Business card - Mindfulness

Simplu spus, mindfulness inseamna sa traim momentul prezent pe deplin, atenti in mod constient la ceea ce gandim si simtim. Mindfulness este un instrument estic pentru rezultate vestice.

Referinta: www.mindin.ro - Mindfulness Institute

Mihai Popa Radu este si unul dintre cei mai apreciati traineri din Romania, el activand in acest domeniu inca din 2003 si fiind desemnat de doua ori Coach-ul Anului in Romania. In prezent promoveaza Coachingul Integrativ (Integral Coaching) inb2ap3_thumbnail_Mihai-la-Training.jpg Romania prin intermediul firmei sale Seeds for Success. Mihai organizeaza evenimente prin care publicului roman ia contact cu exponenti ai diferitelor curente spirituale autentice, si se implica activ in selectia, publicarea si chiar traducerea in parteneriat cu editura Herald a unor carti esentiale de dezvoltare spirituala, inclusiv pe teme de mindfulness. Iata in continuare un articol dedicat utilizatii mindfulness in mediul business. Acest material anticipeaza si workshopul pe care il va sustine Mihai Popa Radu in cadrul Conferintei Mindfulness in viata coditiana - www.mindfulness.edituraherald.ro .    

Cuvantul „mindfulness” se rosteste din ce in ce mai des, in locuri diverse si neasteptate. Daca pana mai ieri era mai degraba soptit si primit cu reticenta de catre occidentali, avand in vedere asocierea sa cu practica meditaţiei, acum a ajuns sa fie rostit fara teama in plenul Parlamentului Britanic, la Forumul Global de la Davos si in open-space-urile de la Google si Intel.

Iar daca pana de curand se scria despre mindfulness doar in reviste cu caracter spiritual, acum apar constant articole in Harvard Business Review si The Economist, pentru ca in februarie 2014 sa fie pe coperta revistei TIME scris cu litere mari: „The Mindfulness Revolution”. In pb2ap3_thumbnail_Time-Mindfulness.jpglus, mindfulness este prezent sub o forma sau alta in programele unor prestigioase institutii de invatamant, precum INSEAD, IMD, Harvard si Stanford. Simplu spus, mindfulness inseamna sa traim momentul prezent pe deplin, atenti in mod constient la ceea ce gandim si simtim. Mindfulness este o stare de spirit in care omul relationeaza cu experienta din fiecare moment, fara judecati de valoare sau reactivitate emotionala si cu o mai mare capacitate de a actiona cu intentionalitate si constienta, cu rezultate benefice pentru sine, dar si pentru ceilalti. Este un mod de viata in care traim cu prezenta constienta fiecare moment, la deplinul nostru potential. Conceptul are radacini milenare in traditiile orientale, fiind mult mai mult decat meditatia de concentrare, cunoscuta sub numele de mindfulness meditation.

„Mindfulness este un instrument estic pentru rezultate vestice”, spunea cineva. Odata cu ritmul 24/7, ce caracterizeaza functionarea organizatiilor performante, vine si stresul de a ne regasi printre milioane si milioane de alte voci si minti. Tot mai multe companii, din domenii b2ap3_thumbnail_Mindfulness2.jpgdiverse si cu culturi organizaţionale diferite, isi incurajeaza angajatii sa adopte un stil de munca „mindful”. Departe de a fi inchisa, iata o lista a companiilor care au integrat cu succes practicile mindfulness: Google, Target, Intel, Aetna International, Facebook, Twitter, eBay, General Mills, Ford Motor Company, Cargill, Hearst Publications etc. 

In ultimii ani, din ce in ce mai multi lideri din mediul de afaceri au inceput sa mixeze si sa adapteze traditiile spirituale milenare la cele mai recente rezultate ale cercetarilor din psihologie si neurostiinte, cu scopul declarat de a crea o cale simpla, dar puternica de a creste performanta angajatilor intr-un mod ecologic si sustenabil pe termen lung.

Pe scurt, iata cateva dintre beneficiile pe care mindfulness le ofera mediului de afaceri:

- cresterea substantiala a puterii de concentrare

Traditional, marele inamic al concentrarii este multitaskingul, atat de apreciat ca evidenta a randamentului superior, a eficientei. Conform studiilor din neurologie, multitaskingul diminueaza capacitatea memoriei, a functiilor analitice si reduce fluxul sangvin din emisfera cerebrala dreapta, adica exact locul unde se exprima si dezvolta creativitatea. Aceasta in conditiile in care creativitatea este privita unanim ca element critic in inovatie, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor si in dezvoltarea calitatilor de lider. Meditaţia de tip mindfulness este o metoda excelenta de a creste concentrarea si de a ne ajuta sa rezistam tentatiei automatismului si rutinei multitaskingului.

- combustibil pentru creier

Concentrarea profunda pe respiratie poate aduce si beneficii fiziologice. Prin natura lor, oamenii respira superficial. S-o spunem direct, nu ne ajutam creierul sa primeasca oxigenul de care are atata nevoie. Mai mult oxigen in creier aduce beneficii imediate legate de capacitatea noastra de a invata notiuni si aptitudini noi si de a ne imbunatati memoria. Un creier oxigenat este un creier optimizat, un avantaj strategic pentru orice lider, pentru orice afacere.

-  reducerea stresului

Stresul este, dincolo de orice definitie stiintifica, despre perceptia controlului sau mai degraba a lipsei lui. Cand nu detinem controlul, devenim nelinistiti, si atunci se manifesta stresul. Liderii din mediul de afaceri care inteleg acest lucru vor face tot ce este posibil pentru a le crea angajatilor un nivel de autonomie si control care sa reduca stresul. Cand prioritatile sunt neclare sau se schimba des, angajatii aluneca invariabil si frenetic in… multitasking!

Integrarea unei practici mindfulness in activitatile de lucru zilnice, chiar daca nu face parte din cultura companiei, poate elimina multitaskingul ineficient, poate reduce stresul asociat si poate creste productivitatea. Cele trei beneficii generice enumerate stau la baza multor altora care decurg din ele: claritate in gandire, prezenta de spirit si concentrare in situatii critice, un mai bun echilibru intre viata personala si cea profesionala, creativitate prin accesul de resurse mentale neexploatate, performanta ridicata pe termen lung, empatie – prin cresterea nivelului inteligentei emotionale, gandire intuitiva, agilitate si adaptabilitate mentala sporite si gestionarea eficienta a emotiilor. Nu in ultimul rand, mindfulness este un element de baza pentru dezvoltarea inteligentei emotionale si pentru gestionarea sanatoasa si eficienta a emotiilor. Un lider bun se va percepe intotdeauna ca „work in progress“ si va incerca sa se optimizeze, cautand apropierea de ideal. Practica mindfulness este cu siguranta un instrument puternic ce poate realiza aceasta.

 

Pe larg despre acesta noua paradigma de lucru si despre efectele practicii mindfulness chiar si in mediul de lucru, puteti afla in cadrul evenimentului Mindfulness in viata cotidiana, din 5 martie 2015!

b2ap3_thumbnail_mindfullness_banner_1600x350_last-2.jpg

 

Comentarii