15%

Eliberarea de cunoscut

Eliberarea de cunoscut este o introducere in opera lui Krishnamurti si o sursa de intelepciune si inspiratie. Fiind o expunere succinta si fluida a filosofiei sale, volumul exploreaza in profunzime, dar accesibil multe dintre temele centrale ale invataturii sale. Capitolele includ Invatarea despre noi insine, Cunoasterea de sine, Campul constintei, Preocuparea de sine, Cautarea placerii, Violenta, Conflictele, Libertatea, Iubirea, Gandirea, Timpul.

Deschide usa catre transformarea societatii si relatiilor dintre oameni, cu un volum care ne invita sa privim in interior pentru a examina natura sinelui, si in exterior pentru a arata cum societatea poate fi schimbata in bine. Schimbandu-se mai intai pe ei insisi, indivizii pot schimba apoi structurile relatiilor lor si, in cele din urma, intreaga structura a societatii.


Disponibil in stoc
Eliberarea de cunoscut
28,05 RON 33,00 RON
(-15%)
28,05 RON 33,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
Serie autor: Jiddu Krishnamurti
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
176
ISBN
978-973-111-901-4
Cod Bare EAN
5948417380092

Descriere

Jiddu Krishnamurti (1895-1986) este considerat de catre revista Time „unul dintre cei cinci sfinti ai secolului XX”, iar Dalai Lama l-a numit „unul dintre cei mai mari ganditori ai veacului nostru”.

In aceasta carte, Krishnamurti arata cum se pot elibera oamenii in mod radical si imediat de tirania asteptarilor. Timp de generatii ne-am lasat ghidati si modelati de schemele impuse de societate, de religie, de numeroase forme de autoritate. Krishnamurti sustine ca adevarul este viu si mereu in miscare, neavand un salas anume; prin urmare, nu exista autoritati de care sa depindem si care sa ne indrume. Eliberarea de cunoscut ne invata sa gandim si sa respingem fragmentarea propriei persoane, ipocrizia, goana dupa placere, fiind o invitatie la introspectie si sinceritate.

*

„Libertatea nu survine decat atunci cand actiunea urmeaza unei vederi clare; ea nu este niciodata instaurata printr-o revolta. A vedea cu claritate inseamna a actiona, iar aceasta actiune este la fel de instantanee ca atunci cand avem de-a face cu un pericol imediat. Atunci nu mai are loc niciun proces de cerebralizare, nicio controversa, nicio ezitare; pericolul insusi este cel care obliga la actiune. Prin urmare, a vedea inseamna in acelasi timp a actiona si a fi liber."

Jiddu Krishnamurti


Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s-a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile "spirituale". S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic - spune Krishnamurti - a erupt in el "acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii".

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat "Ordinul Stelei", ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Dupa o perioada dificila, marcata de nenumarate confruntari, Krishnamurti ii intalneste in 1946 pe Aldous Huxley si pe Charles Morgan, impreuna cu care va fonda o scoala la Ojai, California; de altfel Huxley i-a prefatat lucrarea Prima si ultima libertate. Din acel moment, mesajul sau a devenit mai cuprinzator si s-a raspandit in intreaga lume, pana cand - lucru extraordinar - in anul 1974 a avut loc incidenta mesajului sau cu elita intelectuala. De atunci Krishnamurti s-a intalnit de doua ori pe an, o data in Anglia si o data in California, cu savantii cei mai ilustri ai lumii contemporane: savantul Capra, care a condus multa vreme centrul de studii nucleare de la Geneva, D. Bohm, profesor de fizica la Universitatea din Londra, cei mai mari specialisti in neuropsihiatrie si in anatomia creierului, pe scurt, vreo cincizeci de savanti, toti niste enciclopedii vii. Si nu este oare un suprem paradox? Ei il intalnesc pe Krishnamurti, cel care denunta pericolul conditionarii prin cultivarea creierului.

Independent de mesajul pe care il aduce, Krishnamurti este fondatorul unei serii de scoli in India, America si Anglia. El scris o lucrare intitulata Despre educatie si, in aceste scoli noi, incearca sa orienteze elevii spre implinirea facultatilor lor creative, incearca sa faca din ei fiinte creatoare si nu simpli imitatori, sa trezeasca in ei facultatea atentiei si a observarii extrem de clare.

 

Carti de Krishnamurti (aparute la Editura Herald):

COMENTARII ASUPRA VIETII (vol. I, II, III)
ELIBERAREA DE CUNOSCUT
DESPRE EDUCATIE
UNICA REVOLUTIE
PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE
SFARSITUL TIMPULUI
DEPLINATATEA VIETII
TREZIREA INTELIGENTEI
ZBORUL VULTURULUI
VIATA ELIBERATA

 

Carti din colectia Serie autor: jiddu krishnamurti

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00JK009
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Krishnamurti, J. Freedom from the Known. Brockwood Park, Bramdean, Hampshire, UK: Krishnamurti Foundation Trust Limited, 1969
Teme de interes
Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, Invataturile Maestrilor Spirituali, titluri Herald
SKU editii anterioare
000D01, 00JK001, 00JK005
ISBN editii anterioare
973-7970-74-8, 978-973-111-433-0, 978-973-111-619-8
Limba
Romana
Nr. pagini
176
ISBN
978-973-111-901-4
Cod bara editii anterioare
5948417040101, 5948417250166, 5948417380016, 5948417380054
Traducator
Asociatia Culturala Krishnamurti

Articole