musashi este Gorin no shō ("Cartea celor cinci cercuri"), scrisa in 1645, cu doar cateva saptamani inaintea mortii sale, si adresata discipolului sau, Terao Katsunobu. Socotita cartea de capatai a luptei cu sabia (kendō), aceasta poate fi considerata deopotriva un clasic despre artele martiale in general, intrucat abordeaza atat principiile luptei individuale cat si pe cele ale confruntarilor dintre armate. Musashi a scris despre arta luptei cu sabia in asa fel incat invatatura sa poate fi urmata atat de un incepator cat si de un maestru in kendō, desigur la diferite niveluri.

Specialistii in strategie militara pun "Cartea celor cinci cercuri" alaturi de alte lucrari clasice in domeniu, precum Arta razboiului a lui Sun Tsu din traditia chineza sau Arthashastra a lui Chanakya din traditia indiana. De‑a lungul vremii Gorin no shō s‑a bucurat de o popularitate crescanda, interesul fata de metodele si tehnicile expuse in acest tratat venind nu doar din partea celor interesati de artele martiale, ci si din partea marilor corporatii, dovedind ca principiile expuse aici sunt valabile pentru orice forma de competitie.

Practic, "Cartea celor cinci cercuri" cuprinde invataturile pe care Musashi le‑a oferit discipolilor sai in salile de antrenament (dōjō). Cele cinci capitole ale cartii trimit la ideea ca exista diferite elemente ale luptei, asa cum exista diferite elemente alcatuitoare ale lumii, ale caror naturi si calitati sunt descrise de buddhism, shintoism si alte religii orientale. Cele cinci capitole cuprind metodele sau tehnicile de lupta care sunt asociate cu si descrise de astfel de elemente.

▪ Capitolul "Pamant" serveste ca introducere si vorbeste in mod metaforic despre artele martiale, conducerea luptei si antrenament ca despre arhitectura si constructia unei case.

▪ Capitolul "Apa" descrie stilul de lupta al lui Musashi, numit Niten ichi‑ryū sau "Doua ceruri, un stil". Sunt descrise atat tehnicile de baza cat si principiile fundamentale.

▪ Capitolul "Vant" contine un joc de cuvinte, deoarece caracterul japonez utilizat poate insemna deopotriva "vant" si "stil". Aici Musashi prezinta elementele de baza ale scolilor de lupta contemporane, considerand ca acestea sunt niste erezii, intrucat amagesc pe discipoli si ii indeparteaza de adevarata Cale a samuraiului.

▪ Capitolul "Vid" este un scurt epilog, care descrie in termeni esoterici invatatura Zen care l‑a influentat pe Musashi in ceea ce priveste starea corecta a mintii.

Se spune ca trebuie sa citesti Gorin no shō si Dokkodō, pentru a putea sa practici patruns fiind de principiile adevaratei Cai si sa intelegi ce voia sa spuna Miyamoto Musashi atunci cand vorbea despre transformarea lui Setsuninto (sabia care ia viata) in Katsujinken (sabia care da viata).

Perfectionati-va cele doua virtuti: intelepciunea si vointa, ascutiti-va cele doua insusiri: perceptia si intuitia. Cand mintea voastra va fi perfect limpede, iar ceturile nedumeririlor se vor risipi, atunci va apare adevaratul vid.

Bazati-va pe ceea ce este cu adevarat drept! Practicati strategia aplicand-o cat mai cuprinzator! Ganditi-va numai la dreptate, la claritate si la maretie! Faceti-va o Cale din vid! Si considerati Calea insasi ca fiind vidul!

Miyamoto Musashi, Cartea Vidului

CUPRINS


PREFATA ............... 5


CUVANT-INAINTE
(al lui Miyamoto Musashi) ............... 29


CAPITOLUL I - Pamant ............... 33
CAPITOLUL II - Apa ............... 65
CAPITOLUL III - Foc ............... 101
CAPITOLUL IV - Vant ............... 139
CAPITOLUL V - Vid ............... 163


ANEXE............... 167


Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi, cel mai vestit samurai al Japoniei, s‑a nascut in provincia Harima. La varsta de 13 ani s-a angajat in prima sa lupta, avandu‑l ca adversar pe Arima Kihei (1596). La 21 de ani, a purtat una dintre cele mai vestite lupte ale sale, ce a avut loc la periferia orasului Kyoto. Adversarii sai apartineau familiei Yoshioka si el s-a luptat succesiv cu trei dintre membrii acesteia, invingandu‑i pe toti.

Timp de doua decenii, cariera lui va fi putin cunoscuta. Poate ca a hoinarit, de la rasaritul la apusul Japoniei, pentru a se perfectiona. S-ar parea ca, in tot acest rastimp, el ar fi vrut sa aplice principiile luptei individuale la confruntarea dintre doua armate si sa creeze o filosofie aplicabila atat la dueluri cat si la infruntarea dintre doua osti.

In tot acest rastimp a participat la campanii militare si s-a duelat cu peste 60 de adversari, iesind invingator de tot atatea ori.

Toata viata Musashi a ramas celibatar, dar a infiat un copil. In 1640, pe cand avea 57 de ani, a fost chemat de catre seniorul Hosokawa Tadatoshi ca maestru de arme. La 12 mai 1645 si‑a daruit sabiile si saua, pentru a i se pastra amintirea vie. A murit pe 19 mai, la varsta de 62 de ani. Asa cum i-a fost dorinta, a fost ingropat imbracat in armura.

*

Opera lui Miyamoto Musashi

Om al vremii sale, spirit complex si cuprinzator, Musashi a scris: "Cand ai atins Calea strategiei nu va mai fi niciun lucru care sa‑ti ramana necunoscut" si "Vei vedea Calea in orice". Aproape de necrezut, el a fost un artizan priceput si un artist de mare rafinament;  realizat capodopere in tehnica tusului pe hartie, abordand subiecte foarte diverse: flori, pasari, dragoni, copaci uscati, zeitati shintoiste. Era un caligraf foarte subtil, cea mai cunoscuta lucrare a sa fiind "Senki" (Spiritul razboiului). Exista de asemenea figurine de mici dimensiuni ce vadesc o buna stapanire a sculpturii. Musashi a realizat lucrari in metal si a fondat scoala de artizani specializati in tsubo (garzi de sabii), care isi insemna productiile cu marca "Niten" (dupa pseudonimul lui). Se spune ca a scris si alte poeme si cantece,  care nu au ajuns insa pana la noi. Chiar si in Gorin no shō

, Musashi sustine ca este necesar ca samuraii sa inteleaga si alte profesii si arte.

Cartile scrise de Musashi se refera in exclusivitate la ceea ce el numea "Calea strategiei" sau "Calea luptatorului", si expun conceptiile sale asa cum sunt reflectate de "Scoala celor doua ceruri" (Niten no ichi-ryū). Acestea sunt:

▪ Hyodokyo ("Oglinda Caii strategiei");

▪ Hyoho Sanjugo Kajo ("Strategia in treizeci si cinci de lectii").

▪ Hyoho Shiji Kajo ("Patruzeci si doua de instructiuni referitoare la strategie");

▪ Gorin no shō ("Cartea celor cinci cercuri"); lucrarea a fost daruita discipolului sau Terao Katsunobu;

▪ Dokkodō ("Calea pe care s‑o urmezi de unul singur"). Aceasta ultima lucrare, dedicata discipolului sau Terao Magonojo, a fost scrisa cu o saptamana inaintea mortii lui Musashi. De dimensiuni restranse, cuprinzand doar douazeci si unu de precepte, exprima intr‑o forma lapidara viziunea sa ascetica asupra vietii.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000E031
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Cartea Apei, Cartea Focului, Cartea Pamantului, Cartea Vantului, Cartea Vidului, Cele cinci carti
Titlul original
Go Rin no Sho, The Book of Five Rings, The Book of Earth, The Book of Water, The Book of Fire, The Book of Wind, The Book of Void, Traite des Cinq Roues
Teme de interes
Budism (zen), Budism (zen) - CLASIC, CLASIC, Invataturile Maestrilor Spirituali, Redefinirea masculinitatii
SKU editii anterioare
000E16
ISBN editii anterioare
978-973-111-131-5
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-678-5
Cod bara editii anterioare
5948417050162
Traducator
Maria Genescu

Articole