Ce iti doresti cel mai mult de la partenerul tau? Afectiune, intelegere, intimitate, respect, aprobare? Mai mult sex, mai mult sprijin, mai mult ajutor, mai multa viata sociala, mai mult timp in familie? Vrei sa se deschida si sa isi impartaseasca sentimentele, sa te asculte mai atent, sa te intrebe cum ti-ai petrecut ziua? Vrei sa se relaxeze, sa nu te critice, sa initieze mai des partidele de sex? Orice ti-ai dori, iata adevarul: se poate sa le obtii, si se poate sa nu le obtii. Pe masura ce relatia ta se imbunatateste, practici DRAGOSTEA (LOVE) si iti amintesti sa ceri amabil ceea ce doresti, sansele de a-ti implini nevoile sunt mai multe. Dar acest lucru nu schimba adevarul esential al vietii: nu poti obtine intotdeauna ceea ce iti doresti.
Tratarea sentimentelor: strategii care pot fi folosite
Cu cat mai mare e prapastia dintre ce doresti si ce ai obtinut, cu atat mai tare te doare. Prapastiile mai mici pot produce dezamagire, frustrare, anxietate, nesiguranta sau respingere. Prapastiile mai mari pot produce manie, resentimente, gelozie, tristete sau regret. Prapastiile uriase pot produce furie, neliniste, disperare sau panica.
Nu poti opri aparitia acestor sentimente. Sunt reactii omenesti normale. Dar daca ramai pe pilot automat atunci cand apar, vei actiona in moduri de autoaparare. Deci, atunci cand se ivesc sentimentele acestea, arunca ancora si apoi foloseste una sau mai multe din strategiile urmatoare:
✓ Respira adanc, constient, si apoi iesi din mintea ta si aluneca inapoi in trup.
✓ Numeste sentimentele, deschide-te si fa-le loc.
✓ Observa ce iti spune mintea si numeste povestea.
✓ Calca apasat, uita-te bine in jur si observa unde esti si ce faci.
✓ Discuta cu tine insuti: „Sunt atat de furios acum. Dar pot sa fac loc furiei. Respira. Ramai conectat. Nu imi pot controla sentimentele, dar imi pot controla actiunile. Pentru ce vreau sa lupt?”
Exista un lucru de care trebuie sa fii constient: mintea ta poate face prapastia mult mai mare decat este in realitate.
De exemplu, iti poate spune ca nu ar trebui sa ceri lucrurile respective, sau ca nu ar trebui sa fie atat de greu, sau ca partenerii altora nu sunt atat de egoisti ca partenerul tau, sau ca, daca te-ar iubi cu adevarat, ar face tot ce doresti. Dezamagirea si frustrarea sunt destul de inevitabile atunci cand nu ti se indeplinesc nevoile si dorintele. Dar daca experimentezi furie, disperare, panica sau neliniste, aceste sentimente intense arata adesea ca esti prins intr-o poveste nefolositoare. Daca asa sta treaba, stii ce sa faci. Fa un pas inapoi si observa ce iti spune mintea. Recunoaste ca exista o prapastie, si in acelasi timp verifica sa vezi daca mintea nu o face mai mare. Ce poveste nefolositoare iti spune mintea? Poti sa numesti povestea si sa o lasi sa plece?
Constientizarea nu te scapa de prapastie; te ajuta doar sa schimbi felul in care raspunzi. Atasarea te impinge in prapastie si te lasa blocat acolo, prins si zdrobit intre toate gandurile si sentimentele tale. Constientizarea iti permite sa pasesti afara din prapastie, sa o recunosti si sa ii faci loc. Inauntrul prapastiei, esti prins; in afara prapastiei, esti liber sa te misti. Deci practica renuntarea si deschiderea. Apoi pune-ti aceste intrebari:
• Exista vreun alt mod de a implini aceasta nevoie?
• Daca partenerul meu e incapabil sau ostil, cum pot sa imi satisfac singur aceasta nevoie?
• Pot sa imi implinesc nevoile prin alte relatii cu familia si prietenii?
Valori versus nevoi
Un lucru care te ajuta adesea atunci cand prapastia se deschide larg este sa te intorci la valorile tale esentiale ca partener. O recapitulare rapida: valorile sunt cele mai profunde dorinte ale inimii tale, referitoare la ce vrei sa faci si pentru ce vrei sa lupti in timpul pe care il petreci pe aceasta planeta. Chiar daca nu exista valori „corecte” sau „gresite”, exista totusi anumite valori care fac relatiile sa prospere in general, cum ar fi compasiunea, grija, conexiunea, contributia, colaborarea, onestitatea si respectul – ca sa numim doar cateva. Dar aminteste-ti ca valorile sunt comportamente dorite, calitati dorite ale unor actiuni in dezvoltare. Ele se refera la ceea ce vrei sa faci si sa continui sa faci.
Sa presupunem ca „respectul” este cu adevarat important pentru tine. Atunci intreaba-te: „Ce vreau sa fac in privinta asta?”. Iata cateva posibilitati:
✓ Trateaza-i pe ceilalti cu respect.
✓ Cere-le altora sa te trateze cu respect.
✓ Multumeste-le atunci cand te trateaza cu respect.
✓ Construieste relatii cu alti oameni care cred ca respectul este important.
✓ Refuza sa vorbesti sau sa interactionezi cu cei care te trateaza nerespectuos.
✓ Vorbeste despre importanta respectului.
Poate ca ai observat ceva aici. Poti sa actionezi oricand in conformitate cu oricare dintre aceste valori. Poti actiona conform acestor valori indiferent daca primesti sau nu respect. Valorile si nevoile sunt foarte diferite. Valorile se refera la ceea ce vrei sa faci, iar nevoile se refera la ceea ce vrei sa obtii. Iata cateva nevoi legate de respect:
✓ Am nevoie ca partenerul sa ma trateze cu respect.
✓ Am nevoie ca partenerul sa imi respecte dorintele.
✓ Am nevoie ca partenerul sa imi respecte opiniile.
Observa ca nu ai cum sa controlezi toate lucrurile acestea. Pur si simplu, nu poti sa iti determini partenerul sa faca aceste lucruri. Poti sa il rogi frumos. Poti sa i-o ceri agresiv. Poti sa i-o ceri dispretuitor. Poti sa tipi. Poti sa implori. Poti sa il abuzezi. Poti sa il ameninti cu divortul. Poti chiar sa divortezi. Dar nu poti sa iti determini partenerul sa faca ce doresti. Aceasta este realitatea cu care ne confruntam toti. Putem controla ceea ce facem, dar nu avem niciun control asupra lucrurilor pe care le obtinem. Si chiar daca ne putem mari sansele de a ne implini nevoile, putem face acest lucru doar preluand controlul actiunilor noastre, prin modalitati cum ar fi cererea amabila.
Fiindca putem controla doar ceea ce facem noi, iata un plan de patru pasi pe care il recomand adesea pacientilor mei:
1. Incearca o larga varietate de strategii functionale ca sa iti implinesti nevoile (si nu le mai folosi pe cele nefunctionale).
2. Daca ai incercat orice strategie functionala la care te-ai putut gandi si nevoile tale tot nu s-au implinit, atunci trebuie sa alegi daca ramai sau pleci.
3. Daca alegi sa ramai, atunci cea mai buna optiune e sa practici acceptarea, sa scoti tot ce se poate de pe urma ei si sa iti imbogatesti viata traind conform valorilor tale.
4. Cea mai proasta alegere este sa ramai, dar sa refuzi sa accepti realitatea. In loc sa scoti tot ce se poate din asta si sa traiesti conform valorilor tale, iti pierzi timpul si energia ingrijorandu-te, punand la cale, rumegand trecutul, luptandu-te, plangandu-te, criticand, staruind asupra greselilor, luand droguri ca alcoolul, mancand peste masura, ingrijorandu-te si tot asa.
Nu exista o bagheta magica
Dupa cum vedeti, nu a existat nicio bagheta magica aici. Oricum, daca esti dispus sa faci un pas inapoi de la nevoile tale si sa te uiti, in schimb, la valori, vei fi adesea capabil sa gasesti niste solutii functionale. Nu e intotdeauna usor sa faci asta. Dimpotriva, adesea e foarte dificil. Cu cat e mai mare e prapastia dintre ce iti doresti si ce obtii, cu atat mai grea devine acceptarea.
Comentarii