15%

Opere complete

Cele mai importante invataturi despre realizarea Sinelui scrise de Bhagavan Sri Ramana Maharshi si editate de Arthur Osborne

Arthur Osborne (Autor), Ramana Maharshi (Autor)

Aceasta lucrare contine aproape tot ce a fost scris de Bhagavan Sri Ramana Maharshi, scrierile sale inspirate precum si o serie de traduceri din texte apartinand filosofiei clasice advaita, reprezentand esenta invataturilor sale.

Disponibil in stoc
Opere complete - Cele mai importante invataturi despre realizarea Sinelui scrise de Bhagavan Sri Ramana Maharshi si editate de Arthur Osborne
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
Serie autor: Ramana Maharshi
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
304
ISBN
978-973-111-898-7
Cod Bare EAN
5948417410065

Descriere

Aceasta lucrare contine aproape tot ce a fost scris de Bhagavan Sri Ramana Maharshi, scrierile sale inspirate precum si o serie de traduceri din texte apartinand filosofiei clasice advaita, reprezentand esenta invataturilor sale. Aceste texte se impart in doua categorii: unele care descriu calea abandonarii prin iubire si devotiune fata de Divin si altele care sunt mai doctrinare. Din prima categorie fac parte cele Cinci imnuri catre Sri Arunachala, muntele sfant care l-a inspirat pe Ramana sa-si inceapa calatoria spirituala si pe care el il considera a fi o intruchipare a lui Dumnezeu. Despre primul dintre aceste imnuri, „Ghirlanda matrimoniala a literelor”, se spune ca „se numara printre cele mai profunde si emotionante poezii din orice limba”, exprimand atitudinea sufletului care aspira la uniunea cu Dumnezeu. Sri Bhagavan a afirmat ca acei cautatori care ii vor studia lucrarile vor dobandi cu siguranta Beatitudinea Eliberarii.

*

„63. Priveste-ma! Gandeste-te la mine! Atinge-ma! Maturizeaza- ma! Fa-ma una cu Tine, O, Arunachala!

64. Acorda-mi Gratia Ta inainte ca otrava amagirii sa ma cuprinda si, ridicandu-mi-se la cap, sa ma ucida, O, Arunachala!

65. Priveste-ma si risipeste iluzia! Daca nu vei face Tu asta, cine ar putea interveni manifestand Gratia insasi, O, Arunachala?

66. Cu nebunia pentru Tine m-ai eliberat de nebunia (pentru lume); daruieste-mi acum leacul pentru orice nebunie, O, Arunachala!”

Ghirlanda matrimoniala a literelor

„1. Voi, care vreti sa sarbatoriti o zi de nastere, intrebati-va mai intai cine a fost nascut. Adevarata zi de nastere a cuiva este cea in care el patrunde in Fiinta Eterna ce straluceste de-a pururi fara nastere sau moarte.
2. Ca in nicio alta zi, in ziua de nastere omul ar trebui sa-si planga caderea (in Samsara). A o celebra ca pe o sarbatoare este ca si cum ai impodobi sau ai ridica in slavi un cadavru. Intelepciunea inseamna a-ti cauta propriul Sine si a te contopi in El.”

Strofe scrise in legatura cu Sarbatorirea zilei de nastere a lui Bhagavan

„Actiunile sunt recomandate doar pentru purificarea mintii, nu si pentru realizarea Sinelui. Pentru a cunoaste adevarul Sinelui este necesara doar interogarea de sine, nu actiuni fara de numar. Cel care confunda o franghie cu un sarpe cade prada fricii, iar aceasta frica si acest chin pot fi indepartate doar prin cunoasterea faptului ca avem de-a face cu o franghie. Un prieten care stie aceasta ii spune, iar persoana in cauza cerceteaza, descoperind ca asa este. Nu exista nicio alta cale.”

Vivekachudamani

CUPRINS

PREFATA 11

PARTEA INTAI

OPERE ORIGINALE

PROZA
1. Interogarea de sine 23
2. Cine sunt eu? 54
3. Indrumarea spirituala 63

Capitolul I 65
Invatatura (Upadesa)

Capitolul II 69
Practica (Abhyasa)

Capitolul III 81
Experienta (Anubhava)

Capitolul IV 84
Realizarea (Arudha)

POEME

4. Cinci Imnuri pentru Arunachala 89
Ghirlanda Matrimoniala a Literelor 94
(Akshara Mana Malai)
Colierul cu Noua Nestemate 105
Unsprezece Versuri pentru Sri Arunachala 107
Opt Strofe pentru Sri Arunachala 110
Cinci Strofe pentru Sri Arunachala 112

5. Esenta Invataturii 117
(Upadesa Saram)

6. Realitatea in patruzeci de strofe 122
(Ullladu Narpadu) Realitatea in Patruzeci de Strofe:
Anexa 129

7. Cinci Strofe despre Sine 136

8. Versuri Diverse 138
Cantecul Turtei Indiene (Poppadum) 138
Cunoasterea Sinelui (Atma-Vidya) 140
Strofe scrise in legatura cu Sarbatorirea Zilei de Nastere a lui Bhagavan 141
Indispozitia Stomacului 142
Noua Strofe Razlete 142
Scuzele adresate Viespilor 144
Raspunsul adresat Mamei 144
Pentru Insanatosirea Mamei 145
Arunachala Ramana 146
Sinele din Inima 146

9. Strofe Ocazionale 148
Tiruchuzhi 148
Hara si Uma 148
Orasul de bastina si parintii 148
Semnele specifice lui Muruga 149
Versuri despre Subrahmanya 149
Pestera Virupaksha 150
Vaca Lakshmi 150
Ganesa 150
Vishnu 150
Dipavali 151
Miracolul lui Dakshinamurti 151
Sinele 151
Eliberarea 152
Tacerea 152
O litera 152
Somn in stare de veghe 152
Un Jnani si trupul sau 152

PARTEA A DOUA
ADAPTARI SI TRADUCERI

10. Cantecul Celest 155

11. Traduceri din Agama 160

Atma Sakshatkara
(Cunoasterea Atotcuprinzatoare) 161
Devikalottara (Introducere de Sri Bhagavan) 171

12. Traduceri din Shankaracharya 185
Dakshinamurti Stotra (Introducere de Sri Bhagavan) 185
Guru Stuti 188
Hastamalaka Stotra 190
Atma Bodha
(Cunoasterea Sinelui) 193
Vivekachudamani 202
Drik Drisya Viveka 261
ALTE TRADUCERI
Vichara Mani Mala
(Ghirlanda de Nestemate a Introspectiei) 267
Din Srimad Bhagavatam si Rama Gita 281
Cine este Hara 281
Ramana Ashtottara Satanamastotra 282
Inima si Creierul 283
Na Karmana 285

ANEXA

Sri Ramana Nool Thirattu 287
Cum a aparut Introducerea Operelor Complete 287

Operele Complete ale lui Ramana Maharshi
Prefata lui T.K. Sundaresa Iyer (Tradusa din originalul tamil) 289

GLOSAR 293
Observatii asupra pronuntiei 303


Arthur Osborne

Arthur Osborne (1906-1970), autor britanic care a scris pe teme legate de spiritualitate, a fost un discipol influent si biograf al lui Ramana Maharshi. A studiat timp de doi ani la Oxford, dar apoi a parasit mediul universitar, dezamagit de cultura academica, și in 1936 a pornit intr-o calatorie spirituala care l-a adus in cele din urma la Ramana Maharshi. Printre volumele scrise de Osborne se numara: Ramana Arunachala; seven essays on Bhagavan Sri Ramana Maharshi, Ramana Maharshi and the path of self-knowledge, The incredible Sai Baba, The Collected Works of Sri Ramana Maharshi (in colaborare cu Ramana), My Life and Quest.

Alte carti de Arthur Osborne

Ramana Maharshi

Ramana Maharshi (1879-1950), s-a nascut in oraselul Tiruchuzhi, din provincia Tamil Nadu. Dupa moartea tatalui sau, cand abia implinise doisprezece ani, se muta la Madurai. In 1896 are loc marea sa experienta transformatoare – trecerea prin moarte, urmata de realizarea Sinelui. Isi paraseste caminul si familia si se indreapta spre Arunachala. Se stabileste in pestera Virupaksha unde va locui vreme indelungata. Aici i se vor alatura primii discipoli, carora le va impartasi invatatura sub forma unor raspunsuri la chestiuni pe teme spirituale. Acestea se vor regasi in opusculele Vichara Sangraham (Introspecţia) si Nan Yar? (Cine sunt eu?), care pot fi considerate primele sale lucrari.

De asemenea, Ramana Maharshi compune diferite imnuri inchinate Arunachalei, stranse ulterior intr-o culegere foarte pretuita de devotii sai. Despre aceste carti, Ramana va spune: „Toate poeziile mele s‑au înfiripat la dorinta unuia sau a altuia, in legatura cu cate un eveniment concret. Chiar si Patruzeci de versuri despre Realitate, cea atat de tradusa si comentata, nu a fost gandita ca o carte, ci consta din versuri concepute in diverse perioade. Singurele poeme ivite spontan, obligandu‑ma, as putea spune, sa le notez, fara ca nimeni sa mi‑o ceară, sunt Unsprezece stante in cinstea lui Sri Arunachala si Opt stante catre Sri Arunachala."

In 1922, mama sa, Alagammal, moare, fiind ingropata la poalele muntelui Arunachala. Incepand cu acelasi an, Maharshi intemeiaza Sri Ramanashram, asezamant ce se va extinde in anii urmatori ca urmare a cresterii numarului de devoti. Printre cartile „scrise" in aceasta perioada mentionam: Upadesa Saram (Esenta invataturii), Upadesa Manjari (Buchetul de sfaturi spirituale), precum si numeroase comentarii la lucrari vedantice. Pana la moartea sa, petrecuta in 1950, Ramana va impartasi invatatura sa eliberatoare miilor de discipoli si de pelerini sositi din toate colturile Indiei si din Occident.

***

„Calea cunoasterii inseamna doar sa te afunzi inauntru cu mintea, fara a rosti cuvantul «Eu», si sa cercetezi de unde mintea, ca „«Eu», rasare. A medita «Acesta nu sunt Eu» sau «Acela sunt Eu» poate fi de ajutor, dar cum ar putea reprezenta Investigatia? Cand mintea, investigand launtric «cine sunt eu?», ajunge in inima, ceva propriu inimii insesi se manifesta ca «Eu‑Eu», astfel incat eul individual trebuie să se plece rusinat. Desi se manifesta, nu este Eu prin natura, ci Perfectiunea insasi, si aceasta este Sinele".

Ramana Maharshi, Patruzeci de stante

***

„Ramana ne daruieste o religie a spiritului care ne ajuta sa ne eliberam de dogme si su­perstiţii, de ritualuri si ceremonii, pentru a trai ca spirite libere. Esenta tuturor religiilor e o problema intima si personala, un raport individual cu Divinul. Nu atat prea­slavire, cat cautare; o cale de devenire, de eliberare.”

Dr. S. Radakrishnan, fost vicepresedinte al Indiei

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00RM006
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Collected Works Of Sri Ramana Maharshi
Teme de interes
Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-898-7
Traducator
Marian Stan

Articole