15%
Mikel Burley

Hatha Yoga - Context, teorie, practica

Categorii: Căi către sine prin înțelepciunea Indiei , Hindusm (tantra) , Hindusm (tantra) - MODERN , MODERN , Obiective si intentii pentru 2021 , Sanatate si imunitate , Selectia editorului

Hatha-yoga nu-si propune doar sa ne faca sa ne simtim mai bine la nivel fizic - ci contine totodata practici ascetice intensive pentru purificarea fizica si psihica. Este o cale catre Iluminarea deplina sau realizarea Sinelui - si nu doar un sistem preliminar sau orientat exclusiv asupra corpului. Prin urmare - hatha-yoga clasica include - dar depaseste cu mult abordarile uzuale din yoga moderna - orientate spre exercitiu / terapie.

Stoc limitat
Hatha Yoga - Context, teorie, practica
Hatha-yoga nu-si propune doar sa ne faca sa ne simtim mai bine la nivel fizic - ...
29,75 RON 35,00 RON
(-15%)
29,75 RON 35,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Dupa cum sugereaza subtitlul, scopul lucrarii de fata este sa exploreze teoria si practica hatha in contextul lor propriu. Numai tinand seama de acest context se poate spera sa se faca progrese in intelegerea praxisului complex asociat cu hatha-yoga. „Contextul” sau „fundalul” avut in vedere este in linii mari unul filosofic - cuprinzand aspecte epistemologice si metafizice si incluzand notiunea esentiala de identitate-de-sine – dar cuprinde de asemenea domeniile mitologiei, cosmologiei, istoriei si fiziologiei.

Asa cum am remarcat deja, temele majore care coloreaza mozaicul filosofiei hatha sunt impartasite de multe alte curente ale gandirii indiene si de aceea hatha nu poate fi studiata in izolare. Demersul autorului a implicat examinarea si asamblarea de materiale dintr-o gama larga de surse, evaluarea acelor materiale si extragerea semnificatiei lor in relatie cu traditia hatha. Folosind cuvintele lui Mircea Eliade, in cazul tratatelor de hatha, „doar anevoie poate fi distins «concretul» de «simbolic», sādhana tantrica propunandu-si tocmai transsubstantializarea oricarei experiente «concrete», transformarea fiziologiei in liturghie”.

Hatha-yoga nu cauta pur si simplu experiente transcendente. Obiectivul ei este sa transforme corpul uman pentru a face din el un vehicul demn de realizarea Sinelui.

***

Dintre diferitele ramuri ale yoga, hatha-yoga este probabil cea mai cunoscuta, dar, din acelasi motiv, poate si cel mai putin inteleasa. In Vest, practica yoga este definita in prezent prin āsane sau postùri ale corpului, cel mai usor de perceput pentru mintea apuseana, care este orientata spre exterior. Dar hatha-yoga inseamna mult mai mult decat āsane. Ea este un sistem complet si integral de dezvoltare spirituala a corpului, a mintii si a sufletului. Nu este doar un sistem fizic sofisticat, ci include in acelasi timp cunostinte aprofundate despre corpul subtil, centrii si chakrele sale. Sunt descrise in detaliu nu doar āsanele, ci si prānāyāma, mantrele si meditatia.

Scopul practicii āsana in hatha-yoga traditionala difera fata de cel al majoritatii grupurilor moderne. Hatha-yoga nu-si propune doar sa ne faca sa ne simtim mai bine la nivel fizic, ci contine totodata practici ascetice intensive pentru purificarea fizica si psihica. Este o cale catre Iluminarea deplina sau realizarea Sinelui, si nu doar un sistem preliminar sau orientat exclusiv asupra corpului. Prin urmare, hatha-yoga clasica include, dar depaseste cu mult, abordarile uzuale din yoga moderna, orientate spre exercitiu / terapie.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00RA010
Colectia
TANTRA
Autor
Mikel Burley
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Hatha-Yoga Its Context, Theory and practice
Teme de interes
Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, Hindusm (tantra), Hindusm (tantra) - MODERN, MODERN, Obiective si intentii pentru 2021, Sanatate si imunitate, Selectia editorului
Limba
Romana
Nr. pagini
320
ISBN
978-973-111-529-0
Traducator
Walter Fotescu