Dr. Mate Gabor vine la Bucuresti intre 16 si 17 octombrie intr-un eveniment inedit marca Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei - ISTT, despre relatia adult-copil si miturile normalitatii. La conferinta „Normal Anormal” Mate va aborda rolul pe care il are trauma, stresul, precum si presiunea zilnica pe care lumea moderna o exercita asupra corpurilor si mintilor noastre cu pretul sanatatii. De asemenea, in cadrul evenimentului Dr. Mate se va adresa si parintilor si celor care au in ingrijire copii, discutand despre cum putem echilibra relatia adult-copil si care sunt factorii care o influenteaza.
Prezentarea temelor abordate
Ziua 1 - Cum sa reechilibram balanta in relatia adult - copil
“Iubirea nu este suficienta”, spune dr. Mate cand vorbeste despre ce le putem oferi copiilor. Si atunci ce e de ajuns? Si de ce?
In prima zi a acestui eveniment, dr. Mate ne va ajuta sa intelegem cum se dezvolta creierul si care sunt implicatiile faptului ca diferiti factori de mediu, in special parintii, ne influenteaza. Cum ajungem sa ne auto-definim? Cum ajungem sa ne comportam, sa privim si sa experimentam lumea in care traim?
“La inceput lumea, mediul ne dezvolta mintea,
iar mai apoi cu mintea dezvoltam lumea“.
Dr. Mate ne va vorbi despre ce putem face, la nivel individual, dar si colectiv, pentru a asigura conditiile potrivite pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor nostri. Acele conditii care sa-i pregateasca pentru viata.
Ziua 2 - Mitul normalitatii
Cum definim “normalul”? De ce tarile vestice care au sisteme medicale avansate inregistreaza o crestere a cazurilor de boli cronice si a bolilor in general?
Dr. Mate a ajuns la concluzia ca maniera in care a fost inteles “normalul” pana acum este una eronata. Definirea conceptului de “normal” a neglijat - considera dr. Gabor Mate - rolul pe care il are trauma, stresul, precum si presiunea zilnica pe care lumea moderna o exercita asupra corpurilor si mintilor noastre cu pretul sanatatii.
In cea de-a adoua zi a evenimentului organizat de ISTT, dr. Mate va analiza cauzele acestei situatii si va face conexiuni intre suferinta noastra si presiunea pe care suntem nevoiti sa o suportam zi cu zi.
El va aduce argumente care ii sustin viziunea conform careia boala este o reflectare naturala a vietii traite intr-o cultura “anormala”, in care ne indepartam din ce in ce mai mult de cine suntem noi cu adevarat.
Ce se poate face? Ce putem face noi? Sunt intrebarile la care Gabor Mate va raspunde pentru a ne ghida spre calea catre reconectare si catre vindecare.
Eveniment cu traducere simultana
Dr. Mate va sustine acest workshop in limba engleza. Evenimentul va beneficia de traducere simultana in limba romana, atat pentru participantii din sala, cat si pentru participantii pe platforma Zoom.
Prezentare Dr. Gabor Mate
Gabor Mate este un medic pensionat care, dupa 20 ani de practica in medicina de familie si cea paleativa, a lucrat mai bine de un deceniu in Vancouver Downtown East Side cu pacienti care se confruntau cu provocari din zona de adictii si de sanatate mintala.
Autor bine-cunoscut a patru carti publicate in peste treizeci de limbi, Gabor Mate este un apreciat speaker, recunoscut international pentru expertiza sa in adictii, trauma, dezvoltarea copilului si relatia dintre stres si boala. Cartea sa despre adictii a primit premiul Hubert Evans pentru literatura non-fictionala. Pentru publicatiile si munca sa exceptionala in domeniul medicinei i-a fost inmanata cea mai mare distinctie a tarii sale acordata civililor - Ordinul Canadei - si premiul Civic Merit din orasul in care locuieste, Vancouver.
Cartile sale includ titluri traduse si in limba romana la Editura Herald: Pe taramul fantomelor infometate: Prizonieri in lumea dependentei, Minti imprastiate. Originile si vindecarea tulburarii de deficit de atentie. Pentru ca in cadrul conferintei va fi lansata fizic cea mai recenta carte a lui Gabor, Mitul normalitatii, trauma si vindecare intr-o cultura toxica, luni, 19 septembrie #live de la ora 18:00 va asteptam pe pagina facebook la un dialog cu Diana Vasile (psihoterapeut, cadru didactic universitar, presedinte ISTT) si Sorin Lucaci (PR Herald) despre diferitele legaturi dintre individ si contextele sociale si emotionale in care se desfasoara viata si in care apar conditiile starii de sanatate sau de boala.
„Cred ca acea parte a populatiei care este ancorata in
realitate, este educata, intelege contextul actual si se
preocupa de continua dezvoltare a propriei persoane si
a celor din jurul sau intelege aceasta nevoie de resetare.
Cei care nu fac din dezvoltare si rezilienta un scop in
viata personala, mi-e teama ca vor ramane, mai
degraba, vanatori de oportunitati sau, desigur,
adepti ai conspiratiilor.”
„Nu se mai poate ignora niciun timp de difunctionalitate
din sfera sanatatii mentale. Acest lucru spune ceva
despre necesitatile de business din perioada actuala
si sunt companii care au inteles acest lucru si au
dezvoltat strategii coerente de construire si dezvoltare
a rezilientei.” (Diana Vasile)
Comentarii