15%

O viata alaturi de Bhagavan Ramana Maharshi

File din jurnalul lui T.K. Sundaresa Iyer

Aceasta carte prezinta experientele lui T.K. Sundaresa Iyer, interpretul lui Ramana Maharshi in dialogurile pe care acesta le avea cu vorbitorii de limba engleza. Desi nu avea pregatire academica, cunostintele sale de limba engleza, sanscrita si, bineinteles, tamila erau vaste si profunde. A avut ca sarcina si corespondenta Ashramului, el fiind cel care raspundea la scrisorile care ridicau chestiuni spirituale, dupa ce il consulta pe Bhagavan de fiecare data cand se confrunta cu intrebari specifice din acest domeniu.

Disponibil in stoc
O viata alaturi de Bhagavan Ramana Maharshi - File din jurnalul lui T.K. Sundaresa Iyer
28,05 RON 33,00 RON
(-15%)
28,05 RON 33,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
Serie autor: Ramana Maharshi
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-771-3
Cod Bare EAN
5948417410096

Descriere

Aceasta carte prezinta experientele lui T.K. Sundaresa Iyer, interpretul lui Ramana Maharshi in dialogurile pe care acesta le avea cu vorbitorii de limba engleza. Desi nu avea pregatire academica, cunostintele sale de limba engleza, sanscrita si, bineinteles, tamila erau vaste si profunde. A avut ca sarcina si corespondenta Ashramului, el fiind cel care raspundea la scrisorile care ridicau chestiuni spirituale, dupa ce il consulta pe Bhagavan de fiecare data cand se confrunta cu intrebari specifice din acest domeniu.
Cartea evoca amintirile lui, din care razbat frumusetea, tandretea, compasiunea si gratia lui Ramana Maharshi, dar si fermitatea cu care acesta respingea orice fel de compromis spiritual, amendand cu intelepciune tot ceea ce nu conducea catre revelarea Sinelui suprem, Atman. Prin situatiile pe care le descrie, cititorul este introdus in atmosfera Ashramului, ca si cand ar fi unul dintre discipolii care se bucurau in mod direct de gratia tacuta si coplesitoare a Maestrului.
„Eu sunt Sinele (Atman). Eu sunt Existenta-Constiinta. A Fi este natura mea. Eu sunt Martorul Constienta, constient de Sine. Nu ma identific cu niciuna dintre cele trei stari – de veghe, de vis sau de somn profund; acestea se succed la nesfarsit in prezenta mea. Eu sunt Cel-Ce-Cunoaste Realitatea, identitatea mea e una cu Divinul.”
„Exista totusi si o gratie salvatoare in ce priveste mintea. In afara de latura sa tamasica si rajasica, exista in ea aspectul sattvic (calm, armonios). Inteleptul se straduie necontenit sa intensifice acest element sattvic, dedicandu-si toate activitatile lui Dumnezeu.”
Ramana Maharshi
„Bhagavan mi-a facut semn sa stau jos, iar dupa aceea m-a sfredelit intens cu privirea. Eu eram inca intr-o stare de spirit meditativa, de reflectare. Deodata am pierdut constienta corpului fizic si am fost absorbit in Sri Maharshi. M-am simtit calauzit catre interior si in acelasi timp vocea lui Bhagavan ma invita sa vizualizez orice mi-as fi dorit. Fiind un inflacarat devot al lui Sri Rama, am simtit atunci ca, daca as fi putut avea darshanul lui Sri Rama, viata mea si-ar fi dovedit rodnicia. Si, intr- adevar, am avut chiar atunci darshan-ul lui Sri Rama, alaturi de care se aflau Sita, Lakshmana, Bharata, Satrughna si Hanuman. Extazul viziunii depaseste orice inchipuire. Eu sedeam pur si simplu, in vreme ce Maharshi probabil ca ma scruta intens cu privirea, fara ca eu sa fi fost constient de aceasta. E posibil sa se fi scurs in felul acesta vreo doua ore, intr-o liniste totala, de puteai s-o tai cu cutitul, in care am ramas pierdut in viziune, pana ce in final aceasta s-a stins. M-am prosternat la picioarele lui Maharshi, cu ochii inundati de lacrimi de extaz si cu parul ca electrizat.”
T.K. Sundaresa Iyer
Cuprins

Prefata 7

Partea I
Gratia Gurului
1. Introducere – O viata cu Bhagavan 14
2. Maretia lui Maharshi 25
3. O voce dinspre Coloana Focului Sacru 27

Partea a II-a
Amintiri
4. Sri Ramana confera darshan 34
5. Initiere pentru Sri Bhagavan 41
6. Darshan in ziua de Dipavali 45
7. Introducere la Opere Complete 48
8. Bhagavan povesteste despre Kannappar cel
Sfant 51
9. Transmiterea invataturii prin Tacere 57
10. Mai poate fi clocit un ou crapat? 59
11. Nu ii pricinuieste oare durere pomului? 62
12. El era aducerea mea aminte 64
13. Plimbare la lac cu Bhagavan 66
14. Pontiful si Sri Bhagavan 72
15. Si gandul calatoreste 76
16. Acel „hmm…” 79
17. Vindecare la distanta printr-un intermediar 83
18. Ekarat si printul cersetor 86
19. „Nu, Eu nu vorbesc cu voi!” 89
20. In om si in salbaticiune deopotriva 91
21. „Cine sunt eu, Nayana?” 93
22. Bhagavan, poet de limba sanscrita clasica 95
23. Cum s-a nascut mantra 99
24. Envoi 102

Partea a III-a
Invataturile Maestrului
25. Esenta invataturii 108
26. Ce spune gurul? 109
27. Atotcunoscatorul si magicianul 114
28. Cum au luat nastere Cele cinci imnuri inchinate lui Arunachala 120
29. Unde este lumea divina? 130
30. Cine sunt eu? 133
31. Unde poate fi gasit Sinele? 136
32. Tacerea: autoimpusa sau impusa de catre Sine? 138
Transformarea 139
Revenirea vocii 141
33. Conducatorul divin (Sastha) 142
34. Ribhu Gita 144
35. Intrebari si raspunsuri 153

Partea a IV-a
Apendice
36. Tiruvannamalai-Arunachala 163
37. Micutii mei 171
38. Sase stante in slava lui Sri Bhagavan 173

Glosar 175

Ramana Maharshi

Ramana Maharshi (1879-1950), s-a nascut in oraselul Tiruchuzhi, din provincia Tamil Nadu. Dupa moartea tatalui sau, cand abia implinise doisprezece ani, se muta la Madurai. In 1896 are loc marea sa experienta transformatoare – trecerea prin moarte, urmata de realizarea Sinelui. Isi paraseste caminul si familia si se indreapta spre Arunachala. Se stabileste in pestera Virupaksha unde va locui vreme indelungata. Aici i se vor alatura primii discipoli, carora le va impartasi invatatura sub forma unor raspunsuri la chestiuni pe teme spirituale. Acestea se vor regasi in opusculele Vichara Sangraham (Introspecţia) si Nan Yar? (Cine sunt eu?), care pot fi considerate primele sale lucrari.

De asemenea, Ramana Maharshi compune diferite imnuri inchinate Arunachalei, stranse ulterior intr-o culegere foarte pretuita de devotii sai. Despre aceste carti, Ramana va spune: „Toate poeziile mele s‑au înfiripat la dorinta unuia sau a altuia, in legatura cu cate un eveniment concret. Chiar si Patruzeci de versuri despre Realitate, cea atat de tradusa si comentata, nu a fost gandita ca o carte, ci consta din versuri concepute in diverse perioade. Singurele poeme ivite spontan, obligandu‑ma, as putea spune, sa le notez, fara ca nimeni sa mi‑o ceară, sunt Unsprezece stante in cinstea lui Sri Arunachala si Opt stante catre Sri Arunachala."

In 1922, mama sa, Alagammal, moare, fiind ingropata la poalele muntelui Arunachala. Incepand cu acelasi an, Maharshi intemeiaza Sri Ramanashram, asezamant ce se va extinde in anii urmatori ca urmare a cresterii numarului de devoti. Printre cartile „scrise" in aceasta perioada mentionam: Upadesa Saram (Esenta invataturii), Upadesa Manjari (Buchetul de sfaturi spirituale), precum si numeroase comentarii la lucrari vedantice. Pana la moartea sa, petrecuta in 1950, Ramana va impartasi invatatura sa eliberatoare miilor de discipoli si de pelerini sositi din toate colturile Indiei si din Occident.

***

„Calea cunoasterii inseamna doar sa te afunzi inauntru cu mintea, fara a rosti cuvantul «Eu», si sa cercetezi de unde mintea, ca „«Eu», rasare. A medita «Acesta nu sunt Eu» sau «Acela sunt Eu» poate fi de ajutor, dar cum ar putea reprezenta Investigatia? Cand mintea, investigand launtric «cine sunt eu?», ajunge in inima, ceva propriu inimii insesi se manifesta ca «Eu‑Eu», astfel incat eul individual trebuie să se plece rusinat. Desi se manifesta, nu este Eu prin natura, ci Perfectiunea insasi, si aceasta este Sinele".

Ramana Maharshi, Patruzeci de stante

***

„Ramana ne daruieste o religie a spiritului care ne ajuta sa ne eliberam de dogme si su­perstiţii, de ritualuri si ceremonii, pentru a trai ca spirite libere. Esenta tuturor religiilor e o problema intima si personala, un raport individual cu Divinul. Nu atat prea­slavire, cat cautare; o cale de devenire, de eliberare.”

Dr. S. Radakrishnan, fost vicepresedinte al Indiei

 

Sundaresa T. K. Iyer

Viata lui T.K. Sundaresa este in sine o dedicare fata de cautarea spirituala, demna de a fi urmata de catre cautatorii sinceri. El i-a facut prima vizita lui Sri Bhagavan in anul 1908. A fost suficient sa il vada o singura data pentru a-i deveni dupa aceea un adept inflacarat. S-a numarat, de asemenea, printre cei captivati de personalitatea magnetica a lui Sri Kavyakantha Ganapati Muni. Dupa plecarea lui Muni la Belgaum in anul 1926, Sri T.K. Sundaresa Iyer a continuat sa ramana la Ashramul din care, practic, a facut caminul sau. Desi lipsit de posibilitati materiale, Sri T.K. Sundaresa poseda o vasta bogatie spirituala pe care a impartasit-o cu semenii sai devoti, dedicandu-si o mare parte din timp in serviciul Ashramului. A trait la Ashram o perioada indelungata, pana la sfarsitul vietii, intruchipand un exemplu viu de smerenie si devotiune.

In februarie 1965, la varsta de 68 de ani - dintre care aproape 50 i-a petrecut alaturi de Sri Bhagavan in calitate de devot apropiat - s-a stins din viata in Sri Ramana Nagar in mod pasnic si constient pana in ultima clipa, incheind in felul acesta o viata intreaga alaturi de Bhagavan.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00RM009
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
La picioarele lui Bhagavan Ramana Maharshi
Titlul original
At the Feet of Bhagavan - Leaves from the Diary of T. K. SUNDARESA IYER Edited by DUNCAN GREENLEES, M.A. [OXON] @ Sri Ramanasramam,Tiruvannamalai, India 606 603, 2005
Teme de interes
Căi către sine prin înțelepciunea Indiei, Invataturile Maestrilor Spirituali, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-771-3
Traducator
Viorica Weissman

Articole