Weekend de practica ZEN, sustinut de Guy taï shin RIVOALLAN si Blanche Ren MyoHEUGEL
- un eveniment deosebit, in prezenta a doi practicanti din Franta, pe linia Maestrului Taisen Deshimaru -
25 – 27 aprilie 2014
Centrul Seeds for Happiness, str. Fabrica de Chibrituri 16, Bucuresti
021.3374822 sau 0721.269590
www.seedsforhappiness.ro
Detalii eveniment: http://bit.ly/1myoYnd
Despre invitati:
Guy taï shin RIVOALLAN este practicant zen din 1985. Invatatura i-a fost transmisa pe linia maestrului Taisen Deshimaru prin Etienne Zeisler, Roland Rech si Philippe Coupey. A devenit calugar zen in 1990, practica la DOJO ZEN PARIS si este responsabil de un grup din Blanc -Mesnil. Lucreaza in domeniul social si ii place sacalatoreasca. A participat la scrierea cartii autobiografice a maestrului Taisen Deshimaru.
Blanche Ren MyoHEUGEL a inceput sa practice zen-ul in 1997, in timpul studentiei. A urmat invatatura predata de Luc Boussard, discipol al maestrului Taisen Deshimaru, devenind calugarita in 2004. Este papusar profesionist si practica Aikido. In prezent se ocupa de organizarea unui grup din Paris "D'Est en Ouest" si practica zen sub indrumarea lui Philippe Coupey, unul dintre principalii profesori de Zen Soto din Europa, tradiţie în care transmisia se face direct de la maestru la discipol.
Liniapracticii Zen:
MaestrulTaisenDESHIMARU (1914-1982) a fostdiscipolulMaestruluiKodoSawaki care, de la moarteaMaestruluiDogen, esteceamai mare autoritate Zen din Japonia. MaestrulDeshimaru a primit de la MaestrulKodoSawaki, încalitate de succesor spiritual al acestuia, spiritul, esenţaprofundă a Zenului. El esteprimulmisionartrimisîn Europa, fiindautorizatînacestsens de celemaiînalteautorităţi Zen ale ţării sale. Misiuneasa a fost de asemeneapatronatăşi de alteşcoli de buddhism. A fostun mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazeledepartamentuluipentrureligii de la Forest University din India.
Mai înainte de a se consacrauneivieţimonastice, MaestrulTaisenDeshimaru a fostdirectorulInstitutului de Studii Orientale pentruJaponia, India şi China, şi a făcutnenumăratecălătoriiînacesteultimedouăţări. El cunoşteaînprofunzimefilozofiaorientală, studiind de asemeneaşifilozofiileoccidentale. La intrareaînAmfiteatrulUniversităţii din Komazawa se află o statuie de lemn, înmărimenaturală, reprezentânduncălugăraşezatînpostura de zazen. TaisenDeshimaruestecel care a servitdrept model sculptorului, care a lucratţinândcont de indicaţiileşiexempluldat de Maestru.
Maestrul a sosit la Paris în 1967 dupăce a traversat cu trenul, venind din Japonia, Siberia, RusiaşiPolonia. Purta o singurărobă, cea a Maestruluisău.Înainte de sosireasa, şcoalabuddhistă a Zenului Soto şitehnicaacesteiaeraupracticnecunoscuteînFranţa. Jean Herbert editasedeja o carte desprebuddhismuljaponez, în care dăduseşinişteextrase din scriereaShobogenzoZuimonki a MaestruluiDogen, marelemaestru al Şcolii Soto Zen - carte tradusă de generalulRenondeau, însăaceastă carte enunţăînprimulrândregulile de conduită, oferindcititoruluipreapuţinenoţiuniînlegatură cu tehnicazazenului. Dupăce a ajuns la Paris, MaestrulDeshimaru a începutsăţinăconferinţeîn care aratăpostura de zazen. Nu era vorba, aşa cum des se întamplăîn Occident, de un simpludiscurs, doar de cuvinte, ci de o tehnică, însensulgrecesc al termenului, de "o artă" - şianumedesprearta de a medita.
PROGRAM
Vineri 25 aprilie, intreorele 19:00 – 21:30
Ce este ZEN? O prezentaresuccinta a practicii ZEN si a maestruluiTaisenDeshimaru, care aintroduspracticazen in Europa in anul 1967. Zazen – explicatii si practica in liniste. Sesiune de intrebari si raspunsuri.
Sambata 26 aprilie, intreorele 9:00 – 16:00
Dimineata:
9:00 - Sosirea
9:15 – Meditatie zazen
10:15 – Pauza de ceai
11:00 – Meditatie zazen
12:00 – 13:30 – Pauza de masa
Dupa-amiaza:
14:00 - 15:00 Prelegere
15:00 – 16:00 Meditatie zazen
Duminica 27 aprilie, intreorele 9:00 – 12:00
9:00 - Sosirea
9:15 - Meditatie zazen
10:15 – Pauza de ceai
11:00 – 12:00 – Meditatie zazen
Comentarii