Yoga si starea de bine, de Sorin Lucaci

 

Lumea asociaza yoga cu exercitiul fizic. Yoga nu este sport, este un mod de viata, este o alegere constienta care implica mintea, corpul si sufletul. Este o cale pe care o putem urma sau nu. Yoga a aparut in India din cele mai vechi timpuri si a fost utilizata cu scopul de a contopi mintea, organismul si sufletul. Pentru a practica yoga, este importanta si invatarea unei forme de control a mintii si de umplere a constiintei.

 

Poate fi dificil sa alungi gandurile si sa reduci la tacere vocile din cap atunci când corpul sta nemiscat. Sunt foarte multe scoli si forme de practicare yoga. Hatha in sanscrita inseamna „dornic”, iar yoga se traduce prin „uniune” sau „comuniune”. Acest lucru se intelege ca meditatie prin actiune. Hatha inseamna si „efort” in limba sanskrita si se refera la acel efort care este depus pentru a realiza asanele, apoi practicile mai subtile (tehnicile de respiratie pranayama, bandha-urile – accesarea centrilor energetici subtili), pentru ca in cele din urma sa ajungem la meditatie.


Beneficiile practicarii yoga

Multi practicieni ai terapiilor complementare sunt constienti de puterea de vindecare a acestei scoli traditionale a hinduismului. In timp, s-a demonstrat eficienta acesteia pentru prevenirea si tratarea multor boli. Insusi medicii care exploreaza terapiile alternative recomanda persoanelor care sufera de anumite afectiuni (dureri de spate, diabet, stres si oboseala), sa efectueze exercitii yoga. Pentru a avea grija de corpul nostru este important sa ne preocupam de starea de constiinta; deoarece corpul este un instrument al constiintei noastre si aceasta constiinta poate sa actioneze in mod direct asupra lui ca sa obtina de la el ceea ce doreste.

 

 Pozitii usoare pentru incepatori

 

Pozitia razboinicului

 
Departeaza picioarele, apoi indreapta-l pe cel drept, orienteaza-l spre exterior si indoaie genunchiul stâng. Ridica bratele si tine-le intinse lateral, la nivelul umerilor. Mentine abdomenul incordat.

 

 

Pozitia câinelui

Din picioare, pozitionati-va palmele intinse in jos pe saltea, tinând mainile perfect intinse, astfel incat corpul sa formeze litera "V".

 

 

Pozitia podului

Asaza-te pe podea, pe spate, cu mâinile intinse in lateral. Cu genunchii indoiti, impinge in picioare pâna când ridici bazinul de pe podea, mentine soldurile paralele cu podeaua si pieptul ridicat catre barbie.

 

 

Comentarii

Carte
Hatha Yoga - Context, teorie, practica Dupa cum sugereaza subtitlul, scopul lucrarii de fata este sa exploreze teoria si practica hatha in contextul lor propriu. Numai tinand seama de acest context se poate spera sa se faca progrese in...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Mikel Burley Este doctor in filosofie si actualmente profesor asociat de religie si filosofie la School of Philosophy, Religion and History of Science (PRHS), in cadrul Universitatii din Leeds. Specializare in...
Detalii autor
Colectie
TANTRA
Detalii colectie