Originea sariului (din limba sanscrita, „sati” – fasie de material, panglica, banda) se pierde in noaptea vremurilor, acesta fiind oglindit in cele mai vechi opere de arta ale Indiei – sculptura, pictura, muzica si dans. Sariul este singura piesa de vestimentatie din lume care nu se coase. Vesmantul, reprezentand o simpla bucata de material, cu dimensiuni variind intre 4-8 sau chiar 12 metri lungime, a ajuns sa fie recunoscut in India, si nu numai, ca simbol al feminitatii, virtutii, frumusetii, al armoniei si veneratiei divine.
Misterul sariului sta in faptul ca, indiferent de spatiu, de varsta, statut social sau de stilul in care este purtat, confera sexului frumos o gratie si o senzualitate aparte pe care nici un alt vesmant nu le poate oferi. De el se leaga nenumarate mituri, legende, povesti si basme populare. Sariul este vesmantul favorit al zeilor de aceea se credea ca fabricarea unui asemenea vesmant era sacra si misterioasa, purtarea acestui vesmant fiind considerata de bun augur. Cromatica si simbolurile constituie indicii ale statutului social, ale identitatii culturale, marcand totodata evenimente importante din viata cotidiana si stari emotionale. Tehnica crearii sariului face adesea trimitere la tesut, ca metafora a creatiei universului. Gandhi insusi, „Marele Suflet al Indiei”, isi tesea vesmantul („dhoti” – omologul sariului la barbati) folosind roata de tors, atribut al simplitatii si modestiei. Dupa castigarea independentei Indiei, sariul a devenit un simbol al unitatii si identitatii nationale.
In ciuda schimbarilor socio-economice si a gusturior vestimentare, sariul continua sa ramana o prezenta constanta in viata femeii indiene. Psihologul Carl Jung, apreciind eleganta sariului, afirma:
„Ar fi o pierdere pentru intreaga omenire daca femeia
indiana ar renunta sa poarte costumul ei nativ.”
Un text de Carmen Cotovanu Pesantez, coregraf de dans clasic indian, specialist in cultura si civilizatie indiana – Centrul de Arta “Euterpe”, speaker la evenimentul India – intre traditie si modernitate - Pe urmele lui Mahatma Gandhi. Evenimentul va fi prilejuit de implinirea a 150 de ani de la nasterea lui Mahatma Gandhi si de lansarea, in colectia Autobiografia, a volumului biografic Mahatma Gandhi – O viata legendara de Romain Rolland. Evenimentul se va desfasura miercuri, 2 octombrie, ora 17.30 la Hermitage Urban Spiritual Hub, strada Mihai Eminescu, nr. 127.
Comentarii